Εγκαινιάστηκε στις 2 Οκτωβρίου το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στο 11όροφο κτίριο - κόσμημα αρχιτεκτονικής και αισθητικής, στην οδό Ερατοσθένους 13 στο Παγκράτι, επιφάνειας 7.250 τ.μ., του οποίου η μελέτη ανήκει στο γραφείο Ι. & Α. Βικέλα.
Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης όπως των Σεζάν, Βαν Γκογκ, Ελ Γκρέκο, Γκογκέν, Μονέ, Ντεγκά, Ροντέν, Τουλούζ Λοτρέκ, Πικάσσο, Μπονάρ, Μπρακ, Μιρό, Τζιακομέτι, Λεζέ, Μπαλτύς κ. ά., καθώς και έργα διακεκριμένων εκπροσώπων της ελληνικής τέχνης, όπως των Παρθένη, Μπουζιάνη, Βασιλείου, Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Τσαρούχη, Μόραλη, Τέτση, Τόμπρου κ.ά.
Αναμορφώθηκε η πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και ο λοιπός περιβάλλων χώρος του μουσείου, το οποίο ευρίσκεται μέσα στον πολιτιστικό άξονα που περικλείει όλα τα μεγάλα μουσειακά ιδρύματα της Αθήνας.
Το πλούσιο πρόγραμμα του μουσείου περιλαμβάνει πρωτοποριακές δράσεις, σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές και μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με περιοδικές εκθέσεις, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Μέσα στο κτίριο, λειτουργούν επίσης, πωλητήριο, καφέ - εστιατόριο, βιβλιοθήκη τέχνης με 6.000 τόμους, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων.
Marc Chagall Πορτραίτο της Ε.Β.Γ., Portrait of E.B.G. 1969 Λάδι σε καμβά |
Μια περιπέτεια που κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια
Το 1992 ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή ανακοινώνουν, ότι ζητούν να στεγάσουν τη συλλογή τους σε κτίριο που θα αναλάβουν οι ίδιοι την ανέγερσή του, με τον όρο να τους παραχωρηθεί δωρεάν ένα οικόπεδο στην οδό Ρηγίλλης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το παραχώρησε και μάλιστα διαμόρφωσε ειδικούς όρους δόμησης. Αντιδρούν ο Δήμος Αθηναίων, η Πολεοδομία και οι κάτοικοι και ξεκινά μια μακρά δικαστική εμπλοκή, που κράτησε πέντε χρόνια. Το 1996 μια σωστική ανασκαφή έφερε στο φως ευρήματα που ταυτίζονται με το Λύκειο του Αριστοτέλη! Προκλήθηκε έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά παρ 'όλα αυτά, το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) συμφώνησε για την ανέγερση του Μουσείου στο ίδιο χώρο, αλλά η Γουλανδρή διαφώνησε, γιατί ο χώρος που απέμενε ήταν μικρός.
Το 1998 η πολιτεία προτείνει το πάρκο Ριζάρη και αμέσως το Ίδρυμα Γουλανδρή ανακοινώνει ότι ο διάσημος αρχιτέκτονας Μινγκ Πέι εκπόνησε τα σχέδια για ένα μουσείο 10.000 τ.μ., κόστους 27 εκ. ευρώ. Όμως κάτοικοι και Δήμος διαμαρτυρήθηκαν πάλι και ξεκίνησε νέος γύρος προσφυγών.
Λόγω θανάτου της Ελίζας Γουλανδρή το 2000 σταματά το Ίδρυμα τις προσπάθειες προσωρινά, αν και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος παραχωρεί εκ νέου οικόπεδο στο Μετς, αλλά η ιστορία δεν προχώρησε.
Τελικά το 2009, το Ίδρυμα Γουλανδρή ανακοίνωσε την αγορά κτιρίου και οικοπέδου στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι και χρηματοδότησε αποκλειστικά το όλο εγχείρημα της ανέγερσης ενός σπουδαίου ιδιωτικού μουσείου...
--------------------
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή | Ερατοσθένους 13, Παγκράτι | 2107252895 |
Τρ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ.
Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ.
Γενική είσοδος: € 8, μειωμένο εισιτ.: € 6 (άτομα άνω των 65 ετών, παιδιά και έφηβοι 12-17 ετών, φοιτητές, άνεργοι, υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία)
Πληροφορίες από:kathimerini.gre, lculture.gr
Η αλήθεια είναι ότι απαιτούσαν πιεστικά και για χρόνια τζάμπα οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας για ένα μουσείο καθαρά ιδιωτικό και μάλιστα ποτέ δεν αποκάλυπταν πόσα και ποιά έργα θα εκτίθενται..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΣΑΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ; ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ YES MEN...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους πηρε 27 χρονια να κανουν πισω απο τις παραλογες απαιτησεις τους. Σου λεει τις κυβερνησεις τις κανουμε οτι θελομε, στα παλια μας τα παπουτσια πολεοδομιες και κατοικοι. Και θα το πετυχαιναν, αλλα επεμεναν και οι κατοικοι, βρεθηκε και το Λυκειο του Αριστοτελη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχως γιατι θα είχαμε αλλο ενα τερας στο κεντρο!