Από τις ηγερίες του αρχαίου δράματος και της Εθνικής Αντίστασης, η Ασπασία Παπαθανασίου, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.Ταύτισε την θεατρική της πορεία με το αρχαίο δράμα, όχι μόνον ως ηθοποιός, αλλά και με τα γραπτά και τα κείμενά της, εκδίδοντας αρκετά βιβλία για το αρχαίο δράμα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Λαϊκού Θεάτρου» και του θιάσου «Ενωμένοι καλλιτέχνες» καθώς και μέλος «Πειραϊκού Θέατρου» του Δημήτρη Ροντήρη. Από το τέλος της δεκαετίας του ΄50 ξεκίνησε να περιοδεύει με παραστάσεις αρχαίου δράματος εντός και εκτός Ελλάδος, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Έλαβε πολλές σημαντικές διακρίσεις: Μεταξύ άλλων, της απονεμήθηκε ομόφωνα το 1960 στο φεστιβάλ του Θεάτρου των Εθνών, το α' βραβείο ηθοποιίας για την ερμηνεία της στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, το 1962, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τής απένειμε ομόφωνα το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών, το 1963, η διεθνής θεατρική επιτροπή του Παλέρμου την ανακήρυξε ομόφωνα ως την καλύτερη Ευρωπαία ηθοποιό, απονέμοντάς της το Αργυρούν Μετάλλιο και επίσης την ίδια χρονιά, η επιτροπή βραβείων "Μαρίκα Κοτοπούλη" την τίμησε ομόφωνα με το ομώνυμο βραβείο.
Η Χούντα τη βρήκε στο εξωτερικό, όπου και παρέμεινε ως αυτοεξόριστη. Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου συνέχισε τη θεατρική της δραστηριότητα και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975 και ίδρυσε τυον πολιτιστικό φορέα «Δεσμοί» και στη συνέχεια το Κέντρο Αρχαίου Δράματος, αφιερώνοντας τη ζωή της στην μελέτη και την έρευνα του αρχαίου δράματος. Μάλιστα, ακόμα και μέχρι τα βαθειά γεράματα συνέχιζε να παρακολουθεί ανελλιπώς παραστάσεις τραγωδίας...
Εδώ, μια παράσταση της "Ηλέκτρας" του Σοφοκλή, μαγνητοσκοπημένη το 1962 από το BBC, με την πρωταγωνίστρια Ασπασία Παπαθανασίου, εξαιρετική στο θρήνο της Ηλέκτρας:
Η Ασπασία Παπαθανασίου, εκτός από μεγάλη ηθοποιός, υπήρξε και μια μεγάλη αγωνιστική προσωπικότητα στο χώρο της αριστεράς, με ενεργό ρόλο και δράση στην Κατοχή και στην Αντίσταση.
Για τη συνολική προσφορά της στο θέατρο και στον πολιτισμό τιμήθηκε με τον τίτλο του Officier της Τάξεως των Γραμμάτων και Τεχνών από τη Γαλλική Κυβέρνηση (1991), το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1991) και τον τίτλο ρου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1995).
Το 1996 εκδόθηκε το αυτοβιογραφικού περιεχομένου βιβλίο της, "Σελίδες μνήμης" .
Με τον Δημήτρη Ροντήρη, το 1960.. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου