Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

"Το Τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας", του Σπύρου Βασιλείου

 


 

 

 

 "Το Τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας", 1950, Πινακοθήκη Ρόδου.

 


  

 

      Λιτά και απέριττα απεικόνισε το 1950, πάνω στον καμβά, ο Σπύρος Βασιλείου το σαρακοστιανό μας παραδοσιακό τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας: το στρογγυλό μεταλλικό τραπεζάκι καφενείου στρωμένο κι έτοιμο να υποδεχθεί αγαπημένους φίλους την πρώτη μέρα της σαρακοστής όπως γιορταζόταν κάποτε, με ελιές, χαλβά, ταραμοσαλάτα, λαγάνα, ένα καραφάκι κρασί... 

 

Σε αντίθεση με τις γαστριμαργικές υπερβολές των ημερών μας, όπου κυριαρχούν ...λουκούλεια γεύματα ακόμα και κατά την παραδοσιακή Σαρακοστή, ο πίνακας έρχεται να μας θυμίσει τα απλά πράγματα μιας άλλης ζωής, μιας διαφορετικής Ελλάδας... 

 

 


 

Σπύρος Βασιλείου : Η ελληνική όραση | in.gr      

 

 

                                           Σπύρος Βασιλείου 

 

 

      Ο Σπύρος Βασιλείου (Γαλαξείδι, 1903 - Αθήνα, 1985), μαθητής του Νικολάου Λύτρα με επιρροές από το Μπαρόκ, τη φλαμανδική ζωγραφική και τον Φ. Κόντογλου, διακρίθηκε με την αγάπη του για τα απλά πράγματα της καθημερινότητας, για τα αντικείμενα που εκφράζουν τον κόσμο που φεύγει.

Ήταν ο πρώτος που μετέφερε την ηθογραφία από το χώρο της υπαίθρου στον αστικό χώρο, σε μια Αθήνα που αυτές τις δεκαετίες μεταβαλλόταν συνεχώς. Πλούτισε το ζωγραφικό του έργο με την εμπειρία της αθηναϊκής ζωής. Τα κούλουμα, το πέταγμα του χαρταετού, η θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού καταγράφηκαν στη ζωγραφική του, ως οργανικό κομμάτι της πόλης.

 

Ο πίνακας "Το Τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας", απηχεί ακριβώς αυτή την ιδιαίτερη σύνδεση με τον ζωγράφο, αφού έμειναν ιστορικές οι συνάξεις κάθε Καθαρή Δευτέρα, όταν άνοιγε το σπίτι του στην οδό Γουέμπστερ 5, κάτω από την Ακρόπολη. Εκεί δεχόταν τους πολυάριθμους φίλους του, ανάμεσά τους δε, σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, που διάβαιναν το κατώφλι του νεοκλασσικού, για να γευτούν τη φιλοξενία του "Μπάρμπα Σπύρου"...







Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ισπανία: πρωτοποριακά νομοθετήματα για τις γυναίκες και τη σεξουαλική ζωή


 

 


 

 

        Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν νόμο που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις γυναίκες, ένα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο, που έχει σκοπό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να σπάσει ένα ταμπού. «Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε  η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο. 

 

Το κείμενο εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές και πλέον η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της. Με αυτόν τον νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας», που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση», θα αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας προς εργασία. 

Η άδεια πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. 

 

 

                                                       Οι επικρίσεις 

 

 

      Ο νόμος επικρίθηκε και από Σοσιαλιστές και προσκείμενα συνδικάτα, με το αιτιολογικό ότι μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών, αλλά και από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού» και ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες.

 

 

                       Μέτρα για τις αμβλώσεις και τη σεξουαλική ζωή

 

 

      Στο νόμο περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη διευκόλυνση όσων γυναικών θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, δεδομένου ότι σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία της Ισπανίας πραγματοποιούνται λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων, κυρίως εξαιτίας της εναντίωσης πολλών γιατρών για λόγους συνείδησης. Γι αυτό πολλές γυναίκες αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση. 

 

Επίσης ο νόμος θα επιτρέψει στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και των 17 ετών.

 

Προβλέπεται ακόμη, ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής στα λύκεια.

 

 

      Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση, το 2004, ενός νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Η κυβέρνηση Σάντσεθ,  διεκδικώντας φεμινιστικό πρόσημο, αριθμεί περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

 

 


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

4 στα 10 Ελληνόπουλα, με πρόβλημα παχυσαρκίας


 


 

 

      Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα οξύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στο δυτικό κόσμο. Θεωρείται η πιο συχνή χρόνια νόσος παιδιών και εφήβων και ανοίγει το δρόμο σε άλλες παθήσεις, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα και κακοήθειες σε νεαρή ηλικία.

Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά, συνήθως ακολουθεί το άτομο και στην ενήλικη ζωή του... 

 

            Το πρόβλημα στην Ελλάδα και οι αιτίες του

 

      Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.),  4 στα 10 παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα,  το 21% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό που αυξάνεται στο 38,5% στις ηλικίες 6 έως 10 ετών και στο 41% στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, τη στιγμή που στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλότερα. 

 

Οι ειδικοί τονίζουν, πως μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού, η μεγάλη ποσότητα και η κακή ποιότητα της διατροφής και το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών που τα αναγκάζει να «κόβουν» ώρες ύπνου και άσκησης.  

 

Είναι γνωστή επίσης η ελληνική νοοτροπία, που συνδέει την έκφραση της αγάπης, με την προσφορά μεγάλης ποσότητας φαγητού και το πρόβλημα επιτείνεται ιδιαίτερα στις γιορτές, όπου  υπάρχει και μεγάλη κατανάλωση γλυκών. 

Οι γονείς συχνά έχουν λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το φυσιολογικό βάρος των παιδιών, ενώ δίνουν και το κακό παράδειγμα με τις επιλογές τρόπου ζωής που κάνουν: τα παχύσαρκα παιδιά έχουν έως και 79% πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, όταν τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους έχει την ίδια πάθηση. 

 

      Να επισημανθεί, ότι από το 2013, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργεί ιατρείο αντιμετώπισης αυξημένου βάρους σώματος, στο πλαίσιο του Τμήματος Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, παρακολουθεί δε, 3.000 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, με πολύ καλά αποτελέσματα. 

 

 

Πηγή: 

https://www.kathimerini.gr/society/562250110/paidiki-pachysarkia-provlima-gia-4-sta-10-ellinopoyla/


Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Στην Αρτέμιδα, η θάλασσα ...υποχώρησε και φάνηκαν "νησάκια"!


 


 

 

  Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στις παραλίες της Αρτέμιδος: Τα νερά της θάλασσα "τραβήχτηκαν" πίσω, για κάποια μέτρα από το σταθερό σημείο που σκάει το κύμα, με αποτέλεσμα σε αρκετό μήκος της ακτογραμμής να φανούν "νησάκια και "βραχονησίδες"!

 

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ σε τόση διάρκεια και έκταση. Βοηθούντος και του τραγικού σεισμού, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται και να ανησυχούν, μήπως πρόκειται για προάγγελο κάποιας θεομηνίας, όπως σεισμού, τσουνάμι κλπ!

 

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

 

 

                                              Ειδικοί: δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

 

 

     Οι επιστήμονες πάντως, καθησυχάζουν. Αφενός πρόκειται για φαινόμενο που δεν επικεντρώνεται στην Αρτέμιδα, αλλά παρατηρείται και σε άλλα σημεία της χώρας και αφετέρου δε συνδυάζεται με αστρονομικά στοιχεία που προκαλούν παλίρροια ούτε στοιχεία σχετικά με προσεισμικά φαινόμενα.



 


      Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr*, ο ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και Φυσικός και ωκεανογράφος, Λεωνίδας Περιβολιώτης, επισημαίνει, ότι το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας έχει σχέση με μετεωρολογικά στοιχεία και τα βαρομετρικά υψηλά που επικρατούν αυτό το χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, την Κεντρική Ευρώπη  και σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο.  Εξαιτίας της αύξησης της ατμοσφαιρικής πίεσης έχει υπάρξει μια συμπίεση της θάλασσας και το φαινόμενο αυτό μπορεί να γίνει εντυπωσιακό λόγω της μορφολογίας της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

*Η ραδιοφωνική συνέντευξη, εδώ:

https://soundcloud.com/tlwxzlmm2h08/o-15022024?utm_source=anatolika24.gr&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Ftlwxzlmm2h08%252Fo-15022024

 

 

 


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Ο νομπελίστας Πάμπλο Νερούδα δηλητηριάστηκε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα


 


 

 


      "Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σ' έναν μικρόψυχο καιρό;" Είναι η γνωστή φράση του Χέλντερλιν, που απέδωσε στα ελληνικά ο Γιώργος Σεφέρης και την αναφέρει στα "Ημερολόγια Καταστρώματος".

Φαίνεται λοιπόν, πως στους δύσκολους καιρούς και ειδικά στις δικτατορίες όχι μόνο δε χρειάζονται οι ποιητές, αλλά είναι επικίνδυνοι και γιαυτό δολοφονούνται....

 

      Όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν, πως πλέον, ένα από τα άλυτα εδώ και δεκαετίες μυστήρια στη σύγχρονη ιστορία της Χιλής, σχετικά με τα αίτια θανάτου του νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, λύθηκε. Έμπειροι ιατροδικαστές απεφάνθησαν, ότι πέθανε από δηλητηρίαση με την πανίσχυρη τοξική ουσία clostridium botulinum, επιβεβαιώνοντας μετά από μισό αιώνα, τις υποψίες ότι είχε δολοφονηθεί. 

 

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο αντικομφορμιστής ποιητής με το επαναστατικό πνεύμα, ο δημιουργός του “Canto General” πέθανε από καρκίνο στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973, μόλις 12 μέρες μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του δημοκρατικά εκλεγμένου και φίλου του Νερούδα, του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Πολλοί ωστόσο και ανάμεσά τους ο ανηψιός του ποιητή, Ροδόλφο Ρέγιες, πίστευαν πάντα, ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε λόγω της αντίθεσής του στο καθεστώς Πινοσέτ. 

 

Πριν από δέκα χρόνια, δικαστής στη Χιλή διέταξε την εκταφή των λειψάνων του, μετά την αποκάλυψη από τον πρώην οδηγό του, ότι ο ποιητής τού τηλεφώνησε από το νοσοκομείο του Σαντιάγο όπου νοσηλευόταν και αναστατωμένος του είπε, ότι του είχαν κάνει μια ένεση στο στομάχι την ώρα που κοιμόταν. Λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή... 

 

Δείγματα από τα λείψανα του Νερούδα εστάλησαν για ανάλυση σε τέσσερις χώρες και το 2015 η τότε κυβέρνηση της Χιλής παραδέχθηκε, ότι ήταν «λίαν πιθανό» να υπήρξε εμπλοκή τρίτων στο θάνατό του. Το 2017, διεθνής ομάδα επιστημόνων είπε, ότι ήταν «100% σίγουρη» ότι ο ποιητής δεν πέθανε από καρκίνο.

 

Τη Δευτέρα, ο ανηψιός του, Ροδόλφο Ρέγιες, δήλωσε στο ισπανικό πρακτορείο Efe, ότι όπως έδειξαν επιστημονικά τεστ τα οποία θα δημοσιευτούν εντός της Τετάρτης, στη σορό του θείου του, βρέθηκε η τοξική ουσία clostridium botulinum. Αυτό υποδεικνύει, ότι όντως δηλητηριάστηκε μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ, «μέσω της παρέμβασης κρατικών πρακτόρων το 1973»

Το βακτήριο που παράγει τη συγκεκριμένη νευροτοξίνη που προκαλεί αλαντίαση, ανακαλύφθηκε σε ένα από τα δόντια του Νερούδα το 2017. Όπως είπε ο Ρέγιες, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου ΜακΜάκστερ του Καναδά και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης επιβεβαίωσαν, πως το βακτήριο αυτό δεν εισήλθε στο σώμα του Νερούδα από το φέρετρο ή από το περιβάλλον ταφής του. 

Επίσης υπογράμμισε, πως ο Νερούδα σχεδίαζε να ταξιδέψει στο Μεξικό λίγες μέρες πριν τον θάνατό του σε ηλικία 69 ετών και ότι στην εξορία του θα γινόταν «ο μεγάλος αντίπαλος» του δικτάτορα Πινοσέτ. 

 


 

 


 

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Νικηφόρου Λύτρα, "Το φίλημα"


 

"Το φίλημα", λάδι σε μουσαμά, 79 x 69 εκ., Εθνική Πινακοθήκη (Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη)


 

 

  "Το φίλημα", ένα από τα πιο γνωστά έργα του Νικηφόρου Λύτρα, θεωρείται τολμηρό για την εποχή του (πριν το 1878), ως θέμα: στο χαγιάτι ενός λαϊκού σπιτιού, η λυγερή κόρη στηρίζεται στα ακροδάχτυλα για να πάρει το κλεφτό φιλί του αγαπημένου της... 

 

Στη σύνθεση του πίνακα διακρίνουμε συμβολικά στοιχεία, όπως το λευκό ένδυμα και τον κρίνο, ηθογραφικά στοιχεία, που μαρτυρούν τον τόπο που διαδραματίζεται το περιστατικό, αλλά και άλλα, όπως τα ατάκτως ερριμένα πρόχειρα υποδήματα, που φανερώνουν τη σπουδή της ερωτευμένης να συναντηθεί με το αγόρι.

 

 

 

anamoni litras

"Αναμονή" λάδι σε μουσαμά, Εθνική Πινακοθήκη (κληροδότημα Απ. Χατζηαργύρη)

 

 

Έχει ενδιαφέρον και ένα άλλο έργο του Λύτρα, η "Αναμονή", το οποίο διαδραματίζεται στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον με "Το Φίλημα", με ελάχιστες μόνο διαφορές. 

 

Αν και δημιουργήθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο (περίπου 1895 - 1900), αφορά προγενέστερες στιγμές του περιστατικού. Η κόρη απεικονίζεται να ατενίζει τον κόσμο πέρα από το παράθυρο, με εγκαρτέρηση στο βλέμμα αλλά και σε όλο της το σώμα, αδημονώντας για τον ερχομό του αγαπημένου...

 

 

 

Πηγές: nationalgallery.gr, diastixo.gr.


 


 


Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Οικογένεια από μεσογειακές φώκιες στα νερά της Ραφήνας!


 


 

 

       Ολόκληρη οικογένεια μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκε στα νερά της Ραφήνας. Στις εικόνες διακρίνονται ένα ζευγάρι μεσογειακές φώκιες (mediterranean monk seal – monachus monachus) με το μικρό τους να κολυμπούν στη Ραφήνα. 

 

Πριν από λίγες ημέρες είχε πάλι καταγραφεί μία φώκια να κολυμπάει μπροστά από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και πιθανόν να πρόκειται για μία από τις δύο ενήλικες.

 

 


 

 

 


 



Πηγή:

Φωτογραφίες Μάριου Βασιλόπουλου και Άννας Καριώτη και αναρτήθηκαν στη διαδικτυακή ομάδα "Άγρια Φύση Ραφήνας Πικερμίου"

 

 

 

Οι κλόουν της Βενετίας

 

 


 

 

      Κλόουν, αυτή η αποκριάτικη φιγούρα, τόσο αστεία, αλλά συγχρόνως τόσο σοβαρή και συχνά τόσο μελαγχολική.... 

Τα έντονα, μόνιμα και μη μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά του προσώπου τους δημιουργούν μια μη ανθρώπινη μάσκα που δε μας επιτρέπει να «διαβάσουμε» τι πραγματικά νιώθουν. Την ίδια στιγμή, μας προκαλούν μια αίσθηση αμηχανίας, αφού στην πραγματική ζωή, ποτέ ένα χαμόγελο δεν είναι μόνιμο και αμετάβλητο...

 

 

Carnival masks, Clown mask, Pictures of venice

 

 

Το αρχέτυπο του γελωτοποιού υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, από την αρχαία Κίνα, την Αίγυπτο, τους ιθαγενείς Αμερικανούς, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Μεσαίωνα μέχρι και τις μέρες μας. 

 

 

 https://previews.123rf.com/images/tanjagorjan/tanjagorjan1801/tanjagorjan180100052/93620323-jester-mask-on-venice-carnival-clown-mask-in-colorful-costume-on-st-mark-s-square-in-venice.jpg

 

 

Κλόουν, παλιάτσους, γελωτοποιούς ή όπως αλλιώς ονομάζουμε τους διασκεδαστές αυτού του τύπου, τους συναντάμε σε θεατρικές παραστάσεις, σε αποκριατικές γιορτές και φυσικά σε  γιορτές και εκδηλώσεις για παιδιά. 

 

Αυτές οι φιγούρες δε θα μπορούσαν να λείπουν από μια παγκοσμίου φήμης αποκριάτικη γιορτή, όπως είναι το καρναβάλι της Βενετίας. 

 

Person in Venice Carnival Mask Stock Photo - Image of boats, holds: 29179592

 

 

 

Περίτεχνα διακοσμημένοι, περιφέρονται στις πλατείες και τα κανάλια της Γαληνοτάτης.

 

 

 https://c7.alamy.com/comp/BJYH2E/venice-italy-carnival-participants-costumed-as-clowns-BJYH2E.jpg

 

 

 Μαζί τους και οι υπέροχες φιγούρες της Commedia dell' arte, όπως οι πιερότοι, οι κολομπίνες, οι αρλεκίνοι, αλλά και τόσοι άλλοι, αριστοτεχνικά μεταμφιεσμένοι με τα κοστούμια και τις εντυπωσιακές μάσκες από το ιστορικό παρελθόν αυτού του  διάσημου καρναβαλιού...

 


https://c7.alamy.com/comp/BM60H7/clown-at-venice-carnival-italy-BM60H7.jpg


 

 

 

Venetian Clown | Carnaval de venise, Masque carnaval de venise, Carnaval

 

 

 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
https://c7.alamy.com/comp/ACJME0/two-masked-costume-characters-posing-in-saint-mark-s-square-venice-ACJME0.jpg

 
 
 





Venice Carnival