Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα αρχαίο πατητήρι (ληνός) στα Μεσόγεια!

 

 

 

 

       Ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές που διενήργησε, μεταξύ των ετών 2013 - 2016, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να ακολουθήσουν οι εργασίες για το ΚΕΛ Κορωπίου. Τα ευρήματα εντοπίσθηκαν νοτιοανατολικά του αεροδρομίου «Ελευθέριος  Βενιζέλος», σχεδόν στο κέντρο του μεσογείτικου κάμπου, όπου ακόμα υπάρχουν απέραντοι αμπελώνες. Έτσι επιβεβαιώνεται, ότι η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού στην περιοχή, γινόταν από τους αρχαίους χρόνους αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Και μάλιστα με τις ίδιες πρακτικές οινοποίησης!

Το πατητήρι (ληνός) είναι τμήμα από κτηριακό συγκρότημα των υστεροκλασσικών χρόνων (350 π.Χ.  - 250 π.Χ.). Τα ευρήματα του όλου συγκροτήματος σχετίζονται με την παραγωγή, αποθήκευση και κατανάλωση οίνου και τροφή, ακόμα και με την άσκηση υφαντικής.

 


 

 




Ο ληνός είναι μια κτιστή ορθογώνια δεξαμενή με στεγανοποιημένες επιφάνειες με υδραυλικό κονίαμα. Εκεί γινόταν το πάτημα των σταφυλιών από τους ληνοβάτες ("πατηστάδες"), ενώ το παραγόμενο γλεύκος (ο "μούστος") έρρεε μέσω οπής στο υπολήνιο ("πουρλάκι", όπως αποκαλείται στα Μεσόγεια). Ως υπολήνιο χρησιμοποιόταν το κάτω μέρος ενός πιθαριού, που είχε στερεωθεί μέσα στο έδαφος. Από κει ο μούστος μεταγγιζόταν σε αγγεία για να γίνει η ζύμωση και να παραχθεί το κρασί.

 

Κατά την ανασκαφή, διαπιστώθηκε, ότι το πιθάρι είχε σπάσει και είχε ήδη από την αρχαιότητα, επιδιορθωθεί με μολύβδινους συνδέσμους. Μέσα στο πιθάρι - υπολήνιο βρίσκεται  βρίσκεται ένα μικρότερο κτιστό υπολήνιο, επιχρισμένο με κονίαμα. Πιθανολογείται, ότι αυτό είτε λειτουργούσε επικουρικά για τη συλλογή του μούστου είτε αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη λόγω πιθανής ατελούς επισκευής του πίθου είτε σχετίζεται με αλλαγή στο είδος και στην ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος. 

 

Βρέθηκε ακόμα μια κυκλική λιθόκτιστη βάση κοντά στο πιθάρι, η οποία πιθανώς συνδέεται με εφαρμογή διπλής τεχνικής: αρχικά πάτημα σταφυλιών και στη συνέχεια περαιτέρω συμπίεση των στέμφυλων με μοχλό, τα αντίβαρα του οποίου θα εδράζονταν στη βάση.

 

 

 

 

 

 


                 

 

 

          Και αυτά τα ευρήματα αποσπάστηκαν...

 

 

     Οι ανασκαφές στα 120 χλμ. που εκτείνεται το έργο ΚΕΛ Κορωπίου,  έφεραν στο φως, εκτός από το ληνό και πλήθος αρχαιολογικών θέσεων και άλλων ευρημάτων, τα οποία εμπλουτίζουν σημαντικά τις γνώσεις μας για την πεδιάδα των Μεσογείων. Παρ΄όλα αυτά, δεν έχουμε πληροφόρηση γι  αυτά....

Το αρχαίο πατητήρι, κατά την συνήθη πια αμφιλεγόμενη πρακτική, αποσπάστηκε από το χώρο που βρέθηκε και πλέον εκτίθεται στην αυλή του Αγροτικού  Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, όπου μπορεί κανείς να το επισκεφθεί.

 

 

 

 

 

 

Πηγές: mesogianews.gr, hellenicwinery.gr


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου