Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019
"Κλέφτικος χορός", του Νίκου Σκαλκώτα
Ο «Κλέφτικος» εμπνέεται από τους Κλέφτες του '21 και περιλαμβάνεται στους «36 Ελληνικούς Χορούς» του σπουδαίου μας συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα.
Οι «Ελληνικοί Χοροί», είναι ένα έργο μακριά από δεδομένα πρότυπα, με μοναδική πρωτοτυπία στη μορφή καθώς και στη χρήση του δημοτικού υλικού, ειδικότερα, λόγω του τρόπου με τον οποίο μετουσιώνουν το «εθνικό» στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αλλά εύληπτης μουσικής γλώσσας.
Μάλιστα, αποτελεί και αίνιγμα για τους μουσικολόγους, αφού σε αρκετούς (ανάμεσά τους και ο «Κλέφτικος»), ο Σκαλκώτας χρησιμοποιεί δικά του θέματα, τα οποία συχνά δεν έχουν άμεση σχέση με τη δημοτική μουσική ούτε απαραίτητα χορευτική διάσταση.
Λέει ο συνθέτης και μαέστρος Ν. Χριστοδούλου: «Ο Σκαλκώτας δεν κάνει μουσική λαογραφία. Αναπλάθει, εμπνέεται, προχωράει τα δημοτικά μουσικά θέματα.» .....«Έκανε κάτι ριζικά διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη διεθνή μουσική δημιουργία. Οι Χοροί του είναι η αποθέωση της πρωτοτυπίας...»*
Οι «Ελληνικοί Χοροί» για ορχήστρα, είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά έργα της ελληνικής κλασσικής μουσικής...
*https://www.protagon.gr/epikairotita/nikos-skalkwtas-ena-elliniko-mousiko-ainigma-pou-xorevetai-44341401018
Σάββατο 23 Μαρτίου 2019
Μεσογείτες αγωνιστές του '21
Carl Haag, "Greek Warrior" ("Αρματωλός") - Μουσείο Μπενάκη |
Τα Μεσόγεια συμμετείχαν ενεργά στον ξεσηκωμό του '21, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες Αρβανίτες, που αποτέλεσαν τον κορμό της εξέγερσης κατά των Τούρκων.
Προτροπές από τη Μητρόπολη, να μην ξεσηκωθούν...
Οι κάτοικοι των Μεσογείων ξεσηκώθηκαν λίγες μέρες μετά την πρώτη ανταρσία στην Αττική, που έγινε στη Χασιά στις 25 Απριλίου 1821, με ηγέτη τον σπουδαίο οπλαρχηγό και μυημένο Φιλικό, Μελέτη Βασιλείου.
Όμως οι Πρόκριτοι και η Μητρόπολη Αθηνών, προσπάθησαν να αποθαρρύνουν το ξεσηκωμό στα Μεσόγεια, όπως αναφέρεται σε επιστολές τους:
"...να υπάγεις εις τα χωρία όλλα μεσογίων και καταδέματος και δερβενοχωρίων να τους ειπείς εκ μέρους του δεσπότου να ισιχάσουν... είμαστε όλοι τούρκοι και ρομέοι πιστοί της βασιλείας ραγιάδες..." και "...να ευγάλεις ένα άνθρωπον να υπάγη εις τα μεσόγια με γράμμα μας να ισιχάσουν... πρέπει να παύσουν αυτό το κίνημα θέλει να τους δώση μεγάλη ζημίαν...".
Ακόμη, τους προτρέπουν να ασχολούνται με τα χωράφια τους αντί να εξεγείρονται:
"...κοινή απόφασις ότι...να συνάξεται τους περιβολαρέους, τους ζευγήτας και τα άλλλα συναφή να μαζοχτούν να κοιτάξουν την δουλιάν τους ...διότι είναι κοντά το θέρος... και είναι χρεία να συναχθή το ψωμί..."!
Γιάννης Ντάβαρης
Το άγαλμα του οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη στην Παιανία |
Ανάμεσα στους ντόπιους οπλαρχηγούς, δεσπόζουσα μορφή είναι αυτή του Γιάννη Ντάβαρη από το Λιόπεσι (Παιανία), ο οποίος συσπείρωσε τους επαναστάτες της περιοχής. Οι Μεσογείτες αποτελούσαν ξεχωριστό σώμα υπό την ηγεσία του, έλαβαν μέρος σε πολλά πολεμικά γεγονότα εντός και εκτός Αττικής και συνεισέφεραν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις πηγές, "εις πράγμα και μετρητά". Σημειώνονται ιδιαίτερα, οι μάχες κατά την πολιορκία της Ακρόπολης εναντίον του Ομέρ Βρυώνη και εναντίον του Κιουταχή, μεταγενέστερα. Ακόμη, οι εκστρατείες στο Μαραθώνα, στη Βοιωτία, στην Κάρυστο και σε άλλες πιο μακρυνές περιοχές. Οι Τούρκοι αποπειρώνται την 1η Ιουλίου 1826 να εισβάλλουν στα Μεσόγεια, όμως "ευρόντες αντίστασιν κατά το Λιώπεσι ωπισθοδρόμησαν..."
Στον αποκλεισμό της Αθήνας το 1826 από τον Κιουταχή, ο Μακρυγιάννης αναφέρει, πως ανάμεσα στους πολεμιστές περιλαμβανόταν και ένοπλο μεσογείτικο σώμα από 36 παλληκάρια με επικεφαλής το γιο του Γιάννη Ντάβαρη, Αναγνώστη. Φρουρούσαν μια πολύ σημαντική θέση, το βορεινό προπύργιο της Ακρόπολης. Γράφει: "...οι Νταβαραίοι εφύλαγον από την πρώτην πόρταν του κάστρου έως το Λιοντάρι".
Ο ίδιος ο - γέρος πια - οπλαρχηγός Γιάννης Ντάβαρης ηγείτο άλλης ομάδας Μεσογειτών έξω από το κάστρο, σώζονται δε και οι σχετικές διαταγές και οδηγίες προς αυτόν από τη Διοικητική Επιτροπή Ανατολικής Ελλάδος με έδρα την Αίγινα.
Λεηλασίες και καταδιώξεις
Πολύ συχνά οι Μεσογείτες εκκένωναν τα χωριά τους εξαιτίας των συχνών λεηλασιών από τον τουρκικό στρατό και κατέφευγαν στα απέναντι της Αττικής νησιά, πιθανόν σε Άνδρο, Κέα και νησιά του Σαρωνικού, επέστρεφαν δε μόλις εξέλιπε ο κίνδυνος. Σε πιστοποιητικό που χορηγούν οι Μεσογείτες σε Ποριώτη καπετάνιο, γράφουν, πως λόγω επιδρομών του Ομέρ Βρυώνη φυγάδευσε χιλιάδες σε νησί: "...καθόν καιρόν ο Μερβεριόνης με τα στρατεύματά του ώρμησαν εναντίον μας ... έσωσεν ημάς από τον κίνδυνον περιπλέον από πέντε χιλιάδας ψυχάς ανθρώπων αντίκρυ σε νησί...".
Κατάλογοι Μεσογειτών αγωνιστών
Τα χωριά των Μεσογείων συμμετείχαν σύσσωμα στην Επανάσταση. Από τη μελέτη των αρχείων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 229 ονόματα αγωνιστών. Όμως ο αριθμός τους θεωρείται μεγαλύτερος, αφού, αφενός είναι φυσικό να μην αναγράφονται όλοι οι νεκροί στα πεδία των μαχών και αφετέρου δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η μελέτη του αρχειακού υλικού.
Αναλογικά μεγάλος ο αριθμός αγωνιστών σε σχέση με τον πληθυσμό, είναι στο Λιόπεσι (Παιανία), προφανώς και λόγω του οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη.
Ιδιαίτερα μεγάλη θεωρείται επίσης και η συμμετοχή των Σπάτων, αφού με 28 οικογένειες, αναφέρονται 29 αγωνιστές! Προσωπικότητες με έντονη αγωνιστική παρουσία στα Σπάτα, είναι ο μοναχός Διον. Χουντουμάδης*, ο παπά Ελευθέριος Βουδουνιώτης* και τα αδέλφια Ιωάννης και Σωτήριος Δημητρίου. Στον κατάλογο των Σπαταναίων πολεμιστών του '21, συναντώνται επίσης τα επώνυμα Κανάκης, Κατζήκας*, Κόλιας, Κώστας, Μαργέτης, Μάρκος, Μάρκου, Μπέκας, Πανούτζος*, Παπαγιάννης, Παππάς, Σιδέρης, Φράγγος.
Η περιφέρεια των Μεσογείων της Τουρκοκρατίας, με τους τραχείς δουλευτές τής γης, πρόσφερε τα πάντα, όχι μόνο έμψυχο, αλλά και άψυχο υλικό στον Αγώνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μακρυγιάννης, στην πολιορκία των Αθηνών, οι Μεσογείτες πολεμούσαν δίνοντας τη ζωή τους και επίσης αδερφικά μοίραζαν το βιος τους, προκειμένου να συντηρηθούν οι πολιορκημένοι:
"...ήρθαν να σκοτωθούν με τους χωργιανούς τους κι έντυναν κι έθρεφαν τους συμπολίτες τους τους δυστυχισμένους Αθηναίους οπού συναγωνίζονταν εξ αρχής εις τα δεινά της πατρίδος. Και τότε ως αδελφοί μέραζαν το εδικόν τους".
*Κάποια από αυτά τα επώνυμα έχουν εκλείψει ή επρόκειτο για προσωνύμια. Όσο για τα "Κατζήκας" και "Πανούτζος", ίσως αποτελούν παραφθορά των σημερινών επωνύμων "Κατσίκης" και "Πανούσης", αντίστοιχα. Επίσης όσα αναφέρονται "Παππάς" σίγουρα πρόκειται για μετάφραση του επωνύμου "Πρίφτης", που σημαίνει παππάς στα αρβανίτικα.
Πηγές
Από τα πρακτικά Β', Δ' και Ε' Επιστημονικής Συνάντησης Ν.Α. Αττικής, οι επιστημονικές ανακοινώσεις των:
Κ. Πρίφτη "Οι Μεσογείτες στο '21,
Κ. Πρίφτη και Λευτέρη Βεκρή "Μεσογείτες Αγωνιστές του ' 21, μια αρχειακή έρευνα
Κ. Πρίφτη "Γιάννης Ντάβαρης και Αναγνώστης Γιάννη Ντάβαρη"
Στα παραπάνω πρακτικά εμπεριέχεται πολύ εκτενής κατάλογος βιβλιογραφίας με πηγές από τα Γενικά Αρχεία του κράτους, Σπυρίδωνα Τρικούπη, Μακρυγιάννη, Εκκλησιαστικά Αρχεία, Δ. Σουρμελή, βιβλία Περιηγητών κ. ά.
Ανάμεσα στις πηγές, περιλαμβάνονται και τα βιβλία των Μεσογειτών συγγραφέων, Γ. Χατζησωτηρίου, Δ. Σιδέρη και Μ. Μιχαήλ - Δέδε, που έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα της συμμετοχής των Μεσογείων στην Επανάσταση.
Οι ενδιαφερόμενοι για τα πρακτικά όλων των Επιστημονικών Συναντήσεων Ν.Α. Αττικής, μπορούν να τα προμηθευτούν από την Εταιρία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής: http://www.emena.gr
Σάββατο 16 Μαρτίου 2019
Ζωγραφική για τα καμμένα, από τους μαθητές των Σπάτων...
"Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ" είναι ο τίτλος του θέματος που κλήθηκαν να ζωγραφίσουν οι μαθητές της Γ' τάξης του Γυμνασίου Σπάτων, με αφορμή τις ολέθριες φωτιές του καλοκαιριού στο Μάτι.
Κάτω από την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους των εικαστικών, Σοφίας Οικονομάκη, τα παιδιά κατέθεσαν, στα έργα που δημιούργησαν, όλη τους την ευαισθησία και προπάντων τη δική τους ματιά στην καταστροφή και στην κόλαση που συνέβη δίπλα τους.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα έργα των μαθητών, η ελπίδα που διαφαίνεται μέσα στη μαυρίλα...
Αξίζει να γίνει μια οργανωμένη έκθεση, που θα είναι μια ακόμη αφορμή για σκέψη και περισυλλογή πάνω στα φρικτά γεγονότα του καλοκαιριού...
Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019
Στην Αθήνα ο Έβο Μοράλες
Τόνωση του αριστερού προφίλ αναζητήθηκε από την Κυβέρνηση ενόψει εκλογών, με την επίσκεψη του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Στο σύντομο πέρασμα που κάνει από τη χώρα μας, μας θύμισε κάτι από τα όνειρα της επανάστασης στη Ν. Αμερική, με τους αγώνες κατά της αποικιοκρατίας και της καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τον ξένο παράγοντα...
Η πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής
Ο 59χρονος Μοράλες, είναι ο πρώτος αυτόχθονας Πρόεδρος της Βολιβίας, της πιο φτωχής χώρας της Λατινικής Αμερικής, της χώρας, όπου δολοφονήθηκε ο Τσε...
Προέρχεται από μια ινδιάνικη φυλή των Άνδεων, έζησε μια δύσκολη ζωή και όπως είπε και ο ίδιος στην ομιλία του στο "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", δεν έλαβε καμμιά ακαδημαϊκή μόρφωση. Έχει διατηρήσει την εξουσία επί 12 συναπτά έτη και θεωρείται, ότι έχει καταφέρει να μειώσει κατά πολύ την ακραία φτώχεια στη Βολιβία, μια χώρα, όπου στο παρελθόν οι ξένες εταιρείες έλεγχαν μέχρι και το πόσιμο νερό και μάλιστα απαγόρευαν στους πολίτες να συλλέγουν ακόμα και το νερό της βροχής!
Θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής του τους ιθαγενείς που στο παρελθόν ζούσαν περιθωριοποιημένοι και παραμελημένοι, σήμερα η Βολιβία είναι η πλέον αναπτυσσόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Για την κατάσταση στη Λατινική Αμερική
Φορώντας πάντα το χαρακτηριστικό σακάκι με τα ινδιάνικα μοτίβα, ο Έβο Μοράλες, έδωσε την εικόνα ενός ταπεινού και χαμηλών τόνων ανθρώπου. Αναφέρθηκε εκτενώς στις επιτυχημένες ενέργειές του με ειρηνικό τρόπο, για ανάκτηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Βολιβίας. Αν και αρκετά συγκρατημένα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για την επίθεση που δέχεται η Βενεζουέλα και για την περίπτωση του εγκαθέτου Γκουαϊδό. Όπως επίσης για τα προσχήματα που εφευρίσκουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να εισδύσουν στην Λατινική Αμερική (π.χ. για πάταξη της τρομοκρατίας ή των ναρκωτικών) και να την ελέγχουν.
Αναφορά σε κρατικοποιήσεις, στο ΔΝΤ και η αμηχανία Τσίπρα...
Ίσως η πιο "δύσκολη"στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Έβο Μοράλες μίλησε για τη σημασία των κρατικοποιήσεων στην ανάπτυξη της χώρας του, για τη ζημιά που είχε προκαλέσει ο ασφυκτικός έλεγχος του ΔΝΤ, το οποίο ήταν εγκατεστημένο μέσα στο ...Προεδρικό Μέγαρο. «Από την πρώτη στιγμή δεν δίστασα να προχωρήσω στην εθνικοποίηση των μεγάλων εθνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών», είπε ο Μοράλες.
Στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό των οφελών από την επιστροφή των μεγάλων επιχειρήσεων, των τηλεπικοινωνιών και των διυλιστηρίων στον έλεγχο του κράτους και πόσο αύξησαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό κι οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, «ώστε κάποιος σήμερα να αναρωτιέται πόσα χρήματα είχαν λεηλατήσει επί χρόνια οι ξένες εταιρείες που λυμαίνονταν τον εθνικό πλούτο. Η Βολιβία υπήρξε δέσμια της πολιτικής των ΗΠΑ, που προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, το νερό, το ηλεκτρικό. Αλλά τώρα είμαστε εμείς εκείνοι που αποφασίζουμε και ελέγχουμε για τις πηγές μας», τόνισε μπροστά σε έναν αμήχανο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος (ξε)πουλάει σταθερά και με γοργό ρυθμό σχεδόν τα πάντα!
Μια από τις πρώτες του
κινήσεις ήταν να εθνικοποιήσει τους φυσικούς πόρους της χώρας, που
άλλοτε εκμεταλλεύονταν, με επαχθείς όρους για το Κράτος, ξένες ιδιωτικές
εταιρείες.
Στο παρελθόν στη Βολιβία οι ξένες εταιρείες έλεγχαν ακόμα και το πόσιμο
νερό και οι πολίτες απαγορευόταν να μαζεύουν ακόμη και το νερό της
βροχής!...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-evo-morales-mechri-ta-16-den-iche-na-foresi-oute-papoutsia-oute-esoroucha-otan-egine-o-proedros-tis-volivias-ethnikopiise-to-nero-giati-i-polites-apagorevotan-na-mazevoun-akomi-ke-ti-vrochi-the/
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-evo-morales-mechri-ta-16-den-iche-na-foresi-oute-papoutsia-oute-esoroucha-otan-egine-o-proedros-tis-volivias-ethnikopiise-to-nero-giati-i-polites-apagorevotan-na-mazevoun-akomi-ke-ti-vrochi-the/
Στην εκδήλωση στο "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", εκτός από τον Πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, παρέστησαν και άλλοι πολιτικοί, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, η Λούκα Κατσέλη και ο Γ. Ραγκούσης. |
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019
Σκάνδαλο μεγατόνων στις ΗΠΑ, με την εισαγωγή σε ελίτ πανεπιστήμια
Πάντα υπήρχαν οι σχετικές υποψίες για την εισαγωγή γόνων πλούσιων και διάσημων οικογενειών σε ονομαστά αμερικανικά πανεπιστήμια. Τώρα επαληθεύτηκαν:
Προχτές, Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος δεκάδων προσώπων, που βοηθούσαν εύπορους Αμερικανούς (διάσημους ηθοποιούς του Χόλυγουντ, επιχειρηματίες κλπ.), να αγοράζουν θέσεις για τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Στάνφορντ, το Τζορτζτάουν, το UCLA της Καλιφόρνιας κ.ά., σε μια πλεκτάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται, μεταξύ άλλων αδικημάτων, για απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι η απάτη ξεκίνησε το 2011. Το δίκτυο παράνομης εισαγωγής σε πανεπιστήμια, το μεγαλύτερο που έχει μέχρι σήμερα εξαρθρωθεί στις ΗΠΑ, λειτουργούσε μέσω μιας μικρής εταιρείας προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο με έδρα την Καλιφόρνια. Βασιζόταν σε δωροδοκίες προπονητών, σε εξεταστές που υποδύονταν τους εξεταζόμενους ακόμη και σε παραποιημένες φωτογραφίες που εμφάνιζαν υποψήφιους χωρίς καμία σχέση με τον αθλητισμό ως αριστούχους αθλητές. Σε άλλες περιπτώσεις, το δίκτυο καθοδηγούσε τους γονείς να πουν ψέματα στους διαχειριστές των εξετάσεων, ότι το παιδί τους είχε μαθησιακές δυσκολίες, κάτι που προβλέπει περισσότερο χρόνο για τους διαγωνιζόμενους.
Στη συνέχεια οι γονείς καλούνταν να επιλέξουν ένα από τα δύο εξεταστικά κέντρα τα οποία είχε υπό τον έλεγχό της η εταιρεία του παράνομου δικτύου, ένα στο Χιούστον του Τέξας και το άλλο στο Γουέστ Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας.
Οι διαχειριστές των εξετάσεων σε αυτά τα κέντρα κατηγορούνται για δωροληψία δεκάδων χιλιάδων δολλαρίων για να επιτρέψουν την απάτη, συχνά διορθώνοντας τις λανθασμένες απαντήσεις ή βάζοντας κάποιο άλλο πρόσωπο να δίνει εξετάσεις!
Δεν είναι η πρώτη φορά...
Η τωρινή υπόθεση είναι απλώς η πιο πρόσφατη σε μια σειρά σκανδάλων που έχουν σημειωθεί σε πανεπιστήμια και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ελίτ. Οι εισαγγελείς στη Βοστώνη τα τελευταία χρόνια έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος Κινέζων, οι οποίοι φέρεται ότι ''έκλεβαν" σε εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ το Συμβούλιο Κολλεγίων που είναι υπεύθυνο για τις εξετάσεις SAT, κλυδωνίστηκε το 2016 από το σκάνδαλο με την διαρροή εκατοντάδων ερωτήσεων που προορίζονταν για τις συγκεκριμένες εξετάσεις.
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι εναπόκειται στα πανεπιστήμια να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τους φοιτητές τους που έχουν εισαχθεί μέσω της απάτης.
Ήδη, τα πανεπιστήμια του Yale και του Southern California (USC) ανακοίνωσαν, ότι συνεργάζονται με τις αρχές.
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019
" 'Ο ἀϊτός τού Μίμη πετᾶ..."
΄