Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε πρόεδρο τον Λουκά Παπαδήμο

 

 

        Νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2017, εξελέγη ο Λουκάς Παπαδήμος μέχρι σήμερα Αντιπροέδρός της. Η εκλογή του, αν και αναμενόμενη, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό, ο Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει χρέη Προέδρου την αμέσως επόμενη χρονιά, προκάλεσε ωστόσο αντικρουόμενα συναισθήματα. 

Κι αυτό, διότι ναι μεν ο Λ. Παπαδήμος διαθέτει δυνατό βιογραφικό με λαμπρές σπουδές και θητεία σε υψηλές θέσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως τα πεπραγμένα του στην Ελλάδα έχουν επικριθεί ιδιαιτέρως.

 

 

 

                Η φούσκα του χρηματιστηρίου και η δοτή Πρωθυπουργία  

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

       Διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (1994-2002), μια θητεία, που συνδέθηκε με την αμαρτωλή περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας, των θαλασσοδανείων, της ...δημιουργικής λογιστικής και της εισόδου στο ευρώ. Ποτέ δε μίλησε για τα «μαγειρέματα» και οι εκθέσεις του ήταν πάντα στο γνωστό μοτίβο, με γενικολογίες και ευχολόγια, ώστε να μη διαταράσσεται το πανηγυρικό κλίμα των τότε κυβερνήσεων...     

      

Αποτέλεσμα εικόνας για loukas papademos jean claude juncker 

Το Νοέμβριο του '11 ανέλαβε για έξι μήνες την πρωθυπουργία. Θεωρήθηκε ένα είδος δοτού Πρωθυπουργού, που απλώς διεκπεραίωνε τις εντολές των διεθνών οικονομικών κέντρων που  τον επέβαλαν.

Αλλά και μετά την αποχώρησή του, συνέχισε να "αναμιγνύεται" εξαπολύοντας απειλές, non paper, ανοιχτές επιστολές προς τους Έλληνες πολίτες, ακόμα και εκβιαστικές οδηγίες για την ψήφο στις εκλογές, μέσω της Wall Street Journal!

 

 

 

 

Έγραφε η αείμνηστη Αριστέα Μπουγάτσου για τον Λουκά Παπαδήμο (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=324953) :

 

"Ανήκει στην κυβερνώσα ελίτ, έχει εκπαιδευτεί απ' αυτήν, όλη του η καριέρα είναι δρομολογημένη και πειθαρχημένη στα κέντρα που μεριμνούν ώστε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη να υπαγορεύει στην πολιτική".

 

 

      Τώρα, με ποιό σκεπτικό ένα ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα όπως η Ακαδημία Αθηνών, τον εκλέγει στην τιμητική θέση του Προέδρου, μόνο τα μέλη της, οι "Αθάνατοι", γνωρίζουν. Όμως τα συμπεράσματα είναι μάλλον προφανή, για όσους έχουν παρακολουθήσει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς..



Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

H γαλοπούλα έχει ...ιστορία



  
   

 

Η γαλοπούλα (Gallopavo Meleagris) έχει καθιερωθεί ως χριστουγεννιάτικο φαγητό ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε, η κότα, η χήνα, η πάπια ακόμα και ο κύκνος αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Ωστόσο, το μέγεθος της γαλοπούλας την έκανε αμέσως ελκυστική και ιδανική για οικογενειακά γεύματα.

Προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρυσαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι την ονόμασαν πουλί των Ινδιών – Ινδιάνο, αφού πίστευαν, ότι η Αμερική όπου έφτασαν, ήταν οι Ινδίες!



      

                                       Το πρόβλημα της ...ιθαγένειας

         

      Κατά ένα περίεργο λόγο, διάφοροι λαοί της δίνουν συνήθως ονόματα που αφορούν άλλους λαούς! 

Για τους Έλληνες είναι «γάλος» ή «γαλοπούλα», αλλά και «ινδιάνος». Γάλος, όχι από  το «Γαλλία» αλλά από το «gallo-pavo», που σημαίνει πετεινός - παγώνι

Για τους Γάλλους είναι «dinde»,  από το «poule d'Inde», δηλαδή πουλάδα Ινδίας.

Για τους Αγγλο-Αμερικάνους είναι «turkey», από Τουρκία

Για τους Τούρκους δεν είναι βέβαια ...Τούρκος αλλά «hindi», από Ινδία

Για τους Πορτογάλους είναι «peru», από Περού

Για τους Άραβες είναι «ντικ ρούμι», που σημαίνει πετεινός ρωμιός!

Για τους Βούλγαρους είναι  «μισίρκα» από την τουρκική λέξη Μισίρι, δηλαδή Αίγυπτος

Για τους Ολλανδούς : «καλκόεν», από  Καλκούτα (Ινδία)

Για τους Πολωνούς : «ιντίκ», από  Ινδία

Στην Κύπρο λέγεται γαλούϊν, από το γαλούδι, υποκοριστικό του γάλος



                                        Ιστορίες παρεξηγήσεων...

 

      Στις Σέρρες των τελευταίων χρόνων της οθωμανικής κατοχής ο πρόξενος της Ελλάδας Αντώνης Σαχτούρης, ένα απόγευμα προτού φύγει από το προξενείο παράγγειλε «να σφάξουν το γάλο», έχοντας κατά νου να κάνει το τραπέζι σε φίλους με μια γαλοπούλα που του είχαν στείλει δώρο. Όμως οι Σερραίοι τότε την γαλοπούλα την ονόμαζαν μισίρκα, όπως και οι Βούλγαροι. Άρα δεν κατάλαβαν τι τους ζήτησε ο πρόξενος. Κατάλαβαν όμως, κάτι άλλο.....

Έτσι, όταν επέστρεψε από τη δουλειά του, του είπαν ότι δε μπόρεσαν να κάνουν τίποτε με το γάλο. Θύμωσε ο Σαχτούρης. Μα μια τέτοια εύκολη δουλειά δεν μπορούσαν να κάνουν; «Είχε πολύ κόσμο στο Σαράι», του απάντησαν. «Και τί δουλειά είχε ο γάλος στο Σαράι»; ρώτησε απορημένος ο Σαχτούρης. «Ηταν ντουναμάς», του απάντησαν, δηλαδή η μεγάλη γιορτή του Σουλτάνου και «υπήρχε πολύς κόσμος».

Τότε λύθηκε ή παρεξήγηση. Οι Σερραίοι, που δεν ήξεραν τη λέξη «γάλος», αφού τον αποκαλούσαν «μισίρκα», νόμισαν πως ο πρόξενος τους είχε παραγγείλει να ...σφάξουν ένα Γάλλο αξιωματικό του οθωμανικού στρατού, ο οποίος είχε μπει στο μάτι των Ελλήνων από άλλες φορές, επειδή ήταν φανατικός βουλγαρόφιλος και μισέλληνας! 

Ευτυχώς λόγω της εορτής, γλύτωσε ο Γάλλος και αποφεύχθηκε διπλωματικό επεισόδιο...

 

       Αναφέρεται επίσης και η αναστάτωση στο Ελληνικό Προξενείο της  Ν. Υόρκης την ημέρα των Ευχαριστιών, όταν πρωί - πρωί  τηλεφώνησε ένας υπάλληλος (με ελλειπή γνώση αγγλικών, προφανώς) και ξύπνησε τον Πρόξενο, λέγοντάς του, ότι οι New York Times γράφουν, πως σφάχτηκαν 65.000 turkeys. Είχε νομίσει, πως σφάχτηκαν 65.000 Τούρκοι!!!


  

Αποτέλεσμα εικόνας για christmas lunch turkey

 

 

 

Πηγές :  stougiannidis.gr, tovima.gr, http://sarantakos.wordpress.com/2011/08/22/misunderst

 

 

 

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Αποζημίωση 50 εκατ. από την IKEA για το θάνατο παιδιών στις ΗΠΑ





Αποτέλεσμα εικόνας για ikea       

      Η εταιρεία IKEA συμφώνησε να καταβάλει συνολικά 50 εκατ. δολάρια σε τρεις οικογένειες στις ΗΠΑ, των οποίων τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τη συρταριέρα MALM της εταιρίας, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι των οικογενειών. 

 

Η σουηδική εταιρία στο πλαίσιο του διακανονισμού, υποχρεώνεται επίσης να κάνει δωρεές σε νοσοκομεία παίδων.

 

Το 2014 δύο νήπια στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους σε μεμονωμένα περιστατικά όταν καταπλακώθηκαν από συρταριέρες MALM. Επιπλέον, ένα αγόρι 22 μηνών σκοτώθηκε φέτος σε αντίστοιχο συμβάν αφού η IKEA είχε ήδη ανακοινώσει ότι προσέφερε δωρεάν εξαρτήματα για τη μόνιμη στήριξη των επίπλων στον τοίχο. 

 

Τον περασμένο Ιούνιο, η IKEA ανακάλεσε περίπου 8 εκατομμύρια συρταριέρες MALM και 21 εκατ. άλλα μοντέλα με συρτάρια στις ΗΠΑ. Άλλα 6,6 εκατομμύρια ανακλήθηκαν στον Καναδά. 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr από REUTERS

 

 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

30.000 Ισπανοί στους δρόμους κατά της λιτότητας

 

 

  ispania

 

 

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή στη Μαδρίτη, μετά από έκκληση των συνδικάτων, για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι διαβουλεύσεις μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης απέβησαν άκαρπες. Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε μεν τη βούλησή του να διαπραγματευθεί, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αποκλίνει από την γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτεί η ΕΕ. 

 

 

Το κάλεσμα για συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας είχαν απευθύνει τα δυο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, το CCOO και το UGT, με κεντρικό σύνθημα: «Οι άνθρωποι και τα δικαιώματά τους έχουν προτεραιότητα».

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ζητούν από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, αύξηση των κοινωνικών παροχών, των συντάξεων και των μισθών, δικαιότερο φορολογικό σύστημα και τερματισμό της διαδικασίας φιλελευθεροποίησης στην ισπανική αγορά εργασίας.

Προειδοποίησαν επίσης, ότι θα υπάρξουν «περισσότερες κινητοποιήσεις στους δρόμους» το 2017.  

 

 

Πηγή: thepressproject.gr., capital.gr

 

 

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Έφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Φυσσούν


Αποτέλεσμα εικόνας για ηθοποιος πετρος φυσσούν

 

 

       Σε ηλικιά 83 χρονών πέθανε σήμερα Πέτρος Φυσσούν, ο εξαιρετικός ηθοποιός με την αισθαντική παρουσία και την υπέροχη φωνή.. 

Ήταν γιος πρόσφυγα απο τη Ρωσία, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα μετά τη ρωσική επανάσταση. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία σπουδάζοντας στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης, από την οποία αποφοίτησε  το 1954.

 

 

                       Στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση 

  

       Μέχρι το 1956 συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961-1965 και στη συνέχεια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 1976-1978. Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία, πρωταγωνιστώντας σε σπουδαία έργα της ελληνικής και ξένης δραματουργίας.

 

       Η κινηματογραφική παρουσία του, αν και σχετικά περιορισμένη (25 ταινίες), σε σύγκριση με τους άλλους ηθοποιούς της γενιάς του, τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Έκανε το ντεμπούτο του στους «Παράνομους» του Νίκου Κούνδουρου το 1958. Σημαντικότερες ταινίες, όπου πρωταγωνίστησε, το ιστορικό δράμα «Ο διωγμός» (1964) του Γρηγόρη Γρηγορίου, η «Προδοσία» (1964) του Κώστα Μανουσάκη,  «Ο ζεστός μήνας Αύγουστος» (1966) του Σωκράτη Καψάσκη, ένα έξοχο δείγμα ελληνικού φιλμ νουάρ.Τελευταία ταινία που γύρισε ο Φυσσούν στον κινηματογράφο είναι το «Πέταγμα του κύκνου» του Νίκου Τζίμα, το 2010. Συμμετείχε επίσης και σε πολλές πολεμικές - ιστορικές περιπέτειες της δεκαετίας του 1970 ( «Μαντώ Μαυρογένους», «Οι γενναίοι του Βορρά» «Μπροστά στην αγχόνη»).

 

 

Χαρακτηριστικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση είναι στις σειρές «Ο κίτρινος φάκελλος», «Αγγιγμα ψυχής» και «Για μια θέση στον ήλιο». 

Ωστόσο, ο ρόλος με τον οποίο ταυτίστηκε περισσότερο ήταν εκείνος του Συνταγματάρχη Λιάπκιν στην τηλεοπτική σειρά που στηρίχτηκε στο μυθιστόρημα του Καραγάτση. 

 

 

 

 

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως Α΄ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964 καθώς και με Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975. 

 

                                              Πάντα πολιτικοποιημένος

 

     Κατά τη διάρκεια της χούντας είχε ενεργή συμμετοχή του στο ΠΑΚ της Σουηδίας. Στη δεκαετία του '70 στρατεύτηκε με το ΚΚΕ και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων στην παράταξη Εφραιμίδη.

Στις εκλογές του 2012, ο Πέτρος Φυσσούν ίδρυσε το κόμμα «Κοινωνία» -Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, με στόχο, όπως δήλωνε  ο  ηθοποιός και οι υποψήφιοι του νέου κόμματος, "την αποτίναξη της πολιτικής τυραννίας και την απελευθέρωση της πατρίδας από τα δεσμά των ολετήρων του Έθνους". 

 

  Αποτέλεσμα εικόνας για Πέτρος Φυσσούν

                                                     

                                                 

                                                    Τα προβλήματα..

 

       Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά και προσωπικά προβλήματα. Το 2013 νοσηλεύθηκε εσπευσμένα μετά από έξωση που του έγινε, ενώ μόλις πέρσι, έχασε την πολυαγαπημένη του σύζυγο Τέτα Χατζηχρήστου.

 

 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Όλο και περισσότεροι Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα




Σχετική εικόνα      Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία φαίνεται μεταξύ άλλων να προκαλεί ενδιαφέρον Τούρκων πολιτών για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, γράφει στο πρωτοσέλιδο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, παραθέτοντας μαρτυρίες από τον κτηματομεσιτικό κλάδο. Ο λόγος; Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. 

 

Έλληνες κτηματομεσίτες επιβεβαιώνουν, πως, μετά το πραξικόπημα, άτομα από τη μεσαία τάξη της Τουρκίας άρχισαν να σκέφτονται την περίπτωση ενός ακινήτου στην Ευρώπη και ένα σπίτι στην Ελλάδα είναι μια πύλη προς την Ευρώπη. Μιλάνε για μια αύξηση στις πωλήσεις, της τάξης του 1000%. Πρόκειται για αγοραστές που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, διανοούμενοι και ζουν κατά κύριο λόγο σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Άγκυρα, όπου είναι περισσότερο διαδεδομένη η ευρωπαϊκή κουλτούρα. 

 

Σημαντικό ρόλο στην αγορά των κατοικιών, έπαιξε και το γεγονός, ότι σύμφωνα με το νόμο, όποιος αγοράζει στην Ελλάδα ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, μπορεί να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα, που ισχύει για πέντε χρόνια και εφόσον δεν πωληθεί το ακίνητο, ανανεώνεται απεριόριστα.  

 

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, «παρά τα όσα λέγονται για την εχθρότητα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί το εξής: Πολλοί Τούρκοι θεωρούν την Ελλάδα απλά υπέροχη. Άλλωστε ο αριθμός των Τούρκων που κάνουν διακοπές στις ελληνικές παραλίες πολλαπλασιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια».

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

 

 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Πέτρα Ολύμπου: Ο προσφυγικός καταυλισμός βουλιάζει στο χιόνι...





skkines ref

 

 

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και ταλαιπωρεί τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε δομές φιλοξενίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία, το θερμόμετρο βούτηξε κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου και έντυσε τις πόλεις στα λευκά, κάνοντας την καθημερινότητα των προσφύγων ακόμη πιο δύσκολη. 

 

petra reff1

 

 

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν στην Πέτρα Ολύμπου με τις σκηνές 247 προσφύγων βυθισμένες στο φρέσκο χιόνι, ταξιδεύουν μέσω των social media, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 

 

 

petraa

 

 

Πάντως, ανακοινώθηκε, πως έχει ξεκινήσει από χτες το απόγευμα, διαδικασία μεταφοράς τους  σε άλλους χώρους φιλοξενίας του νομού Θεσσαλονίκης. 

 

 

Πέτρα Ολύμπου: Οι σκηνές των προσφύγων βουλιάζουν στο χιόνι

 

 

 

Πηγή:cnn.gr