Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Erasmus στην Ελλάδα επιλέγουν Γερμανοί Φοιτητές






 

 

      Μπορεί το "όχι" των Ελλήνων στο δημοψήφισμα να κυριαρχεί στο γερμανικό τύπο, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη, όμως δε συμβαίνει το ίδιο στους κόλπους των Γερμανών φοιτητών. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών DAAD, Aλεξάντερ Ρόγκεναμπ, πολλοί Γερμανοί φοιτητές εξακολουθούν να επιλέγουν την Ελλάδα για ένα εξάμηνο σπουδών στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus. Ο λόγος είναι η διάθεση για μάθηση σε συνδυασμό με το ανήσυχο πνεύμα τους για εξερεύνηση και όχι μόνον. 

Κίνητρο αποτελούν οι καλές εμπειρίες παλαιών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια,  η  α τ μ ό σ φ α ι ρ α   σ τ α   α μ φ ι θ έ α τ ρ α   αλλά και το υψηλό επίπεδο των διδασκόντων, παρά το γεγονός ότι η βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων δεν άφησε ανεπηρέαστη την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση.  

 

 

                                      Ελκυστικός εκπαιδευτικός προορισμός
 

 

      Σύμφωνα με τον Ρόγκενκαμπ:  «Τα ελληνικά πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται στην πράξη εδώ και χρόνια. Ένα πρακτικό παράδειγμα είναι, ότι πολλά αμφιθέατρα δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα ή σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν χρήματα για την υποστήριξη ερευνητών για συνέδρια στο εξωτερικό». 

Αλλά, παρατηρείται το εξής παράδοξο: Παρά την κρίση των ελληνικών πανεπιστημίων, πολλοί Γερμανοί φοιτητές επιθυμούν να περάσουν μια περίοδο των σπουδών τους στην Ελλάδα, «επειδή θέλουν οι ίδιοι να δουν τι συμβαίνει στην χώρα». Η άφιξη και μόνο στο ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά τις αντικειμενικές δομικές δυσκολίες της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, αρκεί για να ανακαλύψει κάποιος το «καλό» και δημιουργικό πρόσωπο της χώρας και των νέων ανθρώπων. 

«Πολύ καλά καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό, καθηγητές με σπουδές στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και μια πολύ καλή ατμόσφαιρα στις τάξεις» είναι μερικά από τα στοιχεία που αφήνουν πολύ θετικές εντυπώσεις στους Γερμανούς φοιτητές που επιστρέφουν από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μάλιστα, κάποιοι από τους φοιτητές που έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο εκφράζουν την επιθυμία ακόμη και να επιστρέψουν στην Ελλάδα για περαιτέρω έρευνα σε  επίπεδο διδακτορικού. 

 

 

Πηγή: nooz.gr από Deutsche Welle






1 σχόλιο:

  1. Σίγουρα οι νέοι άνθρωποι ελκύονται και από την ομορφιά της χώρας. Αλλά και η ζωντάνια και η τόσο πολυσυκοφαντημένη πολιτικοποίηση συντελούν στην "ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στα αμφιθέατρα", που αναφέρει ο Γερμανός ειδικός.... Καλά είναι τα αυστηρά προγράμματα σπουδών, όμως η επαφή και η ανάμιξη των φοιτητών με τα κοινωνικά προβλήματα και κινήματα, ό,τι κι αν λένε, είναι πιο συμβατή με τη φύση της νεότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή