Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Λ. β. Μπετόβεν: "Ηρωική Συμφωνία" ("Eroica")

 


 

                  

 

 


     Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν αποκάλεσε την Τρίτη Συμφωνία του, την περίφημη "Ηρωική" ("Eroica'), το αγαπημένο του πνευματικό τέκνο. Η "Ηρωική"  κρίθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς του κόσμου, ως η σημαντικότερη συμφωνία όλων των εποχών. Χαρακτηρίζεται από την καινοτομία και το ιδιαίτερο προσωπικό ανατρεπτικό ύφος του μεγάλου μουσουργού, πλήρως εναρμονισμένο με τα ιδεώδη και τα συναισθήματα της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης.

Aρχικά ήταν αφιερωμένη στον Ναπολέοντα, ως τον ήρωα του επαναστατικού ρεύματος που σάρωνε την Ευρώπη των δημοκρατικών αξιών της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης. Αλλά όταν ο Ναπολέων ακολούθησε την πεπατημένη και αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας, ο Μπετόβεν διέγραψε με μανία την αφιέρωση και το όνομα του Ναπολέοντα από την παρτιτούρα. Η συμφωνία ονομάστηκε έκτοτε Ηρωική. Όπως δε είπε ο αρχιμουσικός Jonathan Nott, «η Ηρωική δε γράφτηκε για τη δόξα του Θεού. Γράφτηκε για τα ανθρώπινα πλάσματα, για τους αγώνες τους, τις αγωνίες τους και τις επιτυχίες τους». 

 

Τα τέσσερα μέρη του κύκλου σονάτας - συμφωνίας είναι τέσσερις πράξεις ενός ενόργανου δράματος: 

- το πρώτο μέρος σχεδιάζει ένα πανόραμα της ηρωικής μάχης με την πίεση, το δράμα και το νικηφόρο θρίαμβο.

- το δεύτερο μέρος αναπτύσσει την ηρωική ιδέα με τραγικό τρόπο: είναι αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων ηρώων. Αιώνια δόξα γι αυτούς που αγωνίστηκαν για δικαιοσύνη και δεν επέστρεψαν σπίτι τους.

- το περιεχόμενο του τρίτου μέρους ξεπερνά τη θλίψη.

- το τέταρτο μέρος είναι είναι μια εορταστική αποθέωση. Μια νίκη για τους πραγματικούς ήρωες.

 

      Η 3η συμφωνία του Μπετόβεν έχει πολλά κοινά  με την τέχνη του επαναστατικού κλασικισμού: ιθαγένεια των ιδεών, πάθος μιας ηρωικής πράξης, μνημειακότητα των μορφών. Είναι επική και μιλάει για τη μοίρα ενός ολόκληρου έθνους. Αυτή η  επική εμβέλεια διακρίνει όλα τα μέρη αυτής της συμφωνίας που αποτελεί και θεωρείται μια από τις πιο μνημειώδεις σε ολόκληρη την ιστορία του κλασικού συμφωνισμού. Η μουσική της συμφωνίας μεταφέρει τα ηρωικά, φιλελεύθερα ιδανικά της εποχής, την ίδια την ατμόσφαιρα της επαναστατικής εποχής...

 

 

 

 

Πηγές: ctik.ru, gigafox.ru, mcf.gr

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου