Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η μαστίχα απέκτησε το μουσείο της






Η μαστίχα Χίου εντάχθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO






        Ένα νέο ...αρωματισμένο μουσείο, πού αλλού, στη μυροβόλο Χίο! Συγκεκριμένα, στα Μαστιχοχώρια, ένα σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη νότια Χίο, το μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα. 
Το δέντρο αυτό φυτρώνει και σε άλλα μέρη της Μεσογείου, αλλά μόνο στα μεσαιωνικά χιώτικα μαστιχοχώρια η ρητίνη του μετατρέπεται σε μαστίχα. Μάλιστα, όπου αλλού έγινε απόπειρα να παραχθεί μαστίχα, απέτυχε! 




 mastixa




Σκοπός του Μουσείου είναι να αναδείξει την ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, εντάσσοντάς ττην στο πολιτιστικό τοπίο του νησιού. 





mastixa





Εξάλλου η Unesco, το 2014, περιέλαβε την παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. 






 





Εισαγωγικά, γίνεται ενημέρωση για το σχίνο και τη μαστίχα, δηλαδή τη ρητίνη, που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Μπορεί κανείς να διαβάσει τα παραδοσιακά στιχάκια, όπως αυτό, που αναφέρεται στο μαστιχόδενδρο: «Είμαι δεντρίν ακούραστον και πάντα δακρυσμένον». Επίσης υπάρχουν δοχεία με μαστίχα για να τα περιεργαστεί ο επισκέπτης, ενώ την ίδια στιγμή, το μοναδικό της άρωμα κατακλύζει παντού τον χώρο...








Στην πρώτη ενότητα, ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.
Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε, πώς η διαχείριση της μαστίχας διαμόρφωσε ιστορικά το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων.





 




Στις μεγεθυμένες φωτογραφίες της έκθεσης βλέπουμε το σημαντικό ρόλο των γυναικών σε όλα τα στάδια παραγωγής της μαστίχας. Μια μορφή της γυναικείας συλλογικότητας αναπτύχθηκε στους οικισμούς της μαστίχας. Γυναικείες παρέες που ξεκινούσαν από τα παιδικά χρόνια και διαρκούσαν μια ζωή...





 




Στην τρίτη ενότητα, αναφέρεται η συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεώτερους χρόνους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. 




 



Τέλος υπάρχει και υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί. Οι επισκέπτες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μηνες, έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να αγγίξουν τα πολύτιμα «δάκρυα» του μαστιχόδενδρου. Τα κτίρια του μουσείου  αναπτύσσονται σε έκταση 3.270 τ.μ., μέσα σε 12 στρέμματα από τα οποία τα 5 είναι μαστιχώνας.






image




Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Υπ. Οικονομίας, το Υπ. Πολιτισμού  και το Δήμο Χίου. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφ. Ανάπτυξης.





 Πηγές: news.in.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ, huffingtonpost.gr, gummastic.gr 





1 σχόλιο:

  1. Να θυμίσω τις δύο υπέροχες ταινίες του Δήμου Αβδελιώδη, που αποπνέουν νοσταλγία και μυρωδιές της Χίου: "Το δένδρο που πληγώναμε" και "Η εαρινή σύναξις των Αγροφυλάκων", η οποία έχει θεωρηθεί ως μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή