Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Φαρμακευτική κάνναβη: Άρχισε η συνταγογράφηση

 

 

 


 

 

      Διαθέσιμη είναι πλέον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα. Δικαίωμα αρχικής συνταγογράφησης για την φαρμακευτική κάνναβη έχουν σήμερα στη χώρα μας οι αναισθησιολόγοι, οι νευρολόγοι, οι παθολόγοι- ογκολόγοι, οι παθολόγοι λοιμωξιολόγοι οι παθολόγοι- ρευματολόγοι.

Η συνταγή μπορεί να επαναληφθεί από γιατρό άλλης ειδικότητας για 6 μήνες, αλλά στη συνέχεια χρειάζεται επαναξιολόγηση της θεραπείας από ειδικό.

Όσον αφορά τις διεθνώς αναγνωρισμένες ενδείξεις χρήσης που αναγράφονται και στο ελληνικό φύλλο οδηγιών χρήσης, αυτές περιλαμβάνουν :

1. Τη ναυτία και τον έμετο που οφείλονται σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο ή τη νόσο HIV/AIDS.

2. Τον πόνο και τη σπαστικότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

3. Τον ανθεκτικό πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες διαθέσιμες θεραπείες ή όταν οι διαθέσιμες θεραπείες δεν γίνονται καλά ανεκτές από τον ασθενή,

4. Ως διεγερτικό της όρεξης σε ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα για το τέλος της ζωής τους (παρηγορική/ανακουφιστική φροντίδα).

 

      Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή, Χ. Καραναστάση, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι όταν μιλάμε για ιατρική ή φαρμακευτική κάνναβη, εννοούμε τα προϊόντα που προέρχονται από φυτά με περιεκτικτικότητα των ανθών σε Δ9-THC μεγαλύτερη από 0,2%, του φυτού Cannabis sativa L. 

Επισημαίνει όμως, ότι ακόμα και προϊόντα που περιέχουν μικρότερη ποσότητα και δεν απαιτείται η συνταγογράφησή τους, είναι φαρμακολογικά δραστικά και συνεπώς δε θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς επίβλεψη από κάποιον επαγγελματία υγείας, με σχετική εκπαίδευση. Ελπίζει δε, πως θα θεσπιστούν κριτήρια στη συνταγογράφηση, που δεν θα επιτρέπουν την αλόγιστη χρήση.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή εξηγεί σχετικά, ότι «η θεραπεία με (φυτο)κανναβινοειδή μπορεί να έχει συνεργική ή ανταγωνιστική ή αθροιστική ή ανασταλτική δράση όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, βιολογικές ή μη, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πάθησης. Ούτε χρησιμοποιείται όμως μόνο όταν οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Χρειάζεται πάντα εξατομίκευση - δεν είναι όλες οι ασθένειες ούτε όλοι οι ασθενείς το ίδιο».

 

 


Πηγή:
https://www.skai.gr/news/greece/farmakeytiki-kannavi-arxise-i-syntagografisi-kai-i-diathesi-apo-ta-farmakeia#google_vignette
 
 
 
 
 

 

 

 

Μ. Φαραντούρη, "Μοιρολόι"

              

 

 

 Ωδή στα Τέμπη...*




*Σύνθεση του Ζουλφί Λιβανελί, στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου, ερμηνεία Μ. Φαραντούρη

 

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Διαμαρτυρίες για το κλειστό Πνευματικό Κέντρο Σπάτων




 

 

      Το Πνευματικό Κέντρο "Χρήστος Μπέκας" στα Σπάτα παραμένει κλειστό εδώ και μήνες αν και προεκλογικά ο Δήμος εγκαινίασε - με πολλή περηφάνεια κιόλας, - την ολοκλήρωση των επισκευών του. Έστησαν και την προτομή του δωρητή και μετά το ...κλειδαμπάρωσαν!

Πρόκειται για το λαμπρό κληροδότημα του αείμνηστου Ευεργέτη - Δωρητή, Δημάρχου Χρήστου Μπέκα, ο οποίος άφησε, το 1965, με δημόσια διαθήκη, όλη τη μεγάλη περιουσία του στο Δήμο, προκειμένου να ανεγερθεί Πνευματικό Κέντρο, με σκοπό την ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου των δημοτών Σπάτων.

Το 1993 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και έκτοτε λειτούργησε για αρκετά χρόνια, εύρυθμα, φιλοξενώντας πληθώρα πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, λειτουργία βιβλιοθήκης, κ.λπ.


ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ  ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ...


      Όμως τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας του, Δημοτικές Αρχές άρχισαν, σταδιακά, παράτυπες χρήσεις του κληροδοτήματος που παραβαίνουν τη βούληση του διαθέτη. Έτσι, είχαν εγκατασταθεί εκεί: Πταισματοδικείο, ο Αθλητικός Οργανισμός, ακόμα και ιδιωτική εμπορική επιχείριση! Η τελευταία, με το πρόσχημα της εξοικονόμησης χρηματικών πόρων για τη λειτουργία του, ενώ για το σκοπό αυτό, ο δωρητής έχει αφήσει μια τεράστια κτηματική περιουσία....

Το χειρότερο δε όλων είναι, πως είχαν μεταφέρει στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου το αρχείο των υπηρεσιών του Δήμου και άλλες εύφλεκτες ύλες (!),  αντιμετωπίζοντάς το ως ...Δημοτικό Κατάστημα. Ήταν ο χώρος στον οποίο ξέσπασε το 2013 η μυστηριώδης πυρκαγιά, που ποτέ δε διελευκάνθηκε, αν δηλαδή επρόκειτο περί εμπρησμού ή όχι. Έκτοτε παρέμεινε κλειστό για πολλά χρόνια, μέχρι επιτέλους να αποπερατωθούν οι επισκευές του το 2023. 


                ΠΑΛΙ ΚΛΕΙΣΤΟ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

 

        Αυτή τη στιγμή, το Πνευματικό Κέντρο αν και έτοιμο, εξακολουθεί να μην ανοίγει τις πόρτες του. Δημότες και πολιτιστικοί φορείς διαμαρτύρονται, αλλά επίσημη απάντηση δε δίδεται από τη Δημοτική Αρχή, ως οφείλει. Μόνο κάποιες δικαιολογίες έχουν ακουστεί, του τύπου "θέλουμε να φτιάξουμε καινούργιο κανονισμό", "υπάρχουν κάτι ατέλειες ακόμη" και άλλα τέτοια, που δεν αντέχουν στη λογική και κυρίως υποτιμούν τους δημότες.

      Ίσως θα πρέπει ο κάθε δήμος να αντιληφθεί, ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι αμελητέο, ούτε αρκούν τα "πολιτιστικά καλοκαίρια" με πανηγύρια, μετακλήσεις λαϊκών αοιδών και κάποιων θιάσων. Απαιτείται η δημιουργία μιας σταθερής και ζωντανής εστίας πολιτισμού. 

Και σίγουρα, όχι, ο πολιτισμός δεν μπορεί να περιμένει...







Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Τέλος τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσ. Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» !

 

 


 

 

       Οι γιατροί του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», σε συνέλευσή τους στις 5/2, αποφάσισαν το κλείσιμο των προγραμματισμένων χειρουργείων, από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου μέχρι νεωτέρας. 

Έλαβαν αυτή την απόφαση εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, κυρίως αναισθησιολόγων και νοσηλευτών αναισθησιολογικού και χειρουργείου. Θα χειρουργούνται μόνον έκτακτα περιστατικά, αλλά δε θα γίνουν οι λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις, που βρίσκονται ακόμα και για μήνες σε αναμονή. 

Τονίζουν, πως είχαν εδώ και καιρό απευθύνει αίτημα στη διοίκηση του νοσοκομείου και στην Περιφέρεια για προσλήψεις, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. 

 

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

«Το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Ετσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνον οι δύο!»

 

      Σήμερα το πρωί, ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι ανέφερε, πως ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει λύση για να λειτουργήσουν κανονικά τα χειρουργεία από τη Δευτέρα και ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.




 

 


Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Εκδήλωση στη Ραφήνα, για το σχολικό εκφοβισμό




 

 

      Στο φλέγον θέμα του σχολικού εκφοβισμού - του λεγόμενου bullying - αναφέρεται μια εκδήλωση στη Ραφήνα. 

Συγκεκριμένα, η Εφορεία Λαογραφίας  του δραστήριου Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας, παρουσιάζει το βίωμα της Ευαγγελίας Πανταζή και συζητά για το σχολικό εκφοβισμό και τις συνέπειες του χθες και σήμερα.
 
Στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ραφήνας, οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 21, την Κυριακή 11 /2, στις,18.30.
 
 
 
 

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

"Ρα Καμπάνα Υπαπαντής", ένα παλιό αρβανίτικο τραγούδι


 


 

 

      Το τραγούδι "Ρα Καμπάνα Υπαπαντής", που εδώ αποδίδεται από τον Σπαταναίο τραγουδιστή Νίκο Σαραγούδα, είναι ένα από τα πιο γνωστά παλιά αρβανίτικα τραγούδια. Συναντάται σε όλα τα Μεσόγεια και όπου υπάρχουν Αρβανίτες στην υπόλοιπη Αττική και Πελοπόννησο

Σύμφωνα με την έρευνα του μουσικού και μουσικολόγου, Δημήτρη Λέκκα, πρόκειται για αργό αδρό καγκέλι (7/8) και το βρίσκουμε σε παλιότερη παραλλαγή, στη συλλογή αρβανίτικων τραγουδιών του Ευθυμίου Μήτκου, που εκδόθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1878!!! *Το έχει τραγουδήσει σε δίσκο 78 στροφών ο σπουδαίος Αρβανίτης τραγουδιστής Γιώργος Παπασιδέρης.

 

 Το ξωκλήσσι και η γιορτή της Υπαπαντής στη Λούτσα κάποτε...

 

Το  άλλοτε ξωκκλήσι της Υπαπαντής, σε ειδυλλιακό σημείο της τότε  Λούτσας...

 

     Από το ξωκκλήσι της Υπαπαντής που υπήρχε κάποτε στην Αρτέμιδα, σώζεται σήμερα από το αρχικό κτίσμα μόνον ένα τμήμα του (3Χ4), στο οποίο έγινε σταδιακά μικρή νεώτερη προσθήκη, που το παραμόρφωσε, ιδιαίτερα στην όψη (π.χ. προστέθηκε μικρό πλαϊνό ...αίθριο και δεύτερος σταυρός στη σκεπή, χρωματιστός!). Είναι πλέον παρεκκλήσιο, ενσωματωμένο στο μεγαλύτερο ομώνυμο ναό, που ανεγέρθηκε στο ίδιο σημείο, στη σημερινή οδό Άρτης και Ιωαννίνων. Στο παλαιό τμήμα του παρεκκλησίου σώζονται   αγιογραφίες (Στέφανου Ασμάνη) του 1932. 

Το ξωκκλήσι είχε ξεκινήσει να κτίζεται από Σπαταναίους στα τέλη της δεκαετίας του '20 και αποπερατώθηκε το 1931, όπως αναγράφεται στον παλαιό μαρμάρινο σταυρό, που βρίσκεται στη στέγη του εναπομείναντος αρχικού κτίσματος.

Οι  κάτοικοι των Σπάτων τιμούσαν ιδιαίτερα τη γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου, που ήταν συγχρόνως και γιορτή της μητέρας. Κάθε χρόνο μετέβαιναν στο γραφικό εκκλησάκι της Λούτσας, που ...κατατμήθηκε και θυσιάστηκε χάριν του μεγάλου νεώτερου ναού.


Μνήμες που χάνονται.... Μνήμες του τόπου....


 

Το εναπομείναν τμήμα του παλαιού ναϊσκου (πάνω) και η τελική του μορφή σήμερα (κάτω), μετά από τις διαδοχικές προσθήκες - "ανακαινίσεις":

 


 

Άνοιγμα φωτογραφίας


 

 *Η σχετική πληροφορία αναφέρεται στο δίσκο, "Θανάσης  Μωραΐτης - Αρβανίτικα Τραγούδια" (1988), της εταιρίας "Ιουλιανός" του Μίκη Θεοδωράκη 

  

 

Πηγές: 

Λεύκωμα, "Εν Εκκλησίες ευλογείτε τον Θεόν", έκδοση του συλλόγου "Οι φίλοι της Γνώσης", Σπάτα, 2010

laografia-spata.gr

ντόπια προφορική παράδοση