Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πέθανε ο μεγάλος θεατρικός σκηνοθέτης Πίτερ Χολ


[Protagon]: Πέθανε ο θρυλικός θεατρικός σκηνοθέτης Πίτερ Χολ





        Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης, με σημαντική παρουσία και στην Επίδαυρο,  σερ Πίτερ Χολ (Sir Peter Hall), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Ίδρυσε το Royal Shakespeare Company, έναν από τους κορυφαίους θεατρικούς οργανισμούς στη Βρετανία. Το 1973 ανέλαβε το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας, διαδεχόμενος τον σερ Λόρενς Ολίβιε, ως το 1988 που αποχώρησε και ίδρυσε το  Peter Hall Company.

 

GettyImages-3416467
1973:  Πίτερ Χολ, Λώρενς Ολίβιε

 

Είχε ανεβάσει την πρεμιέρα της αγγλικής εκδοχής του «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, αλλά και την παγκόσμια πρεμιέρα του «Γυρισμού» του Χάρολντ Πίντερ. «Ο Πίτερ Χολ στους ώμους του σήκωσε όλο το βρετανικό θέατρο όπως το γνωρίζουμε», δήλωσε για την μεγάλη απώλεια ο νυν διευθυντής του βρετανικού Εθνικού Θεάτρου Ρ. Νόρις. Η τελευταία του παραγωγή ήταν η «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ, το 2011, για το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας. 

Επίσης, είχε σκηνοθετήσει όπερες για το φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ και αρκετές ταινίες στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. 

Άφησε ένα τεράστιο έργο στη θεατρική σκηνοθεσία σε ένα απαιτητικό ρεπερτόριο.

 

                                     Ο Πίτερ Χολ και η Επίδαυρος

 

       Το ελληνικό κοινό ευτύχησε να δεί πολλές φορές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας από τον μεγάλο Βρετανό θεατράνθρωπο, στην Επίδαυρο, από το 1980. Ο Πίτερ Χολ είχε διαμορφώσει, μετά από βαθιά μελέτη και έρευνα, ένα δικό του, διακριτό κώδικα σκηνοθετικής προσέγγισης της αρχαίας τραγωδίας και της κωμωδίας, συνδυάζοντας το σύγχρονο πνεύμα με την κλασική παράδοση. Κατά την άποψή του, ο χώρος του περίφημου αρχαίου θεάτρου επέβαλε λιτά έως καθόλου σκηνικά. Ένα άλλο δε χαρακτηριστικό της σκηνοθεσίας του υπήρξε η χρήση μάσκας για τους ηθοποιούς, όπως συνέβαινε στην αρχαία Αθήνα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για βακχες πητερ χολ

                                                      «Βάκχες», 2002

 

 

«Ορέστεια» του Αισχύλου, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Οιδίπους τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή,  «Βάκχες» του Ευριπίδη, μερικές από τις σπουδαίες παραστάσεις του, με ερμηνευτές εξαιρετικούς σαιξπηρικούς ηθοποιούς...

                                    «Ορέστεια», 1981

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου