Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Λ. β. Μπετόβεν, "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος"

 

 

                 

 

 

 

       Η Σονάτα για Πιάνο No.14 σε Ντο δίεση ελάσσονα "Quasi una fantasia", Op. 27, No. 2 (Klaviersonate Nr. 14 op. 27 Nr. 2), περισσότερο γνωστή ως Σονάτα του Σεληνόφωτος, είναι μία σύνθεση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που από την εποχή του ακόμα έως και σήμερα, παραμένει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλέστερα έργα του. Η Σονάτα, που συνολικά διαρκεί περίπου 15 λεπτά, αποτελείται από τρία μέρη:

 

- Adaggio sostenuto - σε Ντο δίεση ελάσσονα: Eίναι το τμήμα στο οποίο οφείλει τη δημοφιλία του το έργο αυτό του Μπετόβεν. Ο Γάλλος συνθέτης Εκτόρ Μπερλιόζ το χαρακτήρισε «ποίημα, που η ανθρώπινη γλώσσα αδυνατεί να περιγράψει».

 

- Allegretto - 3/4 σε Ρε ύφεση μείζονα: Μία στιγμή σχετικής ηρεμίας. Ο Λισττο περιέγραψε σαν «ένα λουλούδι ανάμεσα σε δύο χάσματα» 

 

- Presto agitato - σε Ντο δίεση ελάσσονα: Το θυελλώδες τρίτο μέρος έχει το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο όλο έργο και έχει ειπωθεί, ότι «εκφράζει την πιο αχαλίνωτη εκπροσώπηση των συναισθημάτων». 

 

Το κομμάτι αυτό του Μπετόβεν υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Γιάννη Ρίτσο στο γνωστό του ποίημα "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος". Επίσης, από το τρίτο μέρος του έργου εμπνεύστηκε ο Σοπέν το "Fantaisie - Impromptu" ("Φαντασία - Αυτοσχεδιασμός") σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 66.



Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν


 


 

 

      Αποχώρησαν και οι τελευταίοι Έλληνες στρατιωτικοί από την Καμπούλ, μαζί με τις Αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απασχόλησαν συνολικά είκοσι άτομα αφγανικής υπηκοότητας σε διάφορα καθήκοντα.  

Από την ημέρα που αποφασίστηκε η Ελλάδα να συνδράμει το NATO στην αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, υπηρέτησαν σε αυτή τη χώρα επί 10 χρόνια, συνολικά 3.295 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στο ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν). Η Ελλάδα επωμίστηκε οικονομικό βάρος άνω των 150.000.000 ευρώ για πτήσεις, μηχανήματα, κινητά χειρουργεία και λοιπό εξοπλισμό.

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετείχαν σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, όπως π.χ. στον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, σε εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτικών κλπ. Σημειώθηκαν δε και τραυματισμοί δύο αξιωματικών μας, κατά τη διάρκεια  διπλής επίθεσηςσε των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, το 2005.

            

 

 

 

Πηγές: εφημ.  «ΤΑ ΝΕΑ», efsyn.gr, onalert.gr

 
 

 
 

 

 

 

 

 

 



 
 
 
 
 

 

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Βίκυ Μοσχολιού , " Κάτω απ' τη μαρκίζα"


 

                    

 


Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου Μουσική: Γιάννης Σπανός

 

 

Ό,τι από σένα τώρα έχει μείνει 

σε μια φωτογραφία της στιγμής 

είναι αυτό που δεν τολμούν τα χείλη 

σ’ εκείνο το τοπίο της βροχής. 

Όλα μου λεν πως έχεις κιόλας φύγει 

κι ας λάμπει η ξενοιασιά της εκδρομής. 

Εσύ όπου να πας, σ’ όποιο ταξίδι, 

σε λάθος στάση θα κατεβείς. 

Χρόνια μετά και κάτω απ’ τη μαρκίζα 

σε βρήκα που `ρθες για να μη βραχείς, 

ίδια η βροχή τα μάτια σου τα γκρίζα 

μα τίποτα, όπως πάντα, δε θα πεις. 

 Μονάχα εγώ ρωτώ χωρίς ελπίδα 

πού μένεις, πού κοιμάσαι και πώς ζεις, 

κι εσύ που ξέρεις όσα η καταιγίδα 

δεν έχεις κάτι για να μου πεις.

 

Η Βίκυ Μοσχολιού έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, στις 16 Αυγούστου 2005, στα 62 της χρόνια.

 

 


 


Πιθανώς μειωμένες νοητικές επιδόσεις για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην πανδημία

 



Why You Shouldn't Put a Face Mask on a Baby | Parents



  

      Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά την πανδημία μπορεί να έχουν μειωμένες -ίσως και σε σημαντικό βαθμό- λεκτικές και γενικά γνωστικές επιδόσεις, σε σχέση με όσα είχαν γεννηθεί προ κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα, αφορά περισσότερο τα αγόρια από ό,τι τα κορίτσια, καθώς και γενικότερα τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Τα πρώτα χρόνια στη ζωή ενός παιδιού θεωρούνται κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά τα «παιδιά της πανδημίας» που συχνά είχαν περιορισμένα ερεθίσματα στο σπίτι και λιγότερες αλληλεπιδράσεις με το ευρύτερο περιβάλλον εκτός σπιτιού, φαίνεται να εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικής ανάπτυξης.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με τον «Gardian», μελέτησαν 672 παιδιά, από τα οποία τα 309 είχαν γεννηθεί πριν την πανδημία και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκειά της. Διαπιστώθηκε, ότι ενώ ο μέσος δείκτης νοημοσύνης (IQ) των παιδιών ηλικίας τριών μηνών έως τριών ετών στα τεστ που έκαναν κατά τη δεκαετία πριν την πανδημία, ήταν γύρω στο 100, είχε πέσει στο 78 για όσα γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns.

 

«Δεν πρόκειται για αμελητέα διαφορά. Συνήθως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο, παρά στις μείζονες γνωστικές διαταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας. Άγνωστο παραμένει, κατά πόσο αυτές οι χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. 



Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Οι Ταλιμπάν προελαύνουν στο Αφγανιστάν. Μπαίνουν στην Καμπούλ

 


 

The return of the Taliban | Guest column - UP Front News - Issue Date: Jul  26, 2021

 

 

       Οι Ταλιμπάν είχαν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση από τον Μάιο, εκμεταλλευόμενοι την οριστική απόσυρση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας έχει πλέον καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. Ήδη έφθασαν προ των πυλών της Καμπούλ, συνεχίζοντας την αδυσώπητη προέλασή τους στο Αφγανιστάν. 

 

                   Φεύγουν ξένα στρατεύματα και διπλωμάτες 

 

     Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα διπλωμάτες και υπηκόους τους και πλέον δεν αναμένεται νέα στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης. Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία έδωσε εντολή στο προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους, για να μην πέσουν στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα τόνισαν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν καμία κυβέρνηση που «θα επιβληθεί διά της βίας» στο Αφγανιστάν. 

 

     Οι Ταλιμπάν απέρριψαν όλες τις προτάσεις για συμβιβασμό 

 

     Οι Ταλιμπάν δεν έδειξαν καμμία διάθεση για συμβιβασμό, παρότι οι αρχές τούς πρότειναν, προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφή,  να μοιραστούν την εξουσία με αντάλλαγμα τη διακοπή της βίας. Σήμερα, η κυβέρνηση στην Καμπούλ, παραδεχόμενη την ήττα της, δήλωσε ότι θα γίνει ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

 

               Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής η χώρα

     

      Η προέλαση των Ταλιμπάν έχει βαρύ ανθρώπινο κόστος. Σχεδόν 241.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, ενώ μόνο τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επιθέσεις εναντίον αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που προειδοποίησε ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν καθώς η προέλαση των Ταλιμπάν έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εξαπλώνεται και η πείνα. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γ.γ. του ΟΗΕ, δήλωσε πως προκαλούν φρίκη και ταραχή, οι πληροφορίες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.  

Ο Καναδάς ανακοίνωσε, πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες, στο πλαίσιο νέου προγράμματος μετανάστευσης που έχει ιδίως σκοπό η χώρα να υποδεχθεί «ιδιαίτερα ευάλωτα πρόσωπα», κυρίως γυναίκες με ηγετικό ρόλο στους τομείς τους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μέλη μειονοτήτων υπό διωγμόν. 

 

 

 

 

 

   

"Η Παναΐα λειτουργά", παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι

 

 

 

                

 

 

      Από τα πιο γνωστά παραδοσιακά τραγούδια στο ποντιακό ιδίωμα. Ένα γλωσσικό ιδίωμα που έχει τις ρίζες του στην ελληνιστική κοινή και στη μεσαιωνική ελληνική και με δάνεια από τις γλώσσες γειτονικών λαών του Πόντου.


Είναι σε ρυθμό 9/8 και αναφέρεται στο μεγάλο προσκύνημα της Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, ένα σύμβολο για τους ξερριζωμένους Πόντιους. Ερμηνεύει, με αποκλειστικό συνοδό τη λύρα του, ένας από τους πιο γνωστούς Πόντιους λυράρηδες, ο Γ. Λαφαζανίδης (1931-1996).

 

 
 

Η Παναΐα λειτουργά Κι ο γούμενον κοιμάται

Τερέστεν ομμάτα τέρεστεν Παώ κι αροθυμάται 

Η Παναΐα λειτουργά Τα σήμαντρα κτυπούνε

Βροντούνε τα καμπανασά Τ’ Ορμάνια αντιβροντούνε

Τη Σουμελάς το μόναστηρ εσβήεν και χαλάεν Η Παναΐα επέθανεν

Σα λύρα εταράεν Αέ ρη μ  Άε Θόδωρε,  Σουμέλα Παναγία

Τα πάποραν εχπάστανε Δοστέν καλήν δρομείαν

Ρωμέικον παλικάρι 'μαι Κανέναν κι εφογούμαι 

Ση Σουμελάν την Παναϊά Θα πάω στεφανούμαι

Σουμέλα λεν την Παναϊά Σουμέλα λεν και σένα

Θα προσκυνώ την Παναϊά Κι ερχούμαι μετ' εσένα

Ση Κοσπιδήν καλόερος ση Λιβεράν τσοπάνος

Ση Παναΐαν Σουμελά ψάλτης και τραγωδάνος

Ση Σουμελάν την Παναϊά και σην Αέ Βαρβάραν

Εγώ με την Σωτήραν μου εψάμ ενάν λαμπάδαν

 

 

 

                         

 



Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Χιλιάδες σμήνη μελισσών χάθηκαν στις φλόγες της Εύβοιας

 

 

 

 
 
 

       Αντιμέτωποι με την οικολογική αλλά και οικονομική τους καταστροφή βρίσκονται οι μελισσοπαραγωγοί της Εύβοιας, των οποίων τα μελίσσια έγιναν στάχτη από το πέρασμα της πυρκαγιάς. Πριν τη φωτιά, το περίφημο πευκόμελο της Εύβοιας, αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ.

Οι φλόγες πήραν μαζί τους χιλιάδες σμήνη μελισσών και οι μελισσοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση. «Το έγκλημα της Εύβοιας είναι δυσβάσταχτο, εκεί ζούσαμε οι μισοί μελισσοκόμοι της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδας Β. Ντούρας. «Πέρα από τις κυψέλες που κάηκαν, ακόμα κι ό,τι περισώθηκε αποκλείεται να «δώσει» παραγωγή»... 

Την ώρα που η φωτιά σάρωνε το δάσος, ένας μελισσοπαραγωγός έσωσε τις κυψέλες του με κίνδυνο της δικής του ζωής. Ωστόσο πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα για να τραφούν οι μέλισσές του και να επιβιώσουν. «Το δάσος δεν ξαναγίνεται, θέλει 30 -40 χρόνια. Τι θα κάνουμε, δεν υπάρχουν δουλειές, 100% κάηκαν όλα», δήλωσε στην ΕΡΤ ντόπιος μελισσοκόμος.

Μαζί με τους μελισσοπαραγωγούς και οι ρητινοσυλλέκτες θρηνούν, που ζούσαν ή συμπλήρωναν το εισόδημά τους από το δάσος και τώρα ατενίζουν με ανησυχία το αβέβαιο μέλλον τους.

 

Πηγή: ertnews.gr

 

 

 

 


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Άδ. Γεωργιάδης: Τι αξία έχει ένα παρθένο δάσος μπροστά στο χρήμα;

 

 

                 

 

 

      Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χαράξει συγκεκριμένη και πολύ ξεκάθαρη πολιτική για την ανάπτυξη σε σχέση με το περιβάλλον. Αυτή η πολιτική, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και οξεία κριτική και φυσικά θα κριθεί κάποια στιγμή και από το εκλογικό σώμα. Αν και η πολιτική αυτή ήταν κατά πολλούς αναμενόμενη, λίγοι θα φαντάζονταν, ότι θα εκφραζόταν τόσο κυνικά! 

Ήταν πριν από ένα χρόνο, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, προκειμένου να υποστηρίξει ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας  στο δάσος του Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, δήλωσε, ότι αξίζει να θυσιαστεί το πανέμορφο παρθένο δάσος, τάζοντας  προοπτικές εκατομμυρίων ευρώ από επενδύσεις. Ναι, αυτή είναι η άποψη υπουργού ευρωπαϊκής (!) χώρας και αντιπροέδρου κυβερνώντος κόμματος. 

 

      Και όποιος πει, ότι οι δηλώσεις αυτές είναι ένα ακόμη ατόπημα ενός πολιτικού, γνωστού για τις φαιδρότητες που έχει ξεστομίσει, ας ακούσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν προέβη σε μία αδιανόητη δήλωση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει και αυτός το φαραωνικό τσιμέντωμα του Ερημίτη. Ακούγεται να λέει καθαρά: «Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε;», εννοώντας προφανώς πως καλύτερα ...να το τσιμεντώσουμε μόνοι μας, αφού έτσι κι αλλιώς θα καεί το δάσος!!!

 

 



 

 

Τί άλλο περιμένουμε να ακούσουμε, ώστε να πειστούμε για την ύπαρξη μιας εγκληματικής περιβαλλοντικής πολιτικής σε βάρος του πολύτιμου δασικού οικοσυστήματος της πατρίδας μας;




Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Ο μύθος του Ερυσίχθονα

 


 



      Κατά τη μυθολογία, ο Ερυσίχθων ήταν εγγονός του Ποσειδώνα. Ήταν όμως γνωστός για την ασέβειά του. Μια μέρα, πήρε μαζί του είκοσι δούλους του και πήγε σε ένα πυκνό άλσος με κάθε είδους δέντρο, το οποίο ήταν αφιερωμένο από τους Πελασγούς στη Θεά Δήμητρα. Εκεί διέταξε τους δούλους να κόψουν τα δέντρα για να επεκτείνει το παλάτι του, χτίζοντας μεγάλη αίθουσα συμποσίων. 

 

Ξεκίνησε, διαλέγοντας μια πανύψηλη λεύκα και διέταξε να τη ρίξουν κάτω. Άδικα η Δήμητρα, που παρουσιάτηκε με τη μορφή της ηλικιωμένης ιέρειάς της, προσπάθησε να τον αποτρέψει, θυμίζοντάς του ότι τα δέντρα ήταν ιερά. Εκείνος αγρίεψε και απείλησε να την σκοτώσει με το τσεκούρι που κρατούσε. Η Δήμητρα, θυμωμένη, πήρε ξαφνικά τη θεϊκή της μορφή, με όλη τη θεϊκή της μεγαλοπρέπεια. Οι δούλοι, έντρομοι, σκόρπισαν από δω και από κει, όμως η Δήμητρα τους λυπήθηκε και τους άφησε να φύγουν χωρίς να τους βλάψει, διότι δεν έφταιγαν οι ίδιοι, αφού εκτελούσαν προσταγές του Ερυσίχθονα. 

 

Αυτόν όμως, τον τιμώρησε με ακράτητη πείνα. Από τη στιγμή εκείνη ο Ερυσίχθων άρχισε να τρώει ό,τι έβρισκε μπροστά του. Αφού έφαγε ό,τι φαγώσιμο βρισκόταν στο σπίτι του και όλα του τα ζώα, άρχισε να γυρίζει στους δρόμους και να αρπάζει τις προσφορές από τους βωμούς και τα αποφάγια των άλλων. Στο τέλος της ζωής του, μη έχοντας να φάει τίποτα πια, άρχισε να τρώει τις ίδιες του τις σάρκες... 

 

     Με το μύθο του Ερυσίχθονα ασχολήθηκαν πολλοί αρχαίοι ποιητές και μυθογράφοι, όπως ο Καλλίμαχος, στον έκτο του ύμνο προς τη Δήμητρα, ο Λυκόφρων, ο Νίκανδρος και ο Οβίδιος. 

Ο μύθος του εμπνέει και σήμερα πολλούς καλλιτέχνες. Από την κλασσική εποχή σώζονται δύο ερυθρόμορφα αγγεία, όπου απεικονίζεται ο Ερυσίχθων κρατώντας τσεκούρι, έτοιμος να κόψει το δέντρο και η θεά Δήμητρα (με τη μορφή ιέρειας) να προσπαθεί να τον συνετίσει: 

 

 

Akademisches Kunstmuseum, Βόννη, Γερμανία

 

 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjskc1p6LBEmGCXOU0ltxNWaQcPn2tvGPkOgtMCVX9yr-Y0viWqLgBK0kjYKv7CX9VQ6wsYbxBDFP8rKpGUF_-MTHl20-EJGDCVeePNnwwOJhdLWuQJFslVRaR7_wAS1N1RGq1RD3n2rkns/s1600/erysichthon-bonn-muller.jpg
Museo Nazionale, Ματέρα, Ιταλία.

 

 

 

 

 

Πηγές:

Ελληνική Μυθολογία, γενική εποπτεία Ι. Θ. Κακριδή. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1986

https://laudatortemporisacti.blogspot.com/2009/11/illustrations-of-erysichthon.html

 

 

 

 

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Η θάλασσσα στην Αρτέμιδα ζει στην αίσθηση των πυρκαγιών...


 

 

 

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στις παραλίες της Αττικής. Και στην Αρτέμιδα. Μια μελαγχολική αχλή, παντού κάφτρες και οσμές από τον όλεθρο της Βαρυμπόμπης, της Εύβοιας... 

 

"Δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και τα σπίτια θα ξαναχτιστούν" δήλωσε ...ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός. Το οικοσύστημα, η ανάσα μας; Τόσα δέντρα, τόσα ζώα; Αυτά; Δε μετράνε; 

 

Ένα διαχρονικό έγκλημα.

 
 
 
 

Σαν σήμερα, η δικτατορία της 4ης Αυγούστου

 



 

 

      Στις 4 Αυγούστου 1936, παραμονή εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας, ο Ιωάννης Μεταξάς, με τη συγκατάθεση του βασιλιά, επικαλούμενος κίνδυνο εσωτερικών ταραχών και ασταθή διεθνή κατάσταση, ανέστειλε επ' αόριστον την ισχύ των διατάξεων του Συντάγματος που κατοχύρωναν τις προσωπικές και συλλογικές ελευθερίες και διέλυσε τη Βουλή, καταλύοντας τον  κοινοβουλευτισμό και επιβάλλοντας δικτατορία.

 

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

 

                  

 

[μανιαδακης.jpg]
Κ. Μανιαδάκης, ο διαβόητος υφυπουργός Εθνικής Ασφαλείας, που έμεινε στην ιστορία για το βασανιστήριο του "πάγου και ρετσινόλαδου"...





   

       Ο υφυπουργός Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκης έγινε ο φόβος και τρόμος κάθε δημοκρατικού πολίτη. Το όνομά του έμεινε στην ιστορία για τα βασανιστήρια που εφάρμοζε και συνώνυμο με το απεχθές μαρτύριο του "πάγου και ρετσινόλαδου"... Αναρίθμητοι αντίπαλοι του καθεστώτος εκτοπίστηκαν σε ξερονήσια και βασανίστηκαν φρικτά, στα κρατητήρια. Ο Γ. Καφαντάρης σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας,  γράφει:

 «Αι αυθαίρετοι συλλήψεις είναι συνήθη φαινόμενα. Πάμπολλοι είναι οι υποβληθέντες εις μεσαιωνικά βασανιστήρια».

 

 

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΟΦΟΚΛΗ!

 

      Επιβλήθηκε αυστηρή λογοκρισία στον τύπο, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Κατασχέθηκαν τα βιβλία που δεν άρεσαν στο καθεστώς και οργανώθηκαν δημόσιες τελετές για να καούν, κατά τα χιτλερικά πρότυπα.

 

80 χρόνια από τη νύχτα των καμένων βιβλίων (pics)
Δημόσιες τελετές με ναζιστικούς χαιρετισμούς, για κάψιμο βιβλίων



Ανάμεσά τους, έργα του Φρόιντ, του Τσβάιχ, του Ντοστογέφσκι, του Γκαίτε, αλλά και του Παπαδιαμάντη και του Καρκαβίτσα!  Λογοκρίθηκε ακόμα και ο Θουκυδίδης και συγκεκριμένα ο «Επιτάφιος του Περικλή», ενώ απαγορεύθηκε και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που επρόκειτο να ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η παράσταση ανέβηκε μεν, αλλά είχαν αφαιρεθεί κάποιοι «επιλήψιμοι» στίχοι! 

Χαρακτηριστικά, ο Κάρολος Κουν είχε αφηγηθεί στην ΕΡΤ (12/9/84) την προσωπική του περιπέτεια:

«Με κάλεσαν στην Ασφάλεια του Μεταξά για απολογία επειδή παρουσιάζω κομμουνιστικά έργα. Τους ρώτησα να μου πουν ποια έργα που ανεβάζω είναι κομμουνιστικά και μου απάντησαν "Ο Πλούτος" του Αριστοφάνη και "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου»!!

 

 

                      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΧΙΤΛΕΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ


ΕΟΝ: ο «Δούρειος ίππος» του μεταξικού καθεστώτος - Ατέχνως
Ναζιστικός χαιρετισμός από τις μικρές ηλικίες...

 

 

      Το εκπαιδευτικό σύστημα υπέστη σημαντική οπισθοδρόμηση. Κύριος προσανατολισμός ήταν η ενίσχυση της περίφημης Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ), της οποίας αρχηγός ήταν ο ίδιος ο δικτάτορας και υπαρχηγός ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Παύλος. Επίσης ο Μεταξάς εκτός από Πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών ήταν συγχρόνως και υπουργός Παιδείας! 

Η συμμετοχή στην ΕΟΝ, τύποις δεν ήταν υποχρεωτική, όμως η μη συμμετοχή των νέων είχε δυσμενείς επιπτώσεις, στην πραγματικότητα δηλαδή ήταν αναγκαστική. Κατά τη  δικτατορία της 4ης Αυγούστου εκτοπίστηκαν αντιφρονούντες εκπαιδευτικοί, με συνέπεια στα σχολεία να γίνεται πλέον συστηματική προπαγάνδα υπέρ του καθεστώτος. 

Στις τάξεις της ΕΟΝ ήταν συνεχής η προσπάθεια διαπαιδαγώγησης κατά τα φασιστικά πρότυπα, ακόμα και σε μικρά παιδιά. Πρότυπο η αρχαία κοινωνία και εκπαίδευση των Σπαρτιατών, αντί της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και  πίστη στη Βασιλεία. Ως κύριο μέσο θεραπείας των κοινωνικών προβλημάτων προπαγανδιζόταν στα σχολικά βιβλία η  ...ελεημοσύνη.

 

 



 

31/3/1939: Ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ, Γκαίμπελς, στην Αθήνα με τον Μεταξά

      

 

Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΟΙ ...ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

      Στον Μεταξά πιστώθηκε η καλή πολεμική θωράκιση της χώρας, όμως  αμφισβητείται η χρησιμότητα των τεράστιων αμυντικών έργων, ως ξεπερασμένης πολεμικής αντίληψης. Π.χ. την ιλιγγιώδους κόστους περίφημη "γραμμή Μεταξά", οι Γερμανοί απλώς την ...παρέκαμψαν.

Αναμφισβήτητη όμως και η αυταρχική και αντιδημοκρατική του συγκρότηση, ως πολιτικού. Προσκολλημένος σταθερά στη βασιλική αυλή, ακραίος αντιβενιζελικός, δρούσε, συνομωτούσε πάντα στο παρασκήνιο και ποτέ δεν αξιώθηκε να κυβερνήσει με την ψήφο του ελληνικού λαού.   Ως επικεφαλής του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου προσπαθούσε να ισορροπεί μεταξύ της Αγγλίας, λόγω του αγγλόφιλου βασιλιά και της ναζιστικής Γερμανίας,  με την οποία, είχε ο ίδιος ιδεολογική συνάφεια. Με την άρνησή του να επιτρέψει την είσοδο των Ιταλών στη χώρα το '40, απέκτησε, έστω και προσωρινά, τη γενική αποδοχή. 

Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις ουδέποτε καταδίκασαν το σκληρό μεταξικό καθεστώς. Πάντα ο Μεταξάς αναφερόταν ως ήρωας του "ΌΧΙ", στα σχολικά βιβλία και όχι μόνο, αν και ο ίδιος στο ημερολόγιό του,  δίνει άλλη εικόνα και εξηγεί διαφορετικά τη στάση του στα γεγονότα...

Φυσικά για τους εγχώριους φασίστες, είναι ήρωας ο Μεταξάς και ...πρότυπο το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Μάλιστα, ο θεωρητικός του φασισμού στην Ελλάδα Κωνστ. Πλεύρης ίδρυσε το 1960 ακροδεξιά οργάνωση με το όνομα "4η Αυγούστου",  στελέχη της οποίας υπήρξαν ο ιδρυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης  "Χρυσή Αυγή" Ν. Μιχαλολιάκος, αλλά και άλλοι μετέπειτα πολιτικοί..






 









   

 

 

 

 

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Ελένη Καραΐνδρου - By The Sea

 

 

                 

 

Ένα κομμάτι της Ελένης Καραΐνδρου από τη μουσική επένδυση της ταινίας τού Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια Μέρα» («Eterrnity and a Day») του 1998, την πολυβραβευμένη ταινία του ποιητή της 7ης Τέχνης για την οποία έλαβε και το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

 

Η συνεργασία της με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο γέννησε μερικές από τις ομορφότερες στιγμές στην ιστορία της τέχνης. Η μαγευτική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου ζωντάνεψε και έδωσε πνοή στις αμέτρητες εικόνες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Υπήρξαν ένα από τα πιο σημαντικά ντουέτα του παγκόσμιου κινηματογράφου, καθώς εκείνος με τις εικόνες του, εκείνη με τη μουσική της, μίλησαν για το τέλος της περασμένης χιλιετίας και των ουτοπικών προσδοκιών της ανθρωπότητας.



Ελένη Καραΐνδρου: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Βιβάλντι κι εγώ - Κατιούσα


 


 


Θεόδωρος Αγγελόπουλος και η Ελένη Καραΐνδρου υπήρξαν ένα από τα πιο σημαντικά ντουέτα του παγκόσμιου κινηματογράφου, καθώς εκείνος με τις εικόνες του, εκείνη με τη μουσική της, μίλησαν για το τέλος της περασμένης χιλιετίας, και των ουτοπικών προσδοκιών της ανθρωπότητας. Σήμερα, που εκείνος έχει φύγει, η μεγάλη, διεθνής συνθέτρια θα τιμήσει τη μνήμη και το έργο του με δύο συναυλίες με τη μουσική και τα τραγούδια που της ενέπνευσε η ιστορική τους συνεργασία.
Πηγή: www.musicpaper.gr
Θεόδωρος Αγγελόπουλος και η Ελένη Καραΐνδρου υπήρξαν ένα από τα πιο σημαντικά ντουέτα του παγκόσμιου κινηματογράφου, καθώς εκείνος με τις εικόνες του, εκείνη με τη μουσική της, μίλησαν για το τέλος της περασμένης χιλιετίας, και των ουτοπικών προσδοκιών της ανθρωπότητας. Σήμερα, που εκείνος έχει φύγει, η μεγάλη, διεθνής συνθέτρια θα τιμήσει τη μνήμη και το έργο του με δύο συναυλίες με τη μουσική και τα τραγούδια που της ενέπνευσε η ιστορική τους συνεργασία.
Πηγή: www.musicpaper.gr