Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014
Στη φυλακή ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χρ. Χριστοδούλου
Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών για φορολογικά αδικήματα και πρόστιμο από Δικαστήριο της Λευκωσίας.
Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη για οικονομικές υποθέσεις, εναντίον πρώην κρατικού αξιωματούχου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός δε δήλωσε στο φόρο εισοδήματος, επί σειρά ετών, ποσό 1 εκ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία του A. C. Christodoulou Consultants από την εταιρεία Focus Maritime Corp. του Ελλαδίτη εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.
Η Δικαστής Λευκωσίας, Φάνη Καπετάνιου, χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως σοβαρά» τα αδικήματα και σημείωσε ότι «ενέχουν το στοιχείο του δόλου και της καταδολίευσης», καθώς ήταν προσχεδιασμένα, αφού ο κατηγορούμενος γνώριζε την υποχρέωσή του και τη σημασία να υποβάλει ορθή φορολογική δήλωση για το 1 εκ. της Focus, καθώς είναι πρόσωπο με γνώσεις νομικές, ενώ διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών. «Εύλογα δε αναμένεται», συνέχισε, «ότι πρόσωπο το οποίο τιμήθηκε με υπηρεσία σε τόσα σημαντικά πολιτειακά αξιώματα θα είναι ιδιαίτερα συνεπής στην τήρηση των νόμων και των υποχρεώσεών του δίνοντας και το παράδειγμα στους υπόλοιπους πολίτες», τόνισε η Δικαστής.
Στην απόφαση υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι η ποινή του «είναι μήνυμα προς τρίτους ότι και τα δικά τους αδικήματα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης».
Στις φυλακές επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας...
Μετά την καταδίκη του, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου οδηγήθηκε με την κλούβα της Αστυνομίας στις Κεντρικές Φυλακές. Κατά την άφιξή του, ωστόσο, δήλωσε στους δεσμοφύλακες ότι αισθανόταν πόνο στο θώρακα και έτσι, μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις από προχτές και σήμερα επιστρέφει πάλι στις φυλακές, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου.
Πηγή: directnews.gr, sigmalive.com
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014
Η οργή του Ελύτη για το χαμό του ποιητή Γ. Σαραντάρη στον Πόλεμο του '40
Ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης κατατάχθηκε ως ανθυπολοχαγός στον Πόλεμο του ΄40. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή του πυρός και μάλιστα προσβλήθηκε από σοβαρό κρούσμα τύφου, φτάνοντας στο χείλος του θανάτου. “Κι αν έζησα το θαύμα, σώθηκα από θαύμα” είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά...
Η συμμετοχή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο το χειμώνα του 1940-41 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ποιητική του πορεία και αποτέλεσε έμπνευση για αρκετά έργα του, με κορυφαία το «Άξιον Εστί», και το « Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».
Όμως τα βιώματα του Ελύτη από τον πόλεμο του ΄40 τον διαμόρφωσαν και ιδεολογικά, καθώς αντελήφθη και μια άλλη συγκλονιστική πραγματικότητα, εκτός από αυτήν του μετώπου: Αυτή της ευνοϊκής μεταχείρισης κάποιων γόνων αθηναϊκών οικογενειών, που παρέμεναν βολτάροντας στην πρωτεύουσα, την ίδια στιγμή που τα παιδιά του ελληνικού λαού άφηναν τα κόκκαλά τους στα αλβανικά βουνά.
Ιδιαίτερα συντετριμένος υπήρξε για το θάνατο του νέου αλλά σπουδαίου ποιητή και φίλου του, Γιώργου Σαραντάρη. Εκτός το ποίημα που έγραψε αφιερωμένο σ' αυτόν, έκανε επίσης ειδική μνεία στο έργο του, Ανοιχτά Χαρτιά (εκδ. Ίκαρος 1974), με ένα δριμύτατο κατηγορητήριο εναντίον των στρατιωτικών αρχών, που κράτησαν στην Αθήνα τους θαμώνες των ζαχαροπλαστείων και έστειλαν στο μέτωπο το φιλάσθενο Σαραντάρη, σε βέβαιο θάνατο, στην ηλικία των 33 ετών...
Γιώργος Σαραντάρης |
Το "κατηγορώ" του Ελύτη για το θάνατο του Σαραντάρη
«…Ήταν η πιο άδικη απώλεια. ..... Όμως θέλω τη στιγμή αυτή, απροκάλυπτα, να καταγγείλω το επιστρατευτικό σύστημα που επικρατούσε την εποχή εκείνη και που, δεν ξέρω πως, κατάφερε να κρατήσει στα Γραφεία και στις Επιμελητείες όλο τα χοντρόπετσα θηρία των αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων και να ξαποστείλει στην πρώτη γραμμή το πιο αγνό κι ανυπεράσπιστο πλάσμα. Έναν εύθραυστο διανοούμενο που μόλις στεκότανε στα πόδια του, που είχε όμως προφτάσει να κάνει τις πιο πρωτότυπες και γεμάτες από αγάπη σκέψεις για την Ελλάδα και το μέλλον της.
Ήταν σχεδόν μια δολοφονία. Ο Γιώργος Σαραντάρης ήταν διπλωματούχος ιταλικού πανεπιστημίου- ο μόνος ίσως σε ολόκληρο το στράτευμα-, θα μπορούσε να ‘ναι περιζήτητος σε οποιαδήποτε από τις Υπηρεσίες που είχαν αναλάβει την αντικατασκοπεία, ή την ανάκριση των Ιταλών αιχμαλώτων. Αλλά όχι. Έπρεπε να φορτωθεί το γυλιό και τον οπλισμό των τριάντα οκάδων, για να χαθεί παραπατώντας μέσα στα χιονισμένα φαράγγια ένας ακόμη ποιητής, ένας ακόμη αθώος στο δρόμο του μαρτυρίου.
Φαίνεται ότι πέρασε φριχτές ώρες. Τα χοντρά μυωπικά του γυαλιά, που χωρίς αυτά δεν μπορούσε να κάνει βήμα, τα ‘χασε μέσα στην παραζάλη.... Απόμεινε σαν το κατατρεγμένο πουλί μέσα στην παγωνιά. Χωρίς να βαρυγκομήσει. Χωρίς να ξεστομίσει ένα πικρό λόγο. Περήφανος, μ’ ένα σώμα ελάχιστο και μια μεγάλη ψυχή, που τον κράτησε όσο που να τραγουδήσει ακόμη λίγο: «εγώ που οδοιπόρησα με τους ποιμένες της Πρεμετής»- κι ύστερα ν’ ανεβεί Στους τόπους “που αναγγέλλουν τον ουρανό και συνομιλούν με τον ήλιο”…»*.
Γιώργος Σαραντάρης
Αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα των γραμμάτων μας, της Γενιάς του '30. Υπήρξε ποιητής φιλόσοφος, δοκιμιογράφος. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, όπου έλαβε και διδακτορικό. Στην Ιταλία έζησε από το 1910 έως το 1931. Εκεί αρχικά έγραψε ποιήματά του στην ελληνική γλώσσα και δημοσίευσε επίσης ποιήματα στην ιταλική και γαλλική γλώσσα.
Επέστρεψε το 1931 στην Ελλάδα και εισήλθε στους λογοτεχνικούς κύκλους. Εμφορούμενος από αισθήματα φιλοπατρίας συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου, όπου λόγω των κακουχιών αρρώστησε βαριά από τύφο. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου πέθανε το 1941.
Ο Γώργος Σαραντάρης, στη σύντομη ζωή του, κατάφερε να δώσει ένα πλούσιο και πολυσχιδές έργο, με τον ευαίσθητο, λιτό και πρωτοποριακό του λόγο, αλλά και τον εύστοχο προβληματισμό που χαρακτηρίζει τα δοκίμιά του.
Το έργο του επηρέασε την ελληνική ποίηση βαθιά και ουσιαστικά. Αυτή ακριβώς η συμβολή του αναγνωρίστηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις συμβολικές εικόνες που κυριαρχούν στο έργο τού πρόωρα αδικοχαμένου ποιητή.
-----------
*Οι στίχοι που αναφέρει ο Ελύτης είναι απόσπασμα από ποίημα - ίσως το τελευταίο - που είχε γράψει ο Σαραντάρης στο Μέτωπο (συγκινητική η μαρτυρία συμπολεμιστή του, εδώ: http://www.toperiodiko.gr/ γιώργος -σαραντάρης-ιταλός-έλληνας-ή-σ/
Πηγές:
thebelbo.wordpress.com, poem-for-you.blogspot.gr, itzikas.wordpress.com, en-texnon.blogspot.gr, toperiodiko.gr
Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014
Σείστηκε η Ρώμη από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατά της πολιτικής της λιτότητας
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του συνδικάτου Cgil σήμερα στην Ιταλία. Πάνω από ένα εκατομμύριο εργάτες, φοιτητές, συνταξιούχοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης, για να διαδηλώσουν κατά της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής Ρέντσι. Μεταφέρθηκαν από όλη την Ιταλία με 2.500 λεωφορεία, δέκα τρένα, ένα πλοίο και ένα αεροπλάνο.
Η γραμματέας του συνδικάτου, Σουζάνα Καμούσο δήλωσε, ότι έπειτα από τη σημερινή διαδήλωση, θα προχωρήσουν σε πανιταλική απεργία." Ο νόμος της κυβέρνησης Ρέντσι που περιορίζει αυστηρά το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων σε περίπτωση άδικης απόλυσης, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βοηθήσει στην αύξηση της απασχόλησης. Λέμε ένα ηχηρό όχι στην επιστροφή στην εποχή κατά την οποία οι εργάτες θεωρούνταν σκλάβοι", πρόσθεσε η ιταλίδα συνδικαλίστρια.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του συνδικάτου, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητά από την Ευρώπη αυτά ακριβώς που ο ίδιος δε θέλει να κάνει στην Ιταλία, όπου επείγει να τύχουν υπεράσπισης τα δικαιώματα των εργαζομένων, η έρευνα και οι επενδύσεις για επιμόρφωση και κατάρτιση".
Η Σουζάνα Καμούσο ζήτησε την αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης "οι οποίες σχεδιάστηκαν όταν η Ευρώπη βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης και όχι για την κρίση και την παρατεταμένη ύφεση στην οποία ζούμε".
Το συνδικάτο Cgil ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 5 Νοεμβρίου πρόκειται να οργανώσει κινητοποίηση των ιταλών συνταξιούχων και στις 8 Νοεμβρίου μαζική διαδήλωση των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση της χώρας.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας από το 2002.
Πηγές: news.gr, polisblog.it,.blitzquotidiano.it
Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014
Στο Παρίσι δεν επέτρεψαν σε γυναίκα με νικάμπ να παρακολουθήσει όπερα
Κατά την διάρκεια της παράστασης της «Τραβιάτα» του Βέρντι στην Όπερα της Βαστίλλης, στη γαλλική πρωτεύουσα, οι άντρες ασφαλείας ζήτησαν από γυναίκα που καθόταν στην πρώτη σειρά και φορούσε το παραδοσιακό μουσουλμανικό πέπλο ν ι κ ά μ π, να το βγάλει ή να αποχωρήσει.
Η γυναίκα συνοδευόταν από έναν άντρα, πρέπει να προερχόταν από κράτος του Αραβικού Κόλπου και να ήταν εύπορη, αφού πλήρωσε εισιτήριο 231 ευρώ.
Όταν εισήλθε στην αίθουσα δεν έγινε αντιληπτή από το προσωπικό, αλλά κατά την διάρκεια της β´ Πράξης, μια τραγουδίστρια την εντόπισε και ειδοποίησε το διευθυντή, ενώ ο ι κ α λ λ ι τ έ χ ν ε ς α ρ ν ή θ η κ α ν να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους, αν η γυναίκα δεν αποκάλυπτε το πρόσωπό της. Εκείνη προτίμησε να αποχωρήσει με το συνοδό της και μάλιστα, χωρίς να ζητήσει επιστροφή του εισιτηρίου.
Σύμφωνα με το γαλλικό τύπο, το γεγονός συνέβη στις αρχές του μήνα, αλλά είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, όταν άναψε η συζήτηση μεταξύ θεατών και εργαζομένων, με αντικρουόμενες απόψεις, δεδομένου ότι οι πλούσιοι Άραβες τουρίστες έχουν αυξήσει τις πωλήσεις εισιτηρίων στην Όπερα του Παρισιού.
Σημειώνεται, ότι στη Γαλλία από το 2011 απαγορεύεται η μπούρκα και το νικάμπ στους δημόσιους χώρους.
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014
Αίγυπτος: Συγκλονίζει το βίντεο με έγκυο να γεννά στο πεζοδρόμιο
Απίστευτο περιστατικό έξω από ένα νοσοκομείο στο Δέλτα του Νείλου, στην Αίγυπτο. Μια γυναίκα γέννησε στη μέση του πεζοδρομίου, επειδή, όπως δήλωσε ο σύζυγός της, προηγουμένως δεν τη δέχτηκαν στο νοσοκομείο, με τη δικαιολογία ότι ο μοναδικός γιατρός ήταν απασχολημένος με άλλο τοκετό και τους είπαν να την πάνε στην Αλεξάνδρεια. Όταν απαίτησε νοσοκομειακό για να τη μεταφέρει, την έβγαλαν έξω...
Στο συγκλονιστικό βίντεο, που προφανώς τραβήχτηκε από το κινητό κάποιου περαστικού, φαίνεται ξαπλωμένη, σε απόσταση λίγων μέτρων από την είσοδο του νοσοκομείου. Γύρω της υπάρχουν κάποιες γυναίκες που τη βοηθούν να γεννήσει, καθώς επίσης ο σύζυγός της και πολλοί περαστικοί. "Κοίτα εδώ, ανθρώπινα δικαιώματα, μια γυναίκα γεννάει στον δρόμο ενώ υπάρχει νοσοκομείο ακριβώς εκεί πέρα" ακούγεται να λέει κάποιος.
Λίγο αργότερα δύο νοσοκόμες βγαίνουν τρέχοντας από το κτίριο, σκύβουν κάτω από το σεντόνι και επανεμφανίζονται κρατώντας ένα μωρό, τυλιγμένο σε μια ροζ κουβέρτα και η γυναίκα μεταφέρεται μέσα στο νοσοκομείο με φορείο.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το νοσοκομείο υποστήριξε, ότι το προσωπικό ήταν έτοιμο να βοηθήσει στη γέννα και ότι το βίντεο αυτό ήταν ένα τέχνασμα της οικογένειας της γυναίκας που ήθελε να δυσφημίσει το ίδρυμα.
Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA μετέδωσε ότι ο υπουργός Υγείας της επαρχίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή του νοσοκομείου, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση.
Πηγή: imerisia.gr, vima.gr
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014
150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου: Εικόνες μιας πολυκύμαντης ζωής
Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού της νεώτερης Ελλάδας. Ενός ευφυούς, τολμηρού οραματιστή και συγχρόνως ευέλικτου και ρεαλιστή πολιτικού, που είχε όμως την ατυχία να γεννηθεί πολύ πριν την εποχή του. Ένας ηγέτης που δε δίσταζε να αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες και να προχωρά σε δύσκολες αποφάσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος.
Έργο του, σημαντικότατα επιτεύγματα στον τομέα κυρίως της εξωτερικής πολιτικής και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Διπλασίασε τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδας και οργάνωσε τη χώρα στα πρότυπα αστικού κράτους διατελώντας επτά φορές πρωθυπουργός.
Κάποιες όχι και τόσο γνωστές φωτογραφίες του βοηθούν να αντιληφθούμε καλύτερα την προσωπικότητα του άνδρα που σφράγισε την ιστορία της χώρας μας τον 20ό αιώνα. Ενός Έλληνα που τον υπολόγιζαν στο διεθνή χώρο εχθροί και φίλοι.
Αριστερά, ο μικρός με το διαπεραστικό βλέμμα είναι ο Βενιζέλος ως μαθητής και δεξιά, ως φοιτητής στη Νομική της Αθήνας.
Ως νέος πολιτικός στην ΑΘήνα στις αρχές του 20ού αιώνα
Επίσκεψη στη Μακεδονία το 1918 κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου...
...συναντά και το γιο του Σοφοκλή, που υπηρετούσε εκεί.
Εδώ με μιαν άλλη μεγάλη προσωπικότητα της εποχής, τον Α λ έ ξ α ν δ ρ ο Π α π α ν α σ τ α σ ί ο υ, πολύτιμο συνεργάτη του, αλλά και ενίοτε πολιτικό του αντίπαλο. Είναι γνωστό ότι ο Βενιζέλος επέλεγε ως συνεργάτες, όχι κομματικούς φίλους, αλλά αυτούς που θεωρούσε καλύτερους. Η συχνή φράση, "είναι επιλογή του Βενιζέλου", όταν γινόταν κριτική στα πεπραγμένα διαφόρων υψηλών αξιωματούχων, φανερώνει το κύρος των επιλογών του.
Μια ιδιαίτερα εκφραστική φωτογραφία, στο Παρίσι το 1917, δείχνει ένα Βενιζέλο κοσμοπολίτη και Ευρωπαίο...
Ο διεθνής τύπος συχνά εστίαζε στην προσωπικότητά του με πολύ θετικές αναφορές: "Le grand patriote grec" (" o μεγάλος Έλληνας πατριώτης"), "ascetic, energetic, "persuasive" ("ασκητικός, "δραστήριος", "πειστικός"). Ήταν γνωστό, πως στο πεδίο των διαπραγματεύσεων μετά το πέρας των πολέμων, αποτελούσε για τους Ευρωπαίους έναν υπολογίσιμο, ευφυή και καθόλου εύκολο συνομιλητή.
Μια άλλη πλευρά της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του: Αυτή του σοβαρού μελετητή της ιστορίας. Είχε εντρυφήσει στον Θουκυδίδη και μετέφρασε ενόσω ήταν εξόριστος, το μνημειώδες έργο του, την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα μετάφραση, με τη ματιά ενός πολιτικού, του διαμετρήματος του Βενιζέλου.
Ο δυναμισμός του, η ανυποχώρητη τακτική του έναντι των πολιτικών του αντιπάλων και κυρίως η δικαίωσή της εξωτερικής πολιτικής του σε συνδυασμό με τη επιτυχή εκ βάθρων αναδιοργάνωση του κράτους, προκάλεσαν την μήνιν των αντιβενιζελικών και του βασιλικού κατεστημένου της εποχής. Αποκορύφωμα, αθλιότητες με απόπειρες δολοφονίας του και το ανάθεμα.
- Η Ιερά Σύνοδος με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Θεόκλητο οργάνωσε το 1916 το περίφημο α ν ά θ ε μ α, όπου διαδηλωτές κατευθύνονταν στο Πεδίο του Άρεως και έριχναν από μία "πέτρα αναθέματος" κατά του "σατανά" Βενιζέλου ψιθυρίζοντας κατάρες που είχε ...συγγράψει ο αρχιεπίσκοπος.
- Υπήρξαν δύο καλά οργανωμένες α π ό π ε ι ρ ε ς δ ο λ ο φ ο ν ί ε ς εναντίον του, εκ των οποίων η πρώτη, αμέσως μετά την μεγάλη επιτυχία του με την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών, η οποία παραχωρούσε στην Ελλάδα το δικαίωμα να αποβιβάσει στρατεύματα στη Σμύρνη!
Η δεύτερη έγινε το 1933 στη Λεωφόρο Κηφισίας, όπου το αυτοκίνητό του δέχτηκε 66 σφαίρες!
Ο θάνατος βρίσκει τον Εθνάρχη, εξόριστο στο Παρίσι, το 1936, σε ηλικία 72 ετών.
"Η δρυς έπεσεν!" H ιστορική έκφραση του τύπου της εποχής
Γάζωσαν το αυτοκίνητό του με 66 σφαίρες και σκοτώθηκε ο σωματοφύλακάς του. ...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gazosan-to-aftokinito-tou-me-66-sferes-ke-skotothike-o-somatofilakas-tou-i-apopira-dolofonias-tou-eleftheriou-venizelou-sto-marousi-ke-i-katadioxi-thriler-sti-l-kifisias-vinteo/
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gazosan-to-aftokinito-tou-me-66-sferes-ke-skotothike-o-somatofilakas-tou-i-apopira-dolofonias-tou-eleftheriou-venizelou-sto-marousi-ke-i-katadioxi-thriler-sti-l-kifisias-vinteo/
Γάζωσαν το αυτοκίνητό του με 66 σφαίρες και σκοτώθηκε ο σωματοφύλακάς του. ...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gazosan-to-aftokinito-tou-me-66-sferes-ke-skotothike-o-somatofilakas-tou-i-apopira-dolofonias-tou-eleftheriou-venizelou-sto-marousi-ke-i-katadioxi-thriler-sti-l-kifisias-vinteo/
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gazosan-to-aftokinito-tou-me-66-sferes-ke-skotothike-o-somatofilakas-tou-i-apopira-dolofonias-tou-eleftheriou-venizelou-sto-marousi-ke-i-katadioxi-thriler-sti-l-kifisias-vinteo/
Γάζωσαν το αυτοκίνητό του με 66 σφαίρες και σκοτώθηκε ο σωματοφύλακάς του. ...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gazosan-to-aftokinito-tou-me-66-sferes-ke-skotothike-o-somatofilakas-tou-i-apopira-dolofonias-tou-eleftheriou-venizelou-sto-marousi-ke-i-katadioxi-thriler-sti-l-kifisias-vinteo/
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gazosan-to-aftokinito-tou-me-66-sferes-ke-skotothike-o-somatofilakas-tou-i-apopira-dolofonias-tou-eleftheriou-venizelou-sto-marousi-ke-i-katadioxi-thriler-sti-l-kifisias-vinteo/
Το κράτος, που ο ίδιος δημιούργησε εκ βάθρων, έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει να μεταφερθεί η σορός του στην Αθήνα και απαίτησε να οδηγηθεί κατ' ευθείαν στην Κρήτη! Ήταν η κυβέρνηση Δεμερτζή που εξέδωσε τη διαταγή, υποχωρώντας στις πιέσεις ακραίων αντιβενιζελικών και φιλοβασιλικών.
Μόλις έγινε γνωστό πως η σορός του Βενιζέλου, που είχε ξεκινήσει από το Μπρίντεζι με το αντιτορπιλλικό "Κουντουριώτης", θα διερχόταν από τον Ισθμό της Κορίνθου, χιλιάδες, κυρίως πρόσφυγες, έσπευσαν εκεί. Κρατούσαν στα χέρια α ν α μ μ έ ν α κ ε ρ ι ά και κατά τη διέλευση της σορού, μέσα σε κλίμα άκρατης συγκίνησης, έριχναν στεφάνια και λουλούδια στη θάλασσα, για να τιμήσουν το μεγάλο νεκρό.
Το επόμενο πρωί, η πομπή έφτασε απευθείας στην Κρήτη. Η πόλη των Χανίων, βυθισμένη στα μαύρα, ήταν έτοιμη να υποδεχτεί για τελευταία φορά το Βενιζέλο.
Ανάμεσα στους χιλιάδες που τον ανέμεναν, όπως διηγείται ο Κ. Τσάτσος, βρισκόταν και ο μετέπειτα τιμηθείς με Νόμπελ ποιητής μας, Γ ι ώ ρ γ ο ς Σ ε φ έ ρ η ς, ο οποίος, αντικρύζοντας τη σορό και αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ψέλλισε στον Κ. Τσάτσο το στίχο ενός άλλου ποιητή για έναν άλλο ήρωα*: «Σε κλαίει ο λαός… Θυμάσαι;»
Στον τάφο του στο Ακρωτήρι αναγράφεται ο επικήδειος που ο ίδιος επιθυμούσε και που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια, σε λίγες γραμμές, τη μεγαλύτερη πολιτική προσωπικότητα της νεώτερης Ελλάδας:
"Ο προκείμενος νεκρός, ήτο ένας αληθινός άνδρας, με μεγάλο θάρρος με αυτοπεποίθησιν και δι’ αυτόν και δια τον λαόν τον οποίον εκλήθη να κυβερνήσει. Ίσως έκαμε πολλά σφάλματα αλλά ποτέ δεν του απέλιπεν το θάρρος, ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι δεν περίμενε ποτέ από την μοίραν του να ίδη την Χώραν του προηγμένην, αλλά έθεσε εις την υπηρεσίαν αυτής όλον το πυρ το οποίον είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν".
*Περιλαμβάνεται στις "Μαρτυρίες και απόψεις προσωπικοτήτων για τον Βενιζέλο": http://www.venizelos-
..................
Επετειακή έκθεση:
Για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, η Βουλή των Ελλήνων οργανώνει επετειακή έκθεση, με τον τίτλο: «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο διπλωμάτης και ο επαναστάτης: πτυχές από τη δράση του».
Εκτίθενται έργα τέχνης, μουσειακά αντικείμενα, φωτογραφίες, έντυπα και επιστολές, που μαζί με σύντομα κείμενα, παρουσιάζουν την πορεία και τους αγώνες του, από τα βουνά της επαναστατημένης Κρήτης στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι την Ευρώπη του Μεσοπολέμου.
Διάρκεια: 17 Οκτωβρίου - 13 Δεκεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00-14.00 & 18.00-20.00, Σαββατοκύριακα 11.00-14.00
Πληροφορίες στα τηλ. 210 3692412, 210 3692292 καθημερινά 9:00-16:00 και στο: http://foundation.parliament.