Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

El Greco, "Η προσκύνηση των ποιμένων"





Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, (El Greco), "Η προσκύνηση των ποιμένων" ("Adoración de los pastores"),,  λάδι σε καμβά (1612 - 1614), Μουσείο Prado, Μαδρίτη














Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Σεξουαλικά εγκλήματα, ναι. Σεξουαλική αγωγή, όχι






Αποτέλεσμα εικόνας για βιασμος

         

 

       Αποπλανήσεις, βιασμοί, φριχτές δολοφονίες... Ασφαλώς πολλά τα αίτια:  Ανύπαρκτη διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια, σαθρό κοινωνικό περιβάλλον, διαδικτυακή πορνογραφία, γενετική προδιάθεση στην παραβατικότητα, αλλά κυρίως παντελής έλλειψη σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση. Αγωγή που φυσικά δεν εστιάζει στενά σε θέματα σεξουαλικής λειτουργίας μόνο, αλλά και στη σχέση  και στην ισοτιμία ανδρών και γυναικών. 

 

 

                                              Στατιστικές που τρομάζουν... 

 

 

       Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα , η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για να ζει μια γυναίκα. Βρίσκεται στην τελευταία θέση σε θεσμοθετημένες πολιτικές ισότητας.

 

- Το 69% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο σημαντικότερος ρόλος της γυναίκας είναι να φροντίζει το νοικοκυριό και την οικογένεια (Ευρωβαρόμετρο 2018).

 

- 32% των Ελλήνων θα δικαιολογούσαν σεξ χωρίς συγκατάθεση, δηλαδή το βιασμό, αν το θύμα βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, αν φορούσε προκλητικά ρούχα, αν είχε προηγηθεί φλερτ, αν περπατούσε μόνη τη νύχτα ή αν είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους!

 

- Ο αριθμός των αμβλώσεων στη χώρα μας παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 150.000 αμβλώσεις ετησίως, ενώ το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια κάτω των 16 ετών! 

 

- Το 70% των νέων δεν χρησιμοποιεί προφυλάξεις

 

- Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητριών του λυκείου αγνοεί ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργίες του γυναικείου σώματος

 

- Στην Ελλάδα, από τον Νοέμβρη 2016 ως τον Νοέμβρη 2017 η Γραμμή SOS 15900, έλαβε 5.041 κλήσεις. Οι 8 στις 10 αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, με δράστη τον πρώην ή το νυν σύζυγο.

 

 

Σωρεία περιστατικών σεξουαλικής παραβατικότητας, αλλά τα  ταμπού παραμένουν 

 

 

      Στη χώρα μας επικρατεί σκοταδισμός στα θέματα αυτά. Όχι μόνο δεν τα αγγίζουμε, αλλά τα θεωρούμε ταμπού και ανήθικα. Αποτέλεσμα, η υγιής περιέργεια των εφήβων να καλύπτεται από την πορνογραφία, η οποία είναι πλέον εύκολα προσβάσιμη μεν, αλλά οδηγεί συχνά σε στρεβλή διαπαιδαγώγηση. Νέα παιδιά, παντελώς ανενημέρωτα για το σώμα τους και τη  λειτουργία του, γίνονται εύκολοι στόχοι για τους εγκληματίες του είδους. 

Έχουμε σχεδόν συνηθίσει(!) να διαβάζουμε συνέχεια για αποπλανήσεις, αιμομιξίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις από τρίτους, αλλά και από τους ίδιους τους γονείς. Ποιός δε θυμάται τον παιδεραστή - γυμναστή της Κρήτης, που ασελγούσε ανενόχλητος για μεγάλο διάστημα σε εφήβους (μόνο τα καταγγελθέντα περιστατικά, 80), χωρίς να υπάρξει αντίσταση, αφού τα παιδιά καμμία ενημέρωση δεν είχαν ούτε επικοινωνία με τους γονείς τους για αυτά τα θέματα, καθότι ταμπού.

Και τόσα άλλα περιστατικά....

 

 

                                             Τί γίνεται σε άλλες χώρες 

 

 

      Η σεξουαλική αγωγή έχει ενταχθεί στις πρώτες βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος προ πολλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ξεκινάει από το Δημοτικό ακόμα. Γιαυτό, το επίπεδο μετάδοσης του AIDS είναι χαμηλότερο, η εγκυμοσύνη στην εφηβεία πολύ σπάνια και κυρίως η ισότητα των φύλων αυτονόητη και σεβαστή. 

 

Ενδεικτικά:

 

- Στη Γερμανία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έγινε υποχρεωτικό στα σχολεία από το 1968. Στη Δανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία από  το 1970

 

- Στην Ολλανδία ξεκινά από την ηλικία των 11, στη Φινλανδία από το νηπιαγωγείο, στη Μ. Βρεττανία από τα 11, στη  Γαλλία από τα  6. 

 

-Στην Ιταλία υπάρχει ως μάθημα, αλλά προαιρετικό, λόγω αντιδράσεων της Καθολικής Εκκλησίας.

 

- Ακόμα και στη Κύπρο, παρά τα προσκόμματα της Εκκλησίας, από το 2002 άρχισαν  πιλοτικά προγράμματα σεξουαλικής αγωγής σε διάφορα γυμνάσια, για παιδιά 14 έως 15 ετών και πλέον το μάθημα σεξουαλικής αγωγής αποτελεί μέρος του Εθνικού Προγράμματος Σπουδών.

 

 

 

Άκαρπες μέχρι τώρα οι προσπάθειες για σεξουαλική αγωγή στην Ελλάδα                           

 

     

Αποτέλεσμα εικόνας για ελενη τοπαλουδη       

        Το φρικιαστικό γεγονός της Ρόδου ίσως αποτελέσει καταλύτης, ώστε να ενταχθεί επιτέλους η σεξουαλική αγωγή στην εκπαίδευση, μιας και όλες οι προηγούμενες απόπειρες απέτυχαν.

 

 

Όταν το 2001 έγινε προσπάθεια να εισαχθεί το μάθημα, υπήρξε τεράστια αντίδραση. Η κοινωνία εξαγριώθηκε, γονείς και καθηγητές αντέδρασαν, ενώ η Ένωση Κληρικών Ελλάδος αφόρισε το βιβλίο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

 

Το 2009 έγινε και δεύτερη απόπειρα με ένα νέο βιβλίο. Όμως, συντηρητικοί σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έστειλαν και αυτό το βιβλίο στις αποθήκες, υποστηρίζοντας ότι θα αφυπνίσει πρόωρα τους ανυποψίαστους μαθητές... Χάθηκε έτσι άλλη μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια σωστή και κυρίως υπεύθυνη ενημέρωση στα νέα παιδιά, γύρω από το σώμα τους, τη λειτουργία του, τις σχέσεις των δύο φύλων, την υγιεινή και την προφύλαξη, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική και η ψυχική υγεία.

 

Φυσικά, το ρόλο που αρνήθηκε να παίξει το σχολείο και απέφυγαν να παίξουν οι γονείς, έπαιξε τελικά το ίντερνετ, τα περιοδικά και κάποιοι φίλοι εδώ και κει, με τις εντεύθεν συνέπειες...

 

 

 

Πηγές: huffingtonpost.gr, schooligans.gr, vice.com, tanea.gr, ejournals.epublishing.ekt.gr

 

 

 

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Συνεχής λειτουργία σε ολλανδική εκκλησία μέχρι να αποτραπεί απέλαση προσφύγων!







      Εδώ και ένα μήνα, μια ολλανδική εκκλησία στη Χάγη προσφέρει καταφύγιο σε μια οικογένεια Αρμενίων προσφύγων, με τους ιερείς να φυλάσσουν εκ περιτροπής το κτίριο για να αποτρέψουν την απέλασή τους. Η πενταμελής οικογένεια ζει εννέα χρόνια στη χώρα και δεν της χορηγήθηκε άσυλο, παρότι ισχυρίζονται, ότι κινδυνεύουν για πολιτικούς λόγους εάν επιστρέψουν στην Αρμενία.  

 

 

                                         Σπεύδουν ιερείς από παντού

 

 

       Η ολλανδική προτεσταντική εκκλησία κάνει χρήση του νόμου, που, κατά κανόνα απαγορεύει τις αστυνομικές επιχειρήσεις όσο διαρκούν θρησκευτικές τελετές. Εχει εγκαταστήσει την οικογένεια σε διαμέρισμα στο κτίριο της εκκλησίας και φροντίζει να μη σταματήσει καθόλου η λειτουργία,ελπίζοντας ότι η πράξη ανυπακοής της εκκλησίας θα παροτρύνει τις αρμόδιες αρχές για τη μετανάστευση να επανεξετάσουν την εντολή απέλασης τους. Στην αρχή υπήρχαν τεράστια πρακτικά προβλήματα, καθώς λίγοι άνθρωποι προσπαθούσαν να οργανώσουν 24ωρες βάρδιες. Εν συνεχεία όμως, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα. Πλέον, το μυστήριο έχει εξελιχθεί σε ένα είδος ιερής σκυταλοδρομίας, που δεν λέει να σταματήσει. «Εχουμε ήδη πάνω από 450 ιερείς από όλη τη χώρα, όλων των δογμάτων, που θέλουν να κάνουν βάρδια», είπε ο ιερέας της εκκλησίας Μπέθελ, Αξελ Βίκε. «Εχουμε βοήθεια ακόμη και από το εξωτερικό. Εγιναν λειτουργίες στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά», πρόσθεσε. «Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς. Ιερείς παραδίδουν τη σκυτάλη σε άλλους, άλλου δόγματος, με τους οποίους κανονικά δεν θα είχαν καμμία σχέση»

 

 

Ολλανδική εκκλησία διοργάνωσε ασταμάτητη λειτουργία εδώ και 37 μέρες για να γλιτώσει από απέλαση μια οικογένεια

 

 

                                          Η οδύσσεια της προσφυγικής οικογένειας

 

 

       Η οικογένεια Tamrazyan κατέφυγε στην Ολλανδία το 2010, όταν ο πατέρας άρχισε να δέχεται απειλές θανάτου για πολιτικούς λόγους.  Αρχικά τους χορηγήθηκε άσυλο, όμως η κυβέρνηση άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή τρεις φορές, κερδίζοντας την απέλασης. Η κατάσταση τράβηξε την προσοχή των εκκλησιαστικών αρχών. Η οικογένεια μεταφέρθηκε αρχικά σε προτεσταντική εκκλησία στο Katwijk, όπου ζούσε σε καταφύγιο για δύο χρόνια, μέχρις ότου η πιο ευρύχωρη εκκλησία Bethel στη Χάγη  προσφέρθηκε να τους φιλοξενήσε. Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου των Προτεσταντών Υπουργών δήλωσε ότι η ανάγκη διατήρησης του «ανοίγματος και φιλοξενίας της εκκλησίας» επικράτησε της ανάγκης υπακοής στο νόμο». Ανέφερε επίσης, ότι ελπίζει, πως ο Mark Harbers, Ολλανδός Υπουργός Μετανάστευσης, θα χορηγήσει μία κατοικία στην οικογένεια, όπως έκανε πρόσφατα για δύο παιδιά πρόσφυγες που είχαν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Ολλανδία και δεν μιλούσαν καν αρμένικα. Μετά από κατακραυγή, τα δύο παιδιά έλαβαν νόμιμη άδεια παραμονής.

 

 

Πηγές: kathimerini.gr, reader.gr