Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Βόμβα του ΔΝΤ: Mη βιώσιμο το χρέος. Στο 150% το 2020!





 ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος, στο 150% το 2020 και ακόμα χειρότερα




       ΤΟ ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είτε μέσω κουρέματος στο κεφάλαιο είτε μέσω γενναίας επέκτασης των ωριμάνσεων του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η Ευρωζώνη. 

Τα ανωτέρω αναφέρονται σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters. Το Ταμείο τονίζει, πως εάν δεν υπάρξει «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του χρέους (comprehensive operation) εκ μέρους των Eυρωπαίων, τότε εκείνο δεν θα εξετάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το ελληνικό πρόγραμμα. 

Προτείνει επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ κατά 20 χρόνια και της Ευρωζώνης κατά 40 χρόνια.

Αναφέρει, ότι αν η Ελλάδα δεν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ, το ελληνικό χρέος θα χρήζει μίας νέας σημαντικής διαγραφής, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Υπολογίζεται, πως το 2020 το χρέος θα φθάσει 149,9% του ΑΕΠ έναντι 124% που υπελόγιζε το Eurogroup το 2012, άρα είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο. 

 

 

 

                              Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

 

 

 

        Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, δήλωσε: 

«Με τη σημερινή έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, τόσο ως προς την άποψη της για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και προς την επιμονή της η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές να περιλαμβάνει οπωσδήποτε αναδιάρθρωση/κούρεμα του χρέους.

Πέρα από τις γνωστές ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στην υφεσιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η έκθεση αποτελεί ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου. Ομολογία που δεν διατυπώνεται από κάποιον πολέμιό του, αλλά από τον βασικό εμπνευστή του» πρόσθεσε.

 

 

                                  Αντιδράσεις από τη Ε.Ε. για τη δημοσιοποίηση

 

 

       Η δημοσιοποίηση του εγγράφου του ΔΝΤ αποκάλυψε τη διένεξη ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., η οποία σιγόκαιγε για μήνες πίσω από κλειστές πόρτες και κατά την ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν θα δημοσιευόταν η ανάλυση αυτή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,  αντιτάχθηκαν οι εκπρόσωποι κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, σχολιάζει το Reuters.


 

Πηγή: tovima.gr, naftemporiki.gr, enikos.gr

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου