Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

"Τα αρβανίτικα στην Αττική", μια νέα έκδοση



*


 

      Ο συγγραφέας Τίτος Γιοχάλας περιηγήθηκε, 38 χωριά σε όλη την Αττική, από το 1980 έως το 1988, μελετώντας την αρβανιτοφωνία, ήθη, έθιμα, ντοπιολαλιές και συνήθειες που συντηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Καταγράφονται στοιχεία και παραδόσεις για όλες τις φάσεις της ζωής, με έμμετρες και πεζές διηγήσεις. Αφορούν, γιορτές, δοξασίες, αγροτικές και οικιακές εργασίες, ντόπια επώνυμα και τοπωνύμια, παρασκευές φαγητών κ. ά. 

Αν και προτιμά να αποδίδει το αρβανίτικο γλωσσικό ιδίωμα με λατινικά στοιχεία, όμως παραθέτει και την ελληνική μετάφραση. 

Γράφει χαρακτηριστικά:

"Μέσα από τα Αρβανίτικα που άμεσα κατέγραφα, οι Αρβανίτες της Αττικής με βοήθησαν να ακροασθώ και να ψηλαφίσω έναν κόσμο μοναδικό και σχεδόν άγνωστο. Γνώρισα έτσι από κοντά ανθρώπους που έδιναν τον καθημερινό τους σκληρό αγώνα για επιβίωση, αλλά που άφηναν την ψυχή τους να εκφράσει με τα τραγούδια και τα μοιρολόγια τη χαρά τους για τον έρωτα και τη ζωή, στις ποικίλες εκφάνσεις της, αλλά και την οδύνη τους για τον αναπόφευκτο θάνατο. Γι' αυτό και τα τραγούδια της αγάπης και του γάμου μαζί με τα μοιρολόγια αποτέλεσαν τον άξονα περιστροφής και τον βασικό πυρήνα της συλλογής του υλικού μου, που άρχισα συστηματικά να καταγράφω με συνεχείς επιτόπιες επισκέψεις στα χωριά της Αττικής από το 1980. Ο επιτάφιος θρήνος και τα αρβανίτικα μοιρολόγια φανερώνουν έναν κόσμο βασανισμένο και ευάλωτο, έναν κόσμο ευαίσθητο, άξιο της προσοχής και της αγάπης μας".

 

Τίτος Γιοχάλας, "ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - Αναψηλάφηση ενός θησαυρού", Αθήνα 2023, εκδόσεις ΑΩ


 


 

 

***
    

https://i.pinimg.com/474x/6e/55/5d/6e555df553aaa5403bd9a5dac00a99b4.jpg
**

Χαρακτηριστικές φιγούρες Αρβανιτών, όπως απεικονίστηκαν από ζωγράφους της εποχής.

 

 

 

 

 *Louis Dupré, "Η Ακρόπολη από την οικία του Γάλλου Προξένου M. Fauvel" (1819). Ιδιωτική συλλογή  

** Carl Haag, "Αρματωλός", 1861. Μουσείο Μπενάκη

***Otto Magnus von Stackelberg,", 1825, " Χωρική από τα περίχωρα της Αθήνας με γιορτινή ενδυμασία", λιθογραφία. Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου