Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Κερκυραϊκό καρναβάλι: Αυθεντικό και μοναδικό



Απόκριες 2017: Κόμισσες και κόντηδες βολτάρουν στην Κέρκυρα (pics)

 

        Εμπνέεται από τη βενετσιάνικη περίοδο του νησιού, με κόντηδες και κοντέσσες και συγχρόνως σατιρίζεται το παρόν μέσα από θεατρικά δρώμενα. Συνυπάρχουν η παράδοση και η ιστορία με το διονυσιακό στοιχείο της Αποκριάς, δοσμένα όλα μέσα από την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Κέρκυρας και πάντα με το γνωστό επτανησιακό ταπεραμέντο...

 

                    

                                                 Στην πόλη της Κέρκυρας 

 

         Στην πρωτεύουσα του νησιού οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν παράδοση 450 και πλέον ετών. Οι δρόμοι γεμίζουν με βενετσιάνικες προσωπίδες, αρλεκίνους, ντόμινο και άρματα. Στις πομπές παρελαύνουν με αυθεντικά βενετσιάνικα κοστούμια (που φυλάσσονται στο  Λύκειο Ελληνίδων του νησιού) και στην πλατεία Ανουντσιάτα ζωντανεύουν ιπποτικοί χοροί του 18ου αιώνα. Παράλληλα, οργανώνονται θαυμάσιες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, με τη συνεργασία των πολιτιστικών σωματείων της πόλης.

 

                                                        Στα χωριά του νησιού

 

        Ιδιαίτερες εκδηλώσεις γίνονται σε πολλές γωνιές του νησιού, κυρίως με διονυσιακό χαρακτήρα!

 

Καρναβάλι στην Κέρκυρα

       

      Παράδοση 4 αιώνων συνεχίζουν στους Αυλιώτες με τα καρναβαλικά δρώμενα, που ξεκινούν στο χωριό από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και συνεχίζονται με την παρέλαση των αρμάτων έως αργά το απόγευμα.

Στους Αργυράδες, στήνεται το παραδοσιακό τραπέζι για ολο το χωριό και τη Καθαρά Δευτέρα συνεχίζεται το καρναβάλι με τη διονυσιακή πομπή.  

Πάνω από μισό αιώνα ζωής έχουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και στους Βελονάδες.Από το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας αρχίζει η πομπή. Χαρακτηριστικό του καρναβαλιού των Βελτονάδων η προσφορά τζαλετιών, γινοκουλουρών και άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων από το φούρνο του χωριού.

Με πετεγολέτσα (παραδοσιακά ...κουτσομπολιά), χορό και τα παραδοσιακά μουτζουρώματα θα γιορτάσουν το καρναβάλι ο Άης Μαθιάς, με συμμετοχή χορευτικού, θεατρικής ομάδας και της Φιλαρμονικής.

Έντονο χαρακτήρα έχουν επίσης οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού στους Καρουσάδες, με θεατρικά κείμενα, χορωδία με παραδοσιακά τραγούδια, καντρίλιες και γαϊτανάκι. 

Στις Νυμφές έχουν προγραμματίσει τα δικά τους πετεγολέτσα δηλ. τα κουτσομπολιά και θα αναβιώσουν και το έθιμο του χορού των ..παππάδων.                                         

                                                 

                                              Για τα πετεγολέτσα

 

       Αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο του κερκυραϊκού καρναβαλιού. Τα πετεγολέτσα ή πετεγόλια (κουτσομπολιά) παρουσιάζονται κυρίως στην κερκυραϊκή διάλεκτο και παίζονται υπαίθρια. Είναι ένα θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την commedia dell’ arte. Το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφής τους σπονδυλώνεται από σατιρικά δεκαπεντασύλλαβα και ερμηνεύονται από ηθοποιούς - παρουσιαστές. Στο πνεύμα τους εμπερικλείουν αναδρομές εθίμων και παλαιούς παραδοσιακούς τύπους  Κερκυραίων. Το πρόγραμμα διανθίζεται με ελαφρά ή σατιρικά τραγούδια ντόπιων δημιουργών ή με επτανησιακές καντάδες. Όλα αυτά, στο φόντο μιας εύθυμης καρναβαλίστικης έκφρασης και με βιώματα παλιάς και σύγχρονης εποχής, ολοκληρώνουν ένα σύνολο εύθυμο, ευχάριστο, γεμάτο με χρώμα και κερκυραϊκό τόνο. Το φινάλε κάθε παράστασης κορυφώνεται με σκετς,  που πραγματοποιείται από τα παράθυρα παρακείμενων σπιτιών.

 




Αποτέλεσμα εικόνας για καρναβάλι κερκυρα πετεγολετσα





Πηγές: corfu.gr, cnn.gr, ert.gr

          

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Νέα αναβολή στη δίκη για τη SIEMENS... Διαμαρτυρία από Ζ. Κωνσταντοπούλου





Αποτέλεσμα εικόνας για siemens      Πριν από έντεκα χρόνια ξεκίνησε η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για τη σκανδαλώδη σύμβαση Siemens - ΟΤΕ. Πέρυσι είχε οριστεί για πρώτη φορά η δίκη, αλλά αναβλήθηκε, επειδή δεν είχε ...μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα. Χτες, η εκδίκαση μπλόκαρε πάλι, διότι μια από τις δικαστίνες της έδρας δήλωσε κώλυμα και πρέπει να αντικατασταθεί.

Στην υπόθεση καλούνται να λογοδοτήσουν συνολικά 64 κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ακόμη και ποινές ισόβιας κάθειρξης. Ανάμεσά τους, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος εκπροσωπείται από συνήγορο υπεράσπισης, ο Χρήστος Καραβέλας, που παραμένει καταζητούμενος, ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος  Τσουκάτος και το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, Ηλίας Γεωργίου.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, εκτιμάται, ότι καταβλήθηκαν για μίζες, 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

 

                          Έντονη αντίδραση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

 

Αποτέλεσμα εικόνας για siemens ζωη κωνσταντοπούλου       Η πρόεδρος της "Πλεύσης Ελευθερίας", Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και παρενέβη στο Δικαστήριο. Διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη διακοπή της δίκης και για τις συνθήκες διεξαγωγής της και κατήγγειλε παράλληλα, «πλήρη έλλειψη θέλησης του δημοσίου και της δικαιοσύνης να εκδικαστεί η υπόθεση». «Υπάρχει συμπαιγνία να μην εκδικαστεί η υπόθεση ενώ υπάρχουν πλέον και θέματα παραγραφής», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος παρίστατο  ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου, αντέδρασε στις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Δεν μπορεί να είναι εθνικός εισαγγελέας η κυρία Κωνσταντοπούλου», είπε. 

Η δίκη διεκόπη για τις 6 Μαρτίου. 

 

Πηγές: news.gr, thepressproject.gr.

 

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Θλίψη για την απώλεια του Νίκου Κούνδουρου




http://agonaskritis.gr/wp-content/uploads/2010/04/koundouros.jpg

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Νίκος Κούνδουρος, έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 91 του χρόνια.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1926 και ήταν γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου.  Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και εξορίστηκε στη Μακρόνησο, λόγω των αριστερών φρονημάτων του. 

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη «Μαγική Πόλη» (1954), όπου συνδύασε τις επιρροές του από τον νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά. Καθιερώθηκε με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο «Ο Δράκος» (1956). Ακολούθησαν «Οι παράνομοι» (1958), «Το ποτάμι» (1959), «Μικρές Αφροδίτες» (1963), «Το πρόσωπο της Μέδουσας» (1967), «Τα τραγούδια της φωτιάς» (1974), «1922» (1978) κ.ά. 

Ο Νίκος Κούνδουρος είχε αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1953 και το 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, το 1963 και το 1967. Επίσης, είχε τιμηθεί με το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και  Βερολίνου το 1963, για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες» καθώς και για την ταινία του «Το ποτάμι» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 1959. Ειδικότερα, για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες» τιμήθηκε και με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Η ταινία του «Ο Δράκος» χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950 - 1960. 

Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική και αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει κατ' επανάληψη ταινίες του Κούνδουρου. Επίσης, αντίγραφα πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Βαρκελώνη: Πάνω από 300.000 διαδήλωσαν υπέρ της υποδοχής προσφύγων








spain1

 

Τουλάχιστον 300.000 πολίτες, σύμφωνα με τους διοργανωτές (160.000 ισχυρίζεται η αστυνομία), διαδήλωσαν χτες στη Βαρκελώνη, ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να υποδεχθεί αμέσως τους χιλιάδες πρόσφυγες, που είχε δεσμευτεί να φιλοξενήσει το 2015.

 


Βαρκελώνη: Πάνω από 300.000 διαδήλωσαν υπέρ της υποδοχής προσφύγων (pics)



Η δήμαρχος της πόλης, Άντα Κολάου, κάλεσε τους διαδηλωτές να «κατακλύσουν τους δρόμους» στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης με τίτλο «εμείς θέλουμε να υποδεχθούμε» ("volem acollir", στα καταλανικά). 

 

spain2

 


 

Η κεντρική λεωφόρος που διασχίζει όλη την παλιά πόλη έως το λιμάνι κατακλύστηκε κυριολεκτικά από διαδηλωτές. 

spain3


Πολλοί κρατούσαν πανό στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα «όχι πλέον δικαιολογίες, να υποδεχθούμε τώρα».

Την κινητοποίηση οργάνωσε η πλατφόρμα «Η πατρίδα μας είναι η πατρίδα σας» ("Casa nostra casa vostra", στα καταλανικά).

Βάσει των δεσμεύσεων της Ισπανίας προς την ΕΕ, η χώρα έπρεπε να υποδεχθεί περίπου 16.000 υποψηφίους για χορήγηση ασύλου μέσω της διαδικασίας μετεγκατάστασης από άλλες χώρες, αρχής γενομένης το 2015, αλλά μέχρι στιγμής, έχει δεχτεί μόλις1.100.

Οι διαδηλωτές κατέληξαν σε μια συμβολική κίνηση, στο λιμάνι της πόλης, που βρέχεται από τη Μεσόγειο, εκεί όπου πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους μέσα το 2016.

 

Πηγή: cnn.gr από ΑΠΕ, EPA / QUIQUE GARCIA

 

 


 

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Ο απόηχος ενός χρυσού γάμου


Αποτέλεσμα εικόνας για γαμος γουλανδρή χρυσή δαντελενια φορμαgamos1

 

        Ακόμα σχολιάζεται στα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης ο πρόσφατος λαμπερός γάμος στο Λονδίνο, της εγγονής του Βαρδή Βαρδινογιάννη, Μαριάννας Γουλανδρή με τον Φίλιππο Λαιμό. Στο γάμο, που ένωσε τους γόνους δύο ζάπλουτων εφοπλιστικών οικογενειών, παραβρέθηκαν ηχηρά ονόματα του εγχώριου και διεθνούς jet-set. Ανάμεσά τους το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, σύμπασα η πρώην ελληνική βασιλική οικογένεια και η Σοφία της Ισπανίας,  πολιτικοί και επιχειρηματίες. 

Ο αρραβώνας είχε γίνει το 2015 στις Μαλδίβες και ακολούθησαν ξέφρενα χλιδάτα πάρτυ  στις Σπέτσες και στην Ίμπιζα, από το οποίο και οι παρακάτω φωτογραφίες:

 



Αν και τα ελληνικά ΜΜΕ εκφράστηκαν  για τον εφοπλιστικό γάμο με επιδοκιμασίες και θαυμασμούς, δε συνέβη το ίδιο με τα ευρωπαϊκά. Εκεί, εκτός από κριτικές για την όλη αισθητική του λαμπερού γεγονότος, τόνισαν ιδιαίτερα την αντίθεση ανάμεσα στη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης και στην επίδειξη του πλούτου και της χλιδής των εφοπλιστών. Τα περισσότερα σχόλια αναφέρονταν στον γάμο, ως πρόκληση στους χειμαζόμενους Έλληνες. Πάντως, στον ελληνικό τύπο αναφέρθηκε,  πως οι νεόνυμφοι μετά το γάμο θα προβούν σε μια μεγάλη φιλανθρωπία στην Ελλάδα.

                   

 

        Αντιπαραθέσεις για το εργασιακό καθεστώς στην ελληνόκτητη ναυτιλία

 

      Παράλληλα, αυτές τις μέρες, αντηλλάγησαν έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ των συνδικαλιστικών ενώσεων των Ελλήνων ναυτικών και της Ένωσης των εφοπλιστών. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ναυτικών, ελάχιστοι είναι Έλληνες ναυτικοί που απασχολούνται στα ελληνόκτητα πλοία, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από τους ίδιους τους εφοπλιστές. Ο πρόεδρός τους Θ. Βενιάμης, δήλωσε, πως εμποδίζονται να απασχολήσουν περισσότερους, λόγω του ...συνδικαλισμού και της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τα δικαιώματα και τις αμοιβές των ναυτικών και πως το αποτέλεσμα είναι "σε 5.000 ελληνόκτητα πλοία να μην υπηρετούν ούτε πέντε Ελληνες"! Πρόσθεσε ακόμα, πως "θα πρέπει η μισθοδοσία τους να είναι ανταγωνιστική με το διεθνές περιβάλλον". 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τανκερ εφοπλιστες

 

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις, καταγγέλλουν, ότι οι πλοιοκτήτες επιθυμούν πληρώματα με συνθήκες δουλοπαροίκων, δηλαδή χαμηλόμισθους και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, όπως συμβαίνει με αλλοδαπούς από το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές κλπ.

Επίσης τονίζουν, πως οι πλοιοκτήτες, με την ανοχή της κυβέρνησης, φοροδιαφεύγουν, καθώς έχουν 58 φοροαπαλλαγές, ενώ οι ναύτες πληρώνουν 29% φόρο και οι εφοπλιστές μόλις 0,48%! Τον αριθμό των φοροαπαλλαγών αμφισβήτησε ο κ. Βενιάμης και πρόσθεσε, πως η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία λειτουργεί βάσει "εθνικού πλαισίου", εννοώντας προφανώς το άρθρο 107 του Συντάγματος, περί "προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού και ειδικής οικονομικής νομοθεσίας"...

 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ευρωπαίος πολιτικός τα είπε όλα....




 

Αποτέλεσμα εικόνας για Guy Verhofstadt,

        Ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκυ Φέρχοφστατ  και σήμερα ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Die Welt", σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση, αναφέρθηκε φυσικά και στην Ελλάδα.
 
Στο ερώτημα, εάν η λύση θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, o Φέρχοφστατ, ο οποίος, σημειωτέον, εκπροσωπεί το Ευρωκοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, απάντησε: 
 
«Εκείνο το οποίο επιθυμώ είναι να αλλάξει η Ελλάδα ριζικά. Φοβάμαι ότι το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη». 
 
Καί πρόσθεσε, βάλλοντας ευθέως κατά της πολιτικής Σόιμπλε: 
 
«H κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τον σωστό τρόπο, ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει μία χώρα με τη νοοτροπία του λογιστή».
 
Συγχρόνως, μέσα σε λίγες γραμμές, αποτύπωσε τις χρόνιες παθογένειες και κακοδαιμονίες που δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας και που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα είπε:


«Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να μπει ένα τέλος στα μονοπώλια και τις ανείπωτες πελατειακές δομές σε πολλούς τομείς. Απουσιάζει επ’ αυτού και η προθυμία».
 
 

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Σαν σήμερα πριν 160 χρόνια πέθανε ο Διονύσιος Σολωμός



Σχετική εικόνα

 

 

        Ήταν 9 Φεβρουαρίου 1857, όταν πέθανε στην Κέρκυρα ο βάρδος της ελευθερίας, Διονύσιος Σολωμός. Εκεί έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, από το 1828, που εγκατέλειψε τη Ζάκυνθο. Αιτία της αναχώρησής του δεν ήταν μόνο τα οικογενειακά προβλήματα. Ο Σολωμός αποζητούσε στην Κέρκυρα ένα περιβάλλον πνευματικότερο και την απομόνωση που ταίριαζε στον μονήρη χαρακτήρα του και η οποία ήταν απαραίτητη για την ενασχόλησή του με την ποίηση. 

 

 

Σχετική εικόνα
Το σπίτι του Σολωμού στην Κέρκυρα

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα ήταν τα πιο ευτυχισμένα. Εκεί επεξεργάστηκε τα έργα "Γυναίκα της Ζάκυθος" και "Λάμπρος" και έγραψε το μεγαλύτερο αλλά και σπουδαιότερο μέρος του έργου του συμπεριλαμβανομένων και των "Ελεύθερων Πολιορκημένων". Αργότερα η ζωή του συνταράχθηκε από μια σειρά δίκες με τον ετεροθαλή αδελφό του, που διεκδικούσε  πατρική περιουσία, με το επιχείρημα, ότι ήταν και αυτός τέκνο του κόντε Νικολάου Σολωμού. Η έκβαση ήταν ευνοϊκή για τον ποιητή, όμως η δικαστική διαμάχη οδήγησε σε αποξένωση του Σολωμού από τη μητέρα του και πληγώθηκε πολύ από τη στάση της,  επειδή την υπεραγαπούσε. 

 

 

Αν και ιδιαίτερα εσωστρεφής, κυριολεκτικά αποτραβηγμένος στο σπίτι του, με προβλήματα υγείας λόγω και του γνωστού πάθους του για τη βερντέα, ο Σολωμός απολάμβανε στην Κέρκυρα μεγάλου σεβασμού. Όπως μας παραδίδει ο Πολυλάς, μόλις αναγγέλθηκε ο θάνατός του, η Επτανησιακή Βουλή διέκοψε ομόφωνα τη συνεδρίαση, κηρύττοντας δημόσιο πένθος. Οι Τοπικές Αρχές έπαυσαν τις γιορτές της Αποκριάς και αποφάσισαν "να μείνει κλεισμένο το θέατρο, όσο το άψυχο σώμα του θρηνουμένου ανδρός έκειτο ακόμη μεταξύ των ζώντων".

 

 

 

 

Η κηδεία του ποιητή στην αγγλοκρατούμενη Κέρκυρα έγινε με όλες τις τιμές που του άρμοζαν. Το 1865, ο αδελφός του Δημήτριος μετέφερε τα οστά του στη γενέτειρά του, Ζάκυνθο. Ο τάφος του είναι δίπλα στον τάφο του Ανδρέα Κάλβου, εντός του "Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων", στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.

Το σπίτι του στην πόλη της Κέρκυρας καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όμως αναστηλώθηκε αργότερα και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα και λειτουργεί ως "Μουσείο Σολωμού" και Κέντρο Σολωμικών Σπουδών.

 

 



Σχετική εικόνα

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Βαρουφάκης προς Τσίπρα: Προχώρα σε ρήξη με δανειστές και παράλληλο νόμισμα





Αποτέλεσμα εικόνας για varoufakis       Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφέρεται σε καταρρέουσες ψευδαισθήσεις του Μαξίμου και συστήνει στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές και σε παράλληλο σύστημα πληρωμών. 

«Η σχεδίαση του παράλληλου συστήματος πληρωμών είναι έτοιμη από το 2014, όπως γνωρίζει» τονίζει. 

Σημειώνει, ότι η άλλη λύση που απομένει για την Κυβέρνηση, είναι είτε ένα ακόμη «ναι σε όλα», είτε εκλογές, ώστε να «αναλάβουν ο κ. Μητσοτάκης ή και ο κ. Στουρνάρας τη δρομολόγηση του Σχεδίου Σόιμπλε».

Ο Πρωθυπουργός - αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης - υπόσχεται, άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται (αυτή τη φορά) να υποκύψει νομοθετώντας νέα λιτότητα για μετά το 2018. «Το εννοεί ή μήπως, άλλη μια φορά, δεν το εννοεί και είναι έτοιμος την ύστατη στιγμή - λίγο πριν από την αποπληρωμή του προσεχούς Ιουλίου των ομολόγων μας που κατέχει η ΕΚΤ -  να ξανα-"σώσει" τη χώρα από την "επίσημη χρεοκοπία" υπογράφοντας ό,τι παλιόχαρτο του φέρει ο κ. Χουλιαράκης συγγεγραμμένο από τον κ. Βίζερ και τον κ. Κοστέλο», διερωτάται, στο ίδιο πλαίσιο.

 

 

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Σαν σήμερα πέθανε ο Γέρος του Μωριά






Ο Κολοκοτρώνης νεκρός, σε σχεδίασμα εκ του φυσικού από τον Pierre Bonirote


     

       Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν έφυγε από εχθρικό βόλι σε κάποια απ’ τις αναρίθμητες μάχες που έδωσε. Ούτε στη λαιμητόμο όπου τον είχε καταδικάσει η Βαυαροκρατία, ούτε στο υγρό και σκοτεινό κελλί του φρουρίου του Ναυπλίου, κατά τον εμφύλιο της Επανάστασης. 

Πέθανε ειρηνικά και ήσυχα στο σπίτι του στην Αθήνα. Ιδού το ιστορικό του γεγονότος:


Τη βραδιά του θανάτου του ήταν προσκεκλημένος σε βασιλικό χορό στο Παλάτι του Όθωνα. Εκεί χόρεψε, έφαγε και ήπιε περισσότερο απ’ ότι συνήθιζε, ευτυχής καθώς ήταν, αφού προ δύο ημερών είχε παντρέψει το μικρότερο παιδί του, τον Κωνσταντίνο (Κολίνο). Μετά επέστρεψε στο σπίτι του, που βρισκόταν κοντά στη σημερινή Βουλή.

“Έπαθε αποπληξία  “κατά την 4η ώρα της νύκτας”. Δεν μπορούσε να κινηθεί ούτε να μιλήσει και μετά βίας ανέπνεε. Αν και ήρθαν οι καλύτεροι γιατροί της εποχής, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε περισσότερο απ’ το να παρατείνουν τις στιγμές του. Τον φλεβοτόμησαν, του έβαλαν βδέλλες (αφαίμαξη), χιόνι στην κεφαλή, καταπλάσματα από σιναπόσπορο στα πόδια.

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στις 04/02/1843 και “ώρα 11η” πρωινή”.

 

Με το άκουσμα του θανάτου του, έκλεισαν όλα τα μαγαζιά και τα εργαστήρια στην Αθήνα και πλήθος κόσμου συνέρρεε στο σπίτι του. Οι παλαιοί συναγωνιστές του τον ασπάζονταν και έκλαιγαν με αναφιλητά. Κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Τον έντυσαν με στολή Στρατηγού, του έζωσαν τα σπαθί, του φόρεσαν τσαρούχια και  τον εναπόθεσαν στο φέρετρο τοποθετώντας στα πλάγια τον ασημένιο του θώρακα, την  περικεφαλαία του και τις σπαλέτες. Κάτω από τα πόδια του τοποθέτησαν την τούρκικη σημαία.* 

 

 

Μπρούτζινο γλυπτό του προσώπου Κολοκοτρώνη.
Μπρούτζινο γλυπτό του προσώπου Κολοκοτρώνη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης της σωρού του σε λαϊκό προσκύνημα, άγνωστος καλλιτέχνης αποτύπωσε επάνω στο νεκρικό κρεβάτι τη μορφή του σε γύψινο εκμαγείο. Με αυτό τον τρόπο διασώθηκαν πιστά και με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Γέρου του Μοριά. Το ιστορικό και πολύτιμο αυτό εκμαγείο φυλάσσεται στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Αθήνας.

 

Η πομπή κατέβηκε από την οδό Ερμού και μπαίνοντας στην οδό Αίολου έφτασε στον ναό της Αγ. Ειρήνης, όπου εψάλη ή νεκρώσιμη ακολουθία. Την πομπή συνόδευαν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Κουντουριώτης, ο Αντιστράτηγος Τσώρτς, ο Υποστράτηγος Τζαβέλλας, οι Συνταγματάρχες Πλαπούτας και Μακρυγιάννης πολλές άλλες προσωπικότητες και κυρίως ένα τεράστιο πλήθος,  που όταν ή πομπή έφθασε στην εκκλησία οι τελευταίοι δεν είχαν μπει καν στην αρχή της Ερμού.

Τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε μία μεγάλη μορφή των γραμμάτων της εποχής, ο  Κων. Οικονόμου ο έξ Οικονόμων. 

 

      Ο Γέρος του Μωριά ετάφη αρχικά στο Α' Νεκροταφείο, αλλά το 1930 μεταφέρθηκαν τα οστά του στην Τρίπολη.

 

 

 

 

 Το αίτημα αυτό των Αρκάδων, το αποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Μάλιστα, συνόδευσε ο ίδιος τιμητικά τη μεταφορά των οστών του Ήρωα.

 


*Η πολεμική  εξάρτυση του Κολοκοτρώνη βρίσκεται σήμερα στα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

 

 

 


 

Πηγές: akovos.gr, damiza,wordpress.com, kalimera-arkadia.gr

 

 


Ιαπωνία: 200 θάνατοι ετησίως από εξαντλητική δουλειά





Αποτέλεσμα εικόνας για Ματσούρι Τακαχάσι,



      Το ιαπωνικό "θαύμα" έχει βαρύ τίμημα, τελικά. Αν και η χώρα έχει πολύ θετικούς δείκτες στην απασχόληση, με το ποσοστό ανεργίας καθηλωμένο στο 3,1% εδώ και 22 χρόνια, όμως αυτοί οι δείκτες σε συνδυασμό με την εργασιακή δεοντολογία των Ιαπώνων και την αύξηση των ωρών εργασίας που απαιτούν οι επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει το φαινόμενο «καρόσι», δηλ. θάνατος από εξαντλητική δουλειά! Πολύ συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται φωτογραφίες ταλαιπωρημένων εργαζομένων, που κοιμούνται οπουδήποτε, σε παγκάκια, στο δρόμο, όρθιοι ή καθιστοί στο μετρό, σε τραπεζάκια καταστημάτων γρήγορου φαγητού, στα σκαλιά του μετρό...

Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να λάβει μέτρα, ορίζοντας ανώτατο όριο για υπερωριακή απασχόληση και ανάπαυση 11 ωρών από την ώρα που ο εργαζόμενος θα φύγει από την δουλειά του έως την επομένη που θα επιστρέψει.

 

                                    Η ιστορία της Ματσούρι Τακαχάσι

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Matsuri takahashi

 

      Αίσθηση είχε  προκαλέσει πέρυσι στην Ιαπωνία η αυτοκτονία της νεαρής Mατσούρι Τακαχάσι η οποία δούλευε δοκιμαστικά στη μεγάλη διαφημιστική εταιρία Ντεντσού, πασίγνωστη για τους εξωφρενικούς ρυθμούς εργασίας. Σε  μήνυμα στη μητέρα της, η άτυχη κοπέλα ομολογούσε, πως αναγκάσθηκε να δουλέψει υπερωρίες 150 ώρες τον μήνα, ενώ την τελευταία εβδομάδα της ζωής της κατάφερε να κοιμηθεί στον ξενώνα της εταιρίας μόνο 12 ώρες! Μια νύχτα, μην αντέχοντας άλλο, σε κατάσταση αλλοφροσύνης, βούτηξε στο κενό από τα γραφεία της εταιρίας. Η εταιρία της προσπάθησε μάλιστα να διαγράψει τα «απελπισμένα» μηνύματα της Ματσούρι, που έστελνε από τον υπολογιστή της μέσα στην εταιρία, όμως το δικαστήριο του Τόκιο αποφάνθηκε, ότι επρόκειτο για κλασσική περίπτωση «καρόσι», δηλ. θανάτου από εξαντλητική εργασία.

       Πάντως, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει υποσχεθεί να παρέμβει ώστε να καταστούν πιο φυσιολογικές οι συνθήκες εργασίας και να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Ιάπωνες προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια, να ψυχαγωγηθούν και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. 

 

Πηγή: ethnos.gr, από Corriere de la Sera - ΑΜΠΕ.

 






Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Οι αλκυονίδες ημέρες και η Αλκυόνη




       Επιτέλους μετά την τόση βαρυχειμωνιά, ήλθαν οι αλκυονίδες ημέρες! Πήραν το όνομά τους από το πουλί Αλκυόνη (Ψαροπούλι), διότι εκτός από την επιστημονική εξήγηση της ηλιοφάνειας και της καλοκαιρίας στην καρδιά του χειμώνα, υπάρχει και ο αρχαιοελληνικός μύθος.

                                                  Ο μύθος



               

Κατά μία εκδοχή του μύθου, η Αλκυόνη, κόρη του Αιόλου, ζούσε ευτυχισμένη στ' ακρογιάλια, με τον άντρα της Κήυκα και αλληλοαποκαλούνταν «Ζευς και Ήρα». Ο Δίας οργίστηκε  για την ασέβεια αυτή και μεταμόρφωσε τον άντρα της σε θαλασσοπούλι. Η Αλκυόνη, απελπισμένη θρηνούσε ψάχνοντας παντού για να τον βρει.

 

 

Οι θεοί τη λυπήθηκαν και μεταμόρφωσαν και αυτή σε πουλί, ώστε να ψάξει στις θάλασσες μήπως βρει τον αγαπημένο της σύζυγο. Όμως επειδή γεννούσε μέσα στη βαρυχειμωνιά, τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας άρπαζαν τα αυγά, κάνοντάς την να κλαίει σπαραχτικά. Τότε ο Δίας έδειξε συμπόνια και επέτρεψε 15 μέρες το χειμώνα να κοπάζουν οι άνεμοι και να θερμαίνεται η πλάση από τον ήλιο, μέχρι να μπορέσει η Αλκυόνη να κλωσσήσει τ' αυγά της. Είναι οι ημέρες (μέσα στον Ιανουάριο συνήθως) που ονομάστηκαν αλκυονίδες ημέρες.  

Ο Αριστοτέλης αναφέρει τις αλκυονίδες ημέρες στο σύγγραμμά του, "Περί ζώων ιστορίαι": 

"Η δε Αλκυών τίκτει περί τροπάς χειμερινάς, διό και καλούνται, όταν ευδιειναί γένωνται αι τροπαί, αλκυόνειοι ημέραι..."

 

                       Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου

 

     Σύμφωνα με την επιστήμη, το φαινομένο εξηγείται, επειδή ανάμεσα στο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας και της βορειοανατολικής Ευρώπης παρατηρείται  κατά την περίοδο του χειμώνα μια βαρομετρική εξίσωση πίεσης, με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος...

 

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Το φάντασμα της δραχμής






 

 

       Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη χώρα, το φάντασμα της δραχμής!* Χαμός με τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Ν. Ξυδάκη, που ...αμόλησε, live σε μεγάλο κανάλι, την άποψη ότι η δραχμή δεν είναι ταμπού, ότι πρέπει να ανοίξει η σχετική συζήτηση κλπ. κλπ. Κύριος οίδε βέβαια γιατί το έκανε. Τον απασχολεί προσωπικά; Τον έβαλαν από την Κυβέρνηση, για να προετοιμάσει το έδαφος; Κάνουν αντιπερισπασμό τακτικής, ενόψει της αξιολόγησης; 

 

 

                       Ο τρόμος της δραχμής, ο Σκάι και ο Πορτοσάλτε

 

       Από κει και πέρα άρχισε το σενάριο του τρόμου της δραχμής, πρωτοστατούντος του Σκάι, φυσικά. Και να μας λέει ο Πορτοσάλτε, πως αν έρθει η δραχμή, το κυριώτερο πρόβλημα θα είναι η έλλειψη ποικιλίας στους κάδους απορριμάτων, συγγνώμη, στα σουπερμάρκετ.  Όπου στα σουπερμάρκετ ως γνωστόν, έχει διευρυνθεί τρελλά η ποικιλία των προϊόντων. Φασόλια Κίνας, φρουτοχυμοί Γεωργίας, αλιεύματα Ινδίας, πατάτες Αιγύπτου, σοκολάτες ...Σερβίας!

Και δώστου αφορισμοί για όποιον μιλάει για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, λες και το ευρώ ή το δολλάριο ή το γεν θα μας σώσουν από μόνα τους.

 

 

 

                               Τα σκάνδαλα και η διαφθορά που δεν εχουν τέλος

 

 

       Κανείς δεν ασχολείται στα σοβαρά με το γεγονός πως δεν έχουμε κανένα μηχανισμό οργάνωσης συναλλαγματικών ισοτιμιών και εναλλακτικό σχέδιο δια παν ενδεχόμενον, πως δεν έχουμε προσπαθήσει καν να οργανώσουμε το κράτος, δεν έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια για διατροφική αυτάρκεια (πάλι για κάθε ενδεχόμενον και όχι μόνον). Όμως η διαφθορά και το μαύρο χρήμα καλά κρατούν. 

Οι περίφημες λίστες φοροφυγάδων έχουν σχεδόν αρχειοθετηθεί και η σειρά των οικονομικών σκανδάλων συνεχίζεται καθημερινά: 

Από τα πιο πρόσφατα, η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Δάνεια στα ΜΜΕ, όπου έγινε γνωστό, πως οι Έλληνες μιντιάρχες χρωστάνε πάνω από 2 δις ευρώ τα οποία άρπαξαν από τις τράπεζες και αυτό του σκανδάλου της Novartis. Το τελευταίο, είναι κυριολεκτικά βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του συστήματος υγείας, με την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, να αποτελεί όχι μόνον πηγή πλουτισμού μεγάλου αριθμού Ελλήνων γιατρών, αλλά συγχρόνως να κινδυνεύει η υγεία χιλιάδων ασθενών...

Ούτε επίσης ερευνά κανείς τις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες, στις οποίες εισρέει άφθονο χρήμα μεν, αλλά παραδόξως οι πρόσφυγες εγκαταβιούν μέσα στην αθλιότητα και σε συνθήκες ντροπής... 

Μοιάζει να έχουμε συνηθίσει στη διαφθορά και δε μας προσβάλλει. Την ίδια στιγμή, στη γειτονική μας Ρουμανία, βγήκαν πάνω από 250.000 άνθρωποι στους δρόμους κατά νομοσχεδίου που αποινικοποιεί τις υποθέσεις διαφθοράς των πολιτικών...

 

       Τώρα που προκαλούνται οι πρώτοι τριγμοί στην παγκοσμιοποίηση και συζητείται το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ, στη χώρα μας αντί για θωράκιση με εναλλακτικά σχέδια, εμείς απλώς ...κονταροχτυπόμαστε για το ευρώ και τη δραχμή. 

 

 

*Από τη φράση που ξεκινά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του Καρλ Μαρξ (1846): «Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του κομμουνισμού».