Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Θα φορολογηθούν οι εφοπλιστές;










       Φαίνεται πως οι συνεχείς πιέσεις από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας,   ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δρομολογήσει κάποια μέτρα κατά της προκλητικής φορολογικής ασυλίας που τυγχάνουν οι πλοιοκτήτες:

Σύμφωνα με την εφημερίδα GUARDIAN, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος στην προνομιακή φορολογική μεταχείριση των εφοπλιστών, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1940 μέχρι σήμερα. 

Άμεση ήταν η αντίδραση των εφοπλιστών και ο πρόεδρός τους  Θ. Βενιάμης επεσήμανε, ότι «η επιβολή νέων φόρων στην ναυτιλία ισοδυναμεί με συνταγματική απόκλιση»... Μάλιστα, ο Χ. Φαφαλιός, εφοπλιστής στο Λονδίνο, απείλησε με « έξοδο από την ελληνική σημαία και ίσως και την ίδια την Ελλάδα».  

Η κυβέρνηση θα προβεί σε τριπλή φορολόγηση των πλοίων, των οποίων η διαχείριση γίνεται εκτός Ελλάδας και το μέτρο θα διαρκέσει   μ ί α   τ ρ ι ε τ ί α.  Η νέα νομοθεσία θα αντικαταστήσει την περυσινή συνεννόηση Κυβέρνησης - εφοπλιστών, για ....εθελοντική καταβολή φόρων χάριν της ανάκαμψης της χώρας!  

Ο Γ. Σταθάκης, σκιώδης Υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως πρόκειται για θετικό βήμα.

       Η εφημερίδα παραθέτει απόψεις διεθνών αναλυτών που αναφέρονται σε όσα έχει προσφέρει η ναυτιλία στη χώρα, όπως θέσεις εργασίας, φιλανθρωπίες κλπ., στα  τεράστια κέρδη της παρά την κρίση (οι Έλληνες πλοιοκτήτες έκαναν εφέτος τις περισσότερες παραγγελίες κατασκευής πλοίων σε ναυπηγία σε όλο τον κόσμο), αλλά και στο ενδεχόμενο τα κυβερνητικά μέτρα να αποβούν αντιπαραγωγικά, παρ' όλο που κατά πολλούς η προηγούμενη κατάσταση ήταν κατάφωρα άδικη.  

Σχετικές αναρτήσεις: 

http://www.infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1428.html#.UxOluKERhOU   και http://www.theguardian.com/world/2014/feb/26/greek-shipping-tycoons-set-sail-tax-privileges-austerity

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου