Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες επέστρεψε στη Βολιβία, ένα χρόνο μετά από την ανατροπή του από την αστυνομία και το στρατό. Είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο, αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή. Κατά την επιστροφή του,ενώ διέσχισε πεζός τη διασυνοριακή γέφυρα που που ενώνει τη βόρεια Αργεντινή με τη νότια Βολιβία και συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερντάντες, ο οποίος παρέστη και στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βολιβίας Λούις Άρτσε.
Μόλις έφθασε στη χώρα, ο Έβο Μοράλες δήλωσε: «Ανακτήσαμε τη δημοκρατία χωρίς βία. Ανακτήσαμε την πατρίδα». Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί αυτόχθονες Ινδιάνοι ντυμένοι με τις παραδοσιακές πολύχρωμες στολές τους, είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, με το πρώτο φως της ημέρας παρά τον παγωμένο αέρα για να περιμένουν τον "πατέρα της Βολιβίας".
Θερμή υποδοχή από τους Ινδιάνους |
Το ιστορικό της ανατροπής του Μοράλες
Μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019, κατά τις οποίες ο Μοράλες διεκδικούσε τέταρτη θητεία και εξαιτίας της σύγχυση σχετικά με τα αποτελέσματα, η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει νοθεία, πολίτες είχαν βγει στους δρόμους και ο στρατός τελικά ανέτρεψε τελικά τον Μοράλες.
Τζανίν Άνιες, πρόεδρος μετά το πραξικόπημα |
Η αυτοδιορισμένη Τζανίν Άνιες, που παράτυπα ανέλαβε σαν μεταβατική Πρόεδρος της Βολιβίας, αναγνωρίστηκε αμέσως από τις ΗΠΑ, έδιωξε τη διπλωματική αντιπροσωπία της Βενεζουέλας, απέλυσε τους Κουβανούς γιατρούς και επανέφερε την Καθολική Εκκλησία στο επίκεντρο, καθώς και όλες εκείνες τις ρατσιστικές συνθήκες με τις οποίες οι ιθαγενείς της χώρας έμπαιναν στο περιθώριο. Είχε πει χαρακτηριστικά: “Οι πόλεις μας δεν είναι για τους Ινδιάνους, να εξαφανιστούν στα οροπέδια El Chaco”!! Υπόψιν, ότι οι ιθαγενείς Ινδιάνοι αποτελούν το 65% του πληθυσμού της Βολιβίας...
Το κόμμα του Μοράλες κέρδισε τις εκλογές
Η μεταβατική κυβέρνηση ανέλαβε τη διεξαγωγή νέων εκλογών, στις οποίες, ο Λουίς 'Αρτσε, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών του 'Εβο Μοράλες, εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας το 55% των ψήφων, δίνοντας τέλος στο φιλοαμερικανικό καθεστώς της Άνιες.
Το καθεστώς αυτό, είχε καταγγείλει τον Μοράλες ότι υποκινούσε πολιτικές ταραχές από το εξωτερικό και Βολιβιανοί εισαγγελείς είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψής του, κατηγορώντας τον για ανταρσία και τρομοκρατία. Πάντως η Ιντερπόλ αρνήθηκε να το λάβει υπόψιν, ως πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια.
Πριν λίγες μέρες, Δικαστής στη Βολιβία ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης Μοράλες, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του στην πατρίδα του, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να τεθεί υπό κράτηση.
Μεγάλη δημοτικότητα Μοράλες
Η Βολιβία, η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό αυτοχθόνων Ινδιάνων στη Λατινική Αμερική, παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Θεωρείται, ότι ο Έβο Μοράλες στη 12ετή θητεία του είχε καταφέρει να μειώσει κατά πολύ την ακραία φτώχεια στη Βολιβία, μια χώρα, όπου στο παρελθόν οι ξένες εταιρείες έλεγχαν μέχρι και το πόσιμο νερό και μάλιστα απαγόρευαν στους πολίτες να συλλέγουν ακόμα και το νερό της βροχής! Αν και έχει δεχτεί κριτική για μη επιτυχή πάταξη της διαφθοράς, η συνετή εκ μέρους του διαχείριση των κεφαλαίων από το φυσικό αέριο, που διατέθηκαν σε έργα υποδομής, του χάρισε μεγάλη δημοτικότητα και ευρεία υποστήριξη.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, αν ο Έβο Μοράλες θα έχει κάποιο ενεργό πολιτικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.
ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕ, ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ......
ΑπάντησηΔιαγραφή