Την περασμένη Τρίτη, έγινε γνωστό, πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, μια σπουδαία μορφή, ο πρώην μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος, νικημένος από τον καρκίνο. Το 2004 είχε παραιτηθεί από τη Μητρόπολη Κοζάνης, όπου επιτέλεσε πλούσιο πνευματικό έργο και έκτοτε παρέμενε απλός ιερέας.
Επρόκειτο για μια τελείως διαφορετική περίπτωση ιερωμένου, που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, αφού οι θέσεις του για καίρια εκκλησιαστικά ζητήματα απείχαν έτη φωτός από αυτές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Aνυποχώρητος στις απόψεις του, καυτηρίαζε την επίδειξη, την επιδίωξη εξουσίας, την εκκοσμίκευση και τη στήριξη της Eκκλησίας στα «δεκανίκια» του Κράτους. Σε σχετική συνέντευξη μάλιστα (http://www.enoriako.info/
- Υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, θεωρώντας, ότι αυτό "είναι ζήτημα κοινής λογικής και ρεαλιστικής προσέγγισης, αλλά και κοινωνικής και χριστιανικής ωριμότητας".
- Κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, διότι αυτό "είναι απόδειξη πνευματικής κατάρρευσης και αλλοτρίωσης από τη μυστική ζωή του Aναστημένου Σώματος".
- Κατά της επίδειξης και της δράσης των επισκόπων με όρους εξουσίας, αναφερόμενος στα "επισκοπικά εμβλήματα, τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τα ειδικά προνόμια με τα οποία ως κάστα πλέον πασχίζουμε να επιβάλλουμε τη βασιλεία του Θεού"...
Πολύπλευρη προσωπικότητα, εξαιρετικής μόρφωσης
Ο Αμβρόσιος (Γιακαλής) γεννήθηκε στο Κεράμιο Καλλονής Λέσβου το 1940. Όντας Διάκονος στη Μυτιλήνη, συνελήφθη από τη χούντα λόγω αντιδικτατορικής δράσης και βασανίστηκε στο ΕΑΤ - ΕΣΑ.
Ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και επίσης εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου του Καίμπριτζ και Πανεπιστημιακός Εφημέριος των Ορθοδόξων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ.
Υπηρέτησε από το 1991 ως Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης χειροτονήθηκε το 1998 και παρέμεινε μόνον έξι χρόνια, μέχρι το Φεβρουάριο του 2004, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους υγείας, αν και στον τύπο της εποχής, αναφερόταν ως πραγματική αιτία, ένας ανελέητος πόλεμος από το παρασκήνιο της Ιεραρχίας και ειδικά από συγκεκριμένη εκκλησιαστική οργάνωση...