Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Ο θάνατος του Μπάρκουλη και η αίσθηση του μέτρου



 

          Αναμφίβολα ζούμε στη χώρα της υπερβολής και αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά στην περίπτωση του θανάτου του Αντρέα Μπάρκουλη, ενός λαϊκού ειδώλου της εποχής τού παλιού ελληνικού κινηματογράφου και απαράμιλλου γόη, που  λατρεύτηκε από το γυναικείο φύλο όσο λίγοι.

 

Έγινε κυρίως γνωστός από τον κινηματογράφο και λιγότερο από το θέατρο, πρωταγωνιστώντας σε αναρίθμητες επιτυχημένες εμπορικές ταινίες , κυρίως στο ρόλο τού ζεν - πρεμιέ. Υπήρξε παρτενέρ δημοφιλών σταρ, όπως της Βουγιουκλάκη, της Καρέζη, της Χρονοπούλου, της Βλαχοπούλου κλπ. και φυσικά είναι δικαιολογημένα  τα αισθήματα λύπης και νοσταλγίας, που προκάλεσε ο θάνατός του. 

Όμως από την άλλη, οι αναφορές υπουργών και  κομματικών στελεχών, ότι ο εκλιπών υπήρξε «εμβληματικός ηθοποιός», «ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της γενιάς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου», ότι «τίμησε την τέχνη του», ότι «σταδιοδρόμησε με μοναδικό “όπλο” το λαμπερό ταλέντο του», αποτελούν υπερβολή και αμετροέπεια. 

 

 

                                Τα σκοτεινά σημεία της ζωής και της καρριέρας του

 

 

       Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, μετά τη λαμπρή δεκαετία του εμπορικού σινεμά, έλαβε μέρος και σε  "ερωτικές" ταινίες του Όμηρου Ευστρατιάδη και παράλληλα, όπως ο ίδιος είχε επανειλημμένα δηλώσει, η προσωπική του ζωή ήταν γεμάτη από αλκοόλ, ναρκωτικά και βιαιότητες. Το '73 προφυλακίστηκε για υπόθεση ναρκωτικών, αλλά αποφυλακιζόμενος με εγγύηση, "τό σκασε" για την Αμερική. 

Επίσης, τα τελευταία χρόνια προκάλεσε πολύ άσχημη εντύπωση, όταν στην αυτοβιογραφία του περιέγραφε τις ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές με δημοφιλείς ηθοποιούς που έχουν φύγει από τη ζωή και κάτι ακόμα χειρότερο: Υπερηφανευόταν (!!) για τους συνεχείς ξυλοδαρμούς σε βάρος άλλης γνωστής συναδέλφου του με την οποία είχε μακρόχρονη σχέση, μην τολμώντας όμως να αναφέρει το όνομα, καθότι είναι ακόμα εν ζωή...

 

 

                                          "Αγιοποίηση" των λαϊκών ειδώλων

 

 

       Πολλά τα κρούσματα ακραίας υπερβολής, με πιο πρόσφατο αυτό του δημοφιλούς λαϊκού αοιδού που σκοτώθηκε οδηγώντας μεταξύ ορίων λιποθυμίας και θανάτου, λόγω οξείας μέθης και μετά από ολονύχτια χαρτοπαιξία...

Βεβαίως, δεν είναι πολύ ευχάριστο να αναφέρονται οι σκοτεινές πλευρές κάποιου ο οποίος μόλις έφυγε από τη ζωή, όμως όταν ακούγονται τόσες ανακρίβειες και υπερβολικές αποτίσεις τιμών, επιβάλλεται η αναφορά στην αλήθεια, προκειμένου να τηρείται και το μέτρο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου