Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ξεκινάει την 1η Ιουλίου η 6ήμερη εργασία

Εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου – Ποιους αφορά και υπό ποιες προϋποθέσεις

 

 

      Η δυνατότητα εφαρμογής εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με προσαυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο, ξεκινά την 1η Ιουλίου – σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία – και αποτελεί ένα από τα μέτρα που έχει συγκεντρώσει πλήθος αρνητικών κριτικών και αντιδράσεων. Όπως προβλέπει ο νόμος 5053/23, η εργασία για 6 ημέρες την εβδομάδα προβλέφθηκε λόγω έκτακτων ή εποχικών αναγκών σε επιχειρήσεις συνεχούς και μη συνεχούς λειτουργίας, οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

 Στο εξής, ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα. Δε θα αφορά ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα µε το 40% του ημερομισθίου. Αν είναι αργία θα αμείβονται με  το 115%, ενώ θα δικαιούνται ν ένα ρεπό εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

 Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με την τάση διαμορφώνεται στην Ευρώπη, η οποία προβλέπει 4ήμερο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών.  Ήδη Γερμανία και Βρετανία το έχουν ήδη εντάξει πιλοτικά στο πρόγραμμά τους.

      Την ίδια στιγμή όμως, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αντίθετοι στην εξαήμερη εργασία. αφέρουν μάλιστα σε σχετική έρευνα*, ότι πρέπει να εφαρμόζεται τετραήμερη εργασία, ώστε  με τον τρόπο αυτό, να υπάρξει εξισορρόπηση επαγγελματικής – προσωπικής ζωής και αποφυγή της μάστιγας του burnout (συνδρόμου  επαγγελματικής εξουθένωσης)

 

 

 *διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr


Πηγές: naftemporiki.gr, CNN,gr, newsbeast.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου