Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης







        Πλήρης ημερών, στα 91 του,  έφυγε από τη ζωή χτες, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, ο Παναγιώτης Τέτσης. Δημιουργός και δάσκαλος, ζωγράφος και χαράκτης, είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ζωγράφος του χρώματος.


"Βράχος στο Σαρωνικό", 2011



      Γεννημένος στην Ύδρα το 1925 , ήταν μόλις 14 ετών όταν πρόσεξαν τη δουλειά του και τον ενεθάρρυναν να προχωρήσει, ο Δημήτρης Πικιώνης και  ο Νίκος Χατζηκυριάκος –Γκίκας. Φοίτησε στη  Σχολή Καλών Τεχνών, όπου είχε δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Παρθένη, συνέχισε με υποτροφία στο Παρίσι και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1957, ξεκινώντας στο ατελιέ του στην οδό Ξενοκράτους, που δεν  αποχωρίστηκε ως το τέλος. Δεύτερο αγαπημένο του στέκι η Σχολή Καλών Τεχνών στην οποία άρχισε να διδάσκει από το 1976 έως το 1991. 
Ο Παναγιώτης Τέτσης θεωρείται δεξιοτέχνης της ελαιογραφίας και κορυφαίος της ακουαρέλας, αλλά και χαράκτης. Αποθέωσε το  τοπίο και τη φύση . Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και τη θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.





    Τμήμα του μνημειώδους έργου του, "Λαϊκή Αγορά", 1979-1982





                                      Η μεγάλη δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη


        Κληροδότησε  210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και είναι αξιοσημείωτο, πως με επιστολή του ζήτησε να πωληθεί το 20% αυτών, προκειμένου να αγοραστούν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του, στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του, στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.




Τέτσης Παναγιώτης-Ύδρα εν κατόψει
"Ύδρα", 1946





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου