Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Αφοπλίζονται οι αστυνομικοί που περιπολούν, στη Νορβηγία




        

       Οι αστυνομικοί στη Νορβηγία δε θα φέρουν πλέον, όπλα. Σύμφωνα με τον Independent, η νορβηγική κυβέρνηση έκρινε, ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η χρήση όπλων από τις δυνάμεις ασφαλείας της. Σημειώνται, ότι ήδη από το 2015 η πλειοψηφία των αστυνομικών σε Νορβηγία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισλανδία και Ν. Ζηλανδία, έκαναν περιπολίες άοπλοι. Δε σημαίνει φυσικά, ότι εκεί οι αστυνομικοί δε φέρουν όπλα γενικώς. Βεβαίως και υπάρχουν τμήματα με ειδική και ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, τα οποία επεμβαίνουν και επιχειρούν όταν παραστεί ανάγκη, με πλήρη και σύγχρονο οπλισμό. 




                                                        Στην Ελλάδα;



      Στο σημείο αυτό θα αναρωτηθεί κανείς, αν θα μπορούσε αυτή η πρακτική να έφαρμοστεί και στη χώρα μας. Όμως σήμερα η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών εκείνων με τα υψηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας
Συγχρόνως, ο αφοπλισμός της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να ερευνηθεί και να εξετασθεί σε βάθος, ιστορικά και κοινωνικά. Ως γνωστόν, η σημερινή Αστυνομία, αποτέλεσε τη συνέχεια της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, έχει δηλαδή βαθύτατες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές καταβολές που τη συνοδεύουν ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί  συνήθως, σε ένα ιδιαίτερα συγκρουσιακό κλίμα. 
Η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η Δικτατορία, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης με τις συνεχείς κοινωνικές συγκρούσεις, οι οποίες αναβίωσαν πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης, δημιούργησαν την κακή εικόνα της και δε βοηθούν στην κοινωνική αποδοχή της. 
Σε αυτό συμβάλλουν επιπλέον, λειτουργικές και οργανωτικές δομές, πολιτικές αντιλήψεις, συστήματα εκπαίδευσης, νοοτροπίες και μέθοδοι διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που υφίστανται δυστυχώς ακόμη στην Ελληνική Αστυνομία.
Εν ολίγοις, πριν την όποια συζήτηση για τον αφοπλισμό ή μη της Ελληνικής Αστυνομίας, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του Σώματος που θα οδηγήσει, με την πάροδο του χρόνου, στην αυξημένη κοινωνική αποδοχή τού έργου και της αποστολής του αστυνομικού. 



Πηγές: inewsgr.com, http://policeonline.gr/ο-αφοπλισμός-της-ελληνικής-αστυνομία/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου