Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Ζητούν από το στρατό να παραδώσει την εξουσία


       Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν χτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, απαιτώντας από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) να τηρήσει την δέσμευσή του να παραδώσει την εξουσία στα μέσα της χρονιάς μετά την διένεξη σχετικά με τις υποψηφιότητες που ήγειρε αμφιβολίες για το κατά πόσον το επιτελείο σκοπεύει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του.

Δύο ισλαμιστές υποψήφιοι απαγορεύτηκε να λάβουν μέρος στις εκλογές οι οποίες αρχίζουν την 23η και την 24η Μαΐου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Πρώην υποψήφιος, μέλος της  Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε, ότι η απόρριψη της υποψηφιότητάς του, καταδεικνύει πως οι στρατηγοί που κυβερνούν τη χώρα από πέρυσι, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δεν έχουν πραγματικά την πρόθεση να παραχωρήσουν την εξουσία.

 Το ισλαμιστικό κίνημα υπέβαλε νέο υποψήφιο. «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την επανάσταση και να ολοκληρώσουμε τα αιτήματά της» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, μέλος της Αδελφότητας. Στη διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ έλαβαν μέρος μαζί -για πρώτη φορά έπειτα από μήνες-τόσο ισλαμιστές όσο και φιλελεύθεροι. «Κάτω η στρατιωτική διακυβέρνηση», «ο λαός θέλει την εκτέλεση του στρατάρχη», φώναζαν ορισμένοι από τους διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, πρώην υπουργό Άμυνας του Μουμπάρακ ο οποίος σήμερα ηγείται του ΑΣΕΔ...

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου