50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και την επάνοδο της Δημοκρατίας, η ανάδειξη των αφισών ως ένα καλλιτεχνικό και συγχρόνως πολιτικό δημιούργημα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα.
Ακόμη κι αν στα σκοτεινά χρόνια της χούντας, το καθεστώς χρησιμοποίησε την αφίσα προπαγανδιστικά για να διαδώσει την ιδεολογία του και να νομιμοποιήσει τις αυταρχικές πολιτικές του, οι αφίσες αποτέλεσαν το κατεξοχήν όπλο του αντιδικτατορικού αγώνα μεταφέροντας το μήνυμα για ελευθερία και δημοκρατία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στα πρώτα χρόνια της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, η αφίσα αποτύπωσε ιδεολογίες, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, πολιτιστικά γεγονότα, πρωτοβουλίες και κινήματα. Έδωσε φωνή και καλλιτεχνική μορφή σε ιδέες και κινήματα, υπηρέτησε τη δημοκρατική έκφραση της ελληνικής κοινωνίας.
Τις σπάνιες πολιτικές και καλλιτεχνικές αφίσες πλαισιώνουν φωτογραφικά ντοκουμέντα, μοναδικά αντικείμενα διαφορετικών εποχών και οπτικοακουστικά τεκμήρια σε μια πολυθεματική συνομιλία για τις ιδέες, την καλλιτεχνική έκφραση και τη Δημοκρατία.
Η έκθεση ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2024 και διαρκεί μέχρι 10 Ιανουαρίου 2024.
Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. – 5 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
(Να σημειωθεί, ότι η έκθεση τρέχει παράλληλα με την επίσης πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, με τίτλο "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ", η οποία πραγματεύεται τη σχέση
της τέχνης με τη δημοκρατία, όταν τρεις
χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα
απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα.)
Πηγή: nationalgallery.gr, ertnews.gr
*
*Σύνθεση και στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία: Αντώνης Καλογιάννης
Είμαστε δυο, είμαστε δυο,
η ώρα σήμανε οχτώ κλείσε το φως,
χτυπά φρουρός,
το βράδυ θα ‘ρθουνε ξανά
Έμπα μπροστά, έμπα μπροστά
και οι άλλοι πίσω ακολουθούν
μετά σιωπή και ακολουθεί
το ίδιο τροπάρι το γνωστό
Βαράνε δυο, βαράνε τρεις,
βαράνε χίλιοι δεκατρείς
πονάς εσύ, πονάω εγώ,
μα ποιος πονάει πιο πολύ
θα ‘ρθει καιρός να μάς το πει
Είμαστε δυο, είμαστε τρεις,
είμαστε χίλιοι δεκατρείς
καβάλα πάμε στον καιρό
με τον καιρό με την βροχή
το αίμα πήζει στην πληγή
ο πόνος γίνεται καρφί
Ο εκδικητής ο λυτρωτής
είμαστε δυο, είμαστε τρεις
είμαστε χίλιοι δεκατρείς
Με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, λόγω 'ελλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων, κλείνει η υπόθεση του NOOR 1, ως προς το σκέλος που αφορούσε στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τρείς συγκατηγορουμένους του. Tο δικαστικό συμβούλιο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες ο εφοπλιστής, ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας Capital, ένας δικηγόρος κι ένας ναυτασφαλιστής.
Η υπόθεση του NOOR 1
Το πλοίο, ελληνικών συμφερόντων, εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2014, στην Ελευσίνα, να μεταφέρει 2,1 τόνους ηρωίνη. Είχε ξεκινήσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμό την Ευρώπη και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που έχουν εντοπιστεί ποτέ στην Ευρώπη, με εκτιμώμενη αξία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Οι διώξεις
Η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη και των τριών συνεργατών του ασκήθηκε τον Απρίλιο του 2018 και αφορούσε τα κακουργήματα:
- της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση
- της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης,
- της διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης,
- της διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης ναρκωτικών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσας στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.
Επιπλέον, ο τρίτος ανακριτής, Ιωάννης Πετρόπουλος, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης από την υπόθεση, επικαλούμενος ότι είναι γιος του πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Πετρόπουλου. Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε.
directnews. gr, documentonews.gr, newsbreak.gr, euronews.com
Το Meleagris Art Festival φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε έναν παλαιό ελαιώνα στα Σπάτα Αττικής (Αγρόκτημα Μελεαγρίς) σε ένα αγροτικό – φυσικό περιβάλλον στον κάμπο των Μεσογείων και σκοπό έχει την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την απόλαυσή της από το κοινό. Οι εκδηλώσεις αυτές, με τίτλο Concerts at the Farm έχουν ως επίκεντρο τη λόγια μουσική συχνά συνδυαζόμενη με εικαστικές ή άλλες τέχνες.
Αριστουργήματα Πιάνου του 20ού αιώνα
Μανώλης Νεοφύτου
ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, στις 20:30
Ρεσιτάλ
πιάνου με τον Κύπριο, διεθνούς φήμης σολίστ, Μανώλη Νεοφύτου – απόφοιτο
της Εξειδικευμένης Κεντρικής Μουσικής Σχολής και του Ωδείου Τσαϊκόφσκυ
της Μόσχας, βραβευμένο σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ο γνωστός για
τον λυρισμό του Μανώλης Νεοφύτου θα μας παρουσιάσει έργα του Μίκη
Θεοδωράκη, καθώς και μουσική από τις ταινίες Πολίτικη Κουζίνα και Μια
αιωνιότητα και μια μέρα των Ευανθίας Ρεμπούτσικα και Ελένης Καραΐνδρου,
αντιστοίχως, σε δικές του διασκευές για σόλο πιάνο. Θα ερμηνεύσει,
επίσης, διάσημα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου των Sergei Rachmaninov,
Dmitrii Shostakovich, Ernesto Lecuona, Isaac Albeniz και Astor
Piazzola.
Το Αγρόκτημα Μελεαγρίς θα είναι ανοικτό μια ώρα πριν την
έναρξη της συναυλίας για να καλωσορίσει όσους επιθυμούν να το
επισκεφτούν νωρίτερα. Μετά την εκδήλωση θα προσφερθούν εδέσματα και
κρασί από το τοπικό οινοποιείο «ΕΥΟΙΝΟΣ».
Ticketservices.gr
Τό αμερικανικό δίκτυο CNN παρουσίασε πρόσφατα τους βασικούς προμηθευτές όπλων του Ισραήλ, που είναι οι εξής:
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ. Το 2023, το 69% των εισαγωγών σε όπλα του Ισραήλ προέρχονταν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση για τις διεθνείς μεταφορές όπλων από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης .Ακολουθεί η Γερμανία 30%, η Ιταλία με 0,9%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν μικρότερες παραδόσεις.
Τα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ όπλα «έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ», ανέφερε το think tank, σημειώνοντας ότι στα τέλη του 2023, χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες και πύραυλοι παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-15 παραδόθηκαν επίσης στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2024.
Η ανάλυση του CNNi έχει εντοπίσει πολλές περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν άμαχοι. Πρόσφατα, το CNNi διαπίστωσε ότι βόμβες 2.000 λιβρών αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό.
Οι ΗΠΑ παρέχουν επίσης στο Ισραήλ οικονομική βοήθεια, πάνω από 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2019, οι δύο χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο που εξασφάλιζε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν ετησίως στο Ισραήλ 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα Εξωτερικής Στρατιωτικής Χρηματοδότησης και άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για αντιπυραυλική άμυνα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το 2023, η Γερμανία
συνεισέφερε το 30% του οπλοστασίου του Ισραήλ, αυτή η προσφορά έχει
μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2024. Η γερμανική
στρατιωτική βοήθεια στη χώρα είχε μειωθεί από περίπου 200 εκατομμύρια
ευρώ τον Οκτώβριο του 2023, σε 1 εκατομμύριο ευρώ το 2024.
Όμως, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε, ότι η χώρα δεν σταμάτησε να παρέχει όπλα στο Ισραήλ και ότι ότι θα συνεχιστεί η προμήθειά τους».
ΙΤΑΛΙΑ
Η Ιταλία παρείχε ελικόπτερα και όπλα στο Ισραήλ, ενώ είναι εταίρος του προγράμματος μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην κατασκευή ανταλλακτικών.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ότι η Ιταλία είχε σταματήσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, αλλά όσες συμφωνίες είχαν υπογραφεί πριν, εξακολουθούν να τηρούνται.
Σημειώνεται ότι ιταλικές εταιρείες είχαν πουλήσει όπλα αξίας σχεδόν 129 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ τη δεκαετία έως το 2022.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι «οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ είναι χαμηλές». Πρόσθεσε ότι χορήγησε εξαγωγές αξίας 23,42 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε ορισμένες άδειες εξαγωγών στο Ισραήλ για στρατιωτικό εξοπλισμό τον περασμένο χρόνο.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Τον Φεβρουάριο, το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δελτίο Τύπου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου πέρυσι.
Στις 11 Οκτωβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες καταδίκασε ως «απαράδεκτη» ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.
«Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη για την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις εχθροπραξίες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας σε τρίτη χώρα, στην προκειμένη περίπτωση στον Λίβανο» ανέφερε.
ΓΑΛΛΙΑ
Η Γαλλία, ενώ ιστορικά παρείχε όπλα στο Ισραήλ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ προκειμένου να πιεστεί για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και τη Γάζα, τόνισε ότι η Γαλλία δεν είχε εμπλακεί στην προμήθεια όπλων «που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά σημειώνει, ότι η Γαλλία προμήθευε εξαρτήματα για όπλα.», .
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, στις 5 Οκτωβρίου, ο Μακρόν ζήτησε την πλήρη αναστολή της πώλησης όπλων «που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα» και τόνισε ότι η Γαλλία δεν είχε εμπλακεί στην προμήθεια τους. Σύμφωνα με το SIPRI, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του δεν δείχνουν γαλλικές εξαγωγές μεγάλων όπλων στο Ισραήλ από το 2019-23, αλλά σημειώνει ότι η Γαλλία προμήθευε εξαρτήματα για όπλα.
Πηγή:
https://www.cnn.gr/kosmos/story/444342/cnni-poies-einai-oi-xores-pou-promitheyoun-opla-to-israil
Το τραγούδι των παιδιών της Ελλάδας... Των ηρώων που πολέμησαν σκληρά στα βουνά της Αλβανίας και που αρνήθηκαν να συνθηκολογήσουν με τους κατακτητές... Που αντιστάθηκαν μέχρι να φύγει η μπότα του κατακτητή από τα χώματα της πατρίδας!
"Ήρωες, άπαρτα βουνά.
Ήρωες, με δώδεκα ζωές,
κάστρα του Ολύμπου
και του Παρνασσού φαντάσματα,
ήρωες μες στα χαλάσματα.
Αίματα, κόκκινο νερό,
αίματα, ποτάμι βουερό,
πυρ στην Αλαμάνα
και φωτιά στο Γοργοπόταμο
και φωτιά στο Γοργοπόταμο.
Εμπρός αδέρφια εμπρός
κι είναι μαζί μας ο λαός
στα πιο μεγάλα μας τα κατορθώματα
μες στις πέτρες και στα χώματα.
Θάνατος, μαύρος αδερφός.
Θάνατος, θα γίνω αθάνατος,
πυρ στην Αλαμάνα
και φωτιά στο Γοργοπόταμο
και φωτιά στο Γοργοπόταμο.
Αέρας στις κορφές
μαύρο φεγγάρι στις καρδιές
έλα και πάρε μόνος σου τη λευτεριά
με τραγούδια, όπλα και σπαθιά".
- Όταν εκφράζεις με παρρησία την άποψή σου ακόμα και σε αυτούς που σε θεωρούν "δικό" τους και διακηρρύσσουν τα εντελώς αντίθετα.
- Όταν δε διστάζεις να πεις αυτά που είδες και έζησες και τα συμπεράσματα που συνήγαγες (ο Χατζηδάκις συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση) ...
- Όταν επιτέλους κάνουμε πράξη τη φράση του Διονυσίου Σολωμού, "Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι Αληθές"*
|
Σίγουρα, η συνεργασία με τούς Γερμανούς κατακτητές κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτήρισε σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Πολιτικοί,
στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, δήμαρχοι, δικαστές, ιερωμένοι δημοσιογράφοι,
συνεργάστηκαν στενά με τις αρχές κατοχής, για πολλούς και διαφορετικούς
λόγους. Η αρχικά διαφαινόμενη νίκη της Γερμανίας στον πόλεμο, η ευκαιρία για πλουτισμό, η ιδεολογική
ταύτιση με το ναζισμό και το φασισμό, αλλά και η
ανάγκη επιβίωσης, ήταν μερικοί από αυτούς.
Στην Ελλάδα, αν και έχουν περάσει 80 ολόκληρα χρόνια από το τέλος της κατοχής, το ζήτημα της συνεργασίας με τον κατακτητή εξακολουθεί να αποτελεί θέμα-ταμπού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λήθης καί συγκάλυψης που ακολούθησαν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, αφενός διότι ελάχιστοι δωσίλογοι τιμωρήθηκαν από δικαστήρια, που στην ουσία είχαν μετατραπεί σε αθωωδικεία και αφετέρου διότι οι επιφανέστεροι δωσίλογοι αποτέλεσαν τον κορμό του μετεμφυλιακού κράτους και μάλιστα οι απόγονοί τους κυριαρχούν μέχρι σήμερα!
Από τις εφημερίδες της εποχής...
Αυτό το πρωτόγνωρο, σε ένταση και έκταση, συλλογικό
τραύμα είχε για την ελληνική κοινωνία πολλαπλές συνέπειες. Κυρίως, αποτέλεσε την αφετηρία του νέου διχασμού, ο
οποίος, με τη συμβολή και άλλων παραγόντων, οδήγησε στις εμφύλιες
συγκρούσεις της κατοχής, στα Δεκεμβριανά και τελικά στον εμφύλιο πόλεμο
της δεκαετίας του '40.
Στην εμβριθή αυτή μελέτη του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που προέκυψε μετά από έρευνα αρχείων που για πρώτη φορά
δημοσιοποιούνται, παρακολουθούμε την πολιτική,
οικονομική και ένοπλη συνεργασία με τον κατακτητή και περιγράφεται η δράση αυτών που συνεργάστηκαν,
εξετάζονται οι λόγοι και οι μηχανισμοί ανάπτυξης του φαινομένου της
συνεργασίας καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που ευνόησαν
την εμφάνισή τους.
Στο επίκεντρο αυτής της εξαιρετικής μελέτης βρίσκονται οι πολιτικές των κατοχικών κυβερνήσεων, ο ρόλος εμπόρων, βιομηχάνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων στις οικονομικές συναλλαγές με τους κατακτητές, η δράση της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, των Ταγμάτων Ασφαλείας, των Ελλήνων πρακτόρων των Es-Es και άλλων, που συγκρότησαν το ένοπλο σκέλος της συνεργασίας και η προκλητικά ευμενής δικαστική τους αντιμετώπιση μετά το τέλος της κατοχής...
Το 2024 ο παγκόσμιος μουσικός κόσμος γιορτάζει το έτος Προκόφιεφ. Με αυτή την αφορμή, στο Αγρόκτημα "Μελεαγρίς" στα Σπάτα, διοργανώνεται συναυλία μουσικής δωματίου, το Σάββατο 14/9/2024, στις 20.30
Η Μαρία-Ηλιάννα Κατσούρα (υψίφωνος), ο Ηλίας Σδούκος (βιόλα), ο Χριστόφορος Μιρόσνικοβ (βιολοντσέλο) και η Μάγδα Νικολαΐδου (πιάνο) συμπράττουν σε μία ξενάγηση στη ρωσική μουσική ερμηνεύοντας έργα των: Προκόφιεφ, Ραχμάνινοφ, Νταργκομίζκι, Γκλίνκα, Μποροντίν, Ρίμσκυ-Κόρσακοφ και Τσαϊκόφσκι.
Το Αγρόκτημα θα είναι ανοικτό μια ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας για να καλωσορίσει όποιον θέλει να το επισκεφθεί νωρίτερα.
Μετά την εκδήλωση θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί από το τοπικό οινοποιείο «ΕΥΟΙΝΟΣ».
Γενική είσοδος 20 ευρώ. Για φοιτητές, ανέργους και ΑΜΕΑ, 12 ευρώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
M. ΓΚΛΙΝΚΑ: Trio Pathétique σε Ρε ελάσσονα (βιόλα, βιολοντσέλο, πιάνο)
1. Allegro moderato
2. Scherzo: Vivacissimo
3. Largo
4. Allegro con spirito
M. ΓΚΛΙΝΚΑ: Βιόλα Σονάτα σε Ρε μείζονα (βιόλα, πιάνο)
1. Allegro moderato
A. ΝΤΑΡΓΚΟΜΙΖΚΙ: Ελεγεία (φωνή, βιόλα, πιάνο)
A. ΜΠΟΡΟΝΤΙΝ: Η Πριγκίπισσα της Θάλασσας (φωνή, πιάνο)
Π. I. ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ: Κανένας εκτός από τη Μοναχική Καρδιά έργο 6, αρ. 6 (φωνή, πιάνο)
Σ. ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ: Ελεγεία (βιολοντσέλο, πιάνο) σε μεταγραφή του Χριστόφορου Μιρόσνικοβ
———————–
A. ΜΠΟΡΟΝΤΙΝ: Όμορφη Ψαροπούλα (βιόλα, βιολοντσέλο, πιάνο)
Σ. ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ: Η Γυναίκα του Στρατιώτη έργο 8, αρ. 4 (φωνή, βιόλα, βιολοντσέλο, πιάνο)
N. ΡΙΜΣΚΥ-ΚΟΡΣΑΚΟΦ: Το Αηδόνι που Σκλαβώθηκε απ’ το Τριαντάφυλλο έργο 2, αρ. 2 (φωνή, βιόλα, πιάνο)
Σ. ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ: Μη μου Τραγουδάς Όμορφη Κόρη έργο 4, αρ. 4 (φωνή, βιόλα, πιάνο)
Σ. ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ: Τσέλο Σονάτα έργο 19 (βιολοντσέλο, πιάνο)
3. Andante
Σ. ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ: Όνειρο έργο 8, αρ. 5 (φωνή, βιολοντσέλο, πιάνο)
———————–
Σ. ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ: Οράματα Φυγάδες έργο 22, αρ. 10 (βιολοντσέλο, πιάνο)
Ridicolosamente
Σ. ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ: Από την Όπερα «Η Αγάπη για Τρία Πορτοκάλια» (βιολοντσέλο, πιάνο), σε μεταγραφή Μστισλάβ Ροστροπόβιτς
Εμβατήριο
Σ. ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ: Από το Μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (βιόλα, πιάνο), σε μεταγραφή από τον Βαντίμ Μποριζόφσκυ
Ο Χορός των Ιπποτών
Σ. ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ: Ανοιξιάτικα Νερά έργο 14, αρ. 11 (φωνή, βιόλα, βιολοντσέλο, πιάνο)
Ειδικότερα, στη χώρα μας το 43% των πολιτών άνω των 16 ετών δήλωσε πως διάβασε βιβλία για τους προηγούμενους 12 μήνες όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν στο 52,8%.
Το 30,7% των Ελλήνων διάβασε 5 ή λιγότερα βιβλία, το 7,8% από 5 έως 9 βιβλία και το 4,5% από 10 βιβλία και πάνω.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το Λουξεμβούργο ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που είχαν διαβάσει βιβλία τους 12 μήνες πριν από την έρευνα (75,2%), ακολουθούμενο από τη Δανία (72,1%) και την Εσθονία (70,7%).
Αντίθετα, στη Ρουμανία, μόνο το 29,5% των ατόμων είχε διαβάσει βιβλία τους 12 μήνες πριν από την έρευνα, το 33,1% στην Κύπρο και το 35,4% στην Ιταλία.
Πηγή:
https://www.fortunegreece.com/article/molis-to-43-ton-ellinon-diavazei-vivlia-poioi-einai-oi-vivliofagoi-tis-evropis/
Θα σου πάρουν τον ίσκιο των δέντρων, θα τον πάρουν
θα σου πάρουν τον ίσκιο της θάλασσας, θα τον πάρουν
θα σου πάρουν τον ίσκιο της καρδιάς, θα τον πάρουν
θα πάρουν τον ίσκιο σου…
Γιώργος Σεφέρης, 15. 3. 1947*
*Τετράδιο Γυμνασμάτων Β' , από τις "Μέρες του 1945 - 1951"
Akademisches Kunstmuseum, Βόννη, Γερμανία |
Museo Nazionale, Ματέρα, Ιταλία. |
Η δυνατότητα εφαρμογής εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με προσαυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο, ξεκινά την 1η Ιουλίου – σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία – και αποτελεί ένα από τα μέτρα που έχει συγκεντρώσει πλήθος αρνητικών κριτικών και αντιδράσεων. Όπως προβλέπει ο νόμος 5053/23, η εργασία για 6 ημέρες την εβδομάδα προβλέφθηκε λόγω έκτακτων ή εποχικών αναγκών σε επιχειρήσεις συνεχούς και μη συνεχούς λειτουργίας, οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.
Στο εξής, ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα. Δε θα αφορά ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα µε το 40% του ημερομισθίου. Αν είναι αργία θα αμείβονται με το 115%, ενώ θα δικαιούνται ν ένα ρεπό εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με την τάση διαμορφώνεται στην Ευρώπη, η οποία προβλέπει 4ήμερο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. Ήδη Γερμανία και Βρετανία το έχουν ήδη εντάξει πιλοτικά στο πρόγραμμά τους.
Την ίδια στιγμή όμως, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αντίθετοι στην εξαήμερη εργασία. αφέρουν μάλιστα σε σχετική έρευνα*, ότι πρέπει να εφαρμόζεται τετραήμερη εργασία, ώστε με τον τρόπο αυτό, να υπάρξει εξισορρόπηση επαγγελματικής – προσωπικής ζωής και αποφυγή της μάστιγας του burnout (συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης).
*διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr
Πηγές: naftemporiki.gr, CNN,gr, newsbeast.gr
"Κάμπια εν κινήσει", έχει αποκληθεί το "Καλογερικό"ή "του Πλακίδα" και βρίσκεται ανάμεσα στους Κήπους και το Κουκούλι Ζαγορίου, που κατασκευάστηκε το 1814. |
Mονότοξα, δίτοξα, πολύτοξα, τα ηπειρώτικα γεφύρια! Υπέροχα ανθρώπινα δημιουργήματα που πάρα πολλά ακόμα αντέχουν στο χρόνο και στη μανία των στοιχείων της φύσης, κουβαλούν θρύλους και παραδόσεις και έμειναν ως στολίδια μοναδικά του ηπειρώτικού τοπίου!
Τα στεριώνανε με περισσή δεξιοτεχνία οι αριστοτέχνες Ηπειρώτες
μαστόροι της πέτρας, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία με τις γύρω περιοχές, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Συχνά, φέρουν τα ονόματα αυτών που χρηματοδότησαν την κατασκευή τους. Κτίστηκαν άλλοτε σε προεκτάσεις βράχων και βουνών, άλλοτε σε
απότομες πλαγιές και δύσβατα μονοπάτια κι άλλοτε στις όχθες των
ποταμών.
Αν και γεφύρια πέτρινα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, όμως στην Ήπειρο είναι τα πιο ονομαστά και ειδικά στα Ζαγοροχώρια βρίσκονται τα πιο πολλά, τα πιο παλιά αλλά και τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής και της αξιοσύνης των μαστόρων.
Βέβαια, όταν άρχισαν να κατασκευάζονται αμαξωτοί δρόμοι, μειώθηκε σιγά - σιγά η ανάγκη συντήρησής τους και πολλά άρχισαν να καταρρέουν.
Τα τελευταία χρόνια όμως, τα πέτρινα γεφύρια χαρακτηρίσθηκαν διατηρητέα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής και σπουδαία δείγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αναζητήθηκαν κονδύλια για τη συντήρησή τους, εξειδικευμένοι τεχνίτες και με τις υποδείξεις αρχιτεκτόνων και άλλων ειδικών επιστημόνων έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσής τους. Στη θέα τους, προκαλείται θαυμασμός για την εξαιρετική τέχνη, την ομορφιά και την ιστορία τους....
Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων "Τα Πέτρινα Γεφύρια της Ηπείρου" (http://www.petrinagefiria.uoi.gr/index.php), όπου υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ονομασία, το είδος, την τοποθεσία, κ.λ.π. καθώς και φωτογραφίες κάθε γεφυριού.
Τα ηπειρώτικα γεφύρια, είναι πάρα πολλά. Εδώ, μερικά μόνο, από τα σημαντικότερα:
| |
Το ιστορικό γεφύρι "της Άρτας" (1602 ή 1607), με τέσσερις ημικυκλικές καμάρες πάνω στον ποταμό Άραχθο, αποτελεί ορόσημο της πόλης. Πασίγνωστο, από το δημοτικό τραγούδι, που αναφέρεται στο θρύλο της θυσίας της γυναίκας του Πρωτομάστορα πάνω στα θεμέλιά του... |