Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πόρισμα-καταπέλτης σχετικά με τις ευθύνες για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη!

       Σοβαρές ευθύνες και καίρια ερωτήματα προκύπτουν για το υπουργείο Πολιτισμού  και την Εθνική Πινακοθήκη, μετά την κοινοποίηση του πορίσματος του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, σχετικά με την κλοπή της 9ης Ιανουαρίου στην Εθνική Πινακοθήκη.

Το αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στη φύλαξη του μουσείου, όπως αποδεικνύεται, ήταν, να κάνουν φτερά η μοναδική σε ελληνική μουσειακή συλλογή, ελαιογραφία του Πικάσο, δωρεά του ίδιου προς τον ελληνικό λαό για τη γενναία αντίστασή του στους Γερμανούς κατακτητές, ένα έργο του Μοντριάν κι ένα ιταλικό σχέδιο του 19ου αιώνα.

Ευθύνες προκύπτουν και από την ΕΔΕ που διενεργήθηκε από το ΥΠΠΟΤ, τα συμπεράσματα της οποίας, σκεπάζει πέπλο σιωπής....Σύμφωνα με την έκθεση Ρακιντζή, από το 2000 έχει να γίνει εκσυγχρονισμός στα συστήματα ασφαλείας, τα δε στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με την ετοιμότητα των συστημάτων ασφαλείας, τη λειτουργικότητα των μόνιτορ  και γενικότερα την εκπαίδευση των φυλάκων και τον τρόπο αντίδρασής τους σε περίπτωση ενεργοποίησης του συναγερμού, είναι   τ ρ α γ ε λ α φ ι κ ά! (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63646569)

Ακόμη, αν και το πόρισμα έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως από τις 22 Μαρτίου, μόλις χθες έγινε γνωστό, μετά τη διαρροή του σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης!

 

                          Καμμία παραίτηση των υπευθύνων !       

 

Παρά τον επανειλημμένο σάλο που έχει ξεσπάσει, τόσο για την Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, όσο και για τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, εντούτοις αμφότεροι παραμένουν  α-κ-λ-ό-ν-η-τ-ο-ι! 

      Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο, ανανεώνονται σε παρόμοιες θέσεις τα πρόσωπα,  με νέους αξιόλογους και δυναμικούς ανθρώπους, η Δ/ντρια της Πινακοθήκης με το... αυτοκρατορικό στύλ, παραμένει εκεί, για δεκαετίες ολόκληρες και ούτε είχε την ευθιξία να παραιτηθεί μετά την κλοπή. Ούτε καν δικαιολογήθηκε για το γεγονός, ότι ο μοναδικός Πικάσσο σε δημόσια συλλογή στην Έλλάδα, ήταν στην αποθήκη και δεν περιλαμβανόταν στη μόνιμη έκθεση!

      Εξίσου θρασύτατη και η παραμονή του Π. Γερουλάνου στο Υπουργείο Πολιτισμού. Εκτός από την πλήρη ανικανότητα και την ασχετωσύνη στο αντικείμενο, εκτός από την κλοπή στην Πινακοθήκη, ούτε η πρόσφατη κλοπή στο Μουσείο Ολυμπίας, στάθηκαν αρκετά για να "πάει σπίτι του"!

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου