Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Σαν σήμερα, πέθανε ο Νίκος Σκαλκώτας





Image result for Νικος σκαλκώτας



          Ήταν 19 Σεπτεμβρίου του 1949, όταν έφυγε από τη ζωή εντελώς ξαφνικά ο Νίκος Σκαλκώτας ο - κατά πολλούς - σπουδαιότερος Έλληνας συνθέτης κλασσικής μουσικής, θεωρούμενος και διεθνώς ένας από τους σημαντικούς συνθέτες του 20ου αιώνα. 

 

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1904, αλλά η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από την Τήνο. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1920 παίρνοντας χρυσό μετάλλιο και υποτροφία. Πηγαίνει στο Βερολίνο για να περαιτέρω σπουδές, όπου μαθητεύει - μεταξύ άλλων - δίπλα στους Άρνολντ Σένμπεργκ και Κουρτ Βάιλ. 

Προσωπικά και οικονομικά προβλήματα και η άνοδος του ναζισμού το 1933, τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Όταν επιστρέφει στην Αθήνα, οι πόρτες είναι κλειστές γι αυτόν. Αντιμετώπισε το λυσσώδη φθόνο και την καχυποψία του μουσικού κυκλώματος, με αποτέλεσμα να απομονωθεί από τον καλλιτεχνικό περίγυρο. Οι κύκλοι της θεωρούμενης εθνικής μουσικής σχολής, τον αποκαλούσαν δυσνόητο, ισχυρίζονταν ότι η μουσική του είναι αντίθετη με τους κανόνες των ωδείων, ότι είναι τρελλός κλπ.! 

Παρ΄όλα αυτά, ο Σκαλκώτας άρχισε να συνθέτει πυρετωδώς: Από το 1935 και ως το 1945 είχε ήδη συνθέσει πάνω από 100 έργα. Όμως η διαβίωσή του ήταν ιδιαίτερα δύσκολη γι αυτόν και την οικογένειά του και προκειμένου να ανταπεξέλθει στα προς το ζην, παίζει βιολί στο τελευταίο αναλόγιο της Κρατικής Ορχήστρας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πενία και οι δύσκολες συνθήκες της ζωής του το οδήγησαν γρήγορα στο τέλος.  Πέθανε αιφνίδια στις 19 Σεπτεμβρίου 1949 , στα 45 του μόλις χρόνια, από επιπλοκές που προκάλεσε η αμελημένη περισφιγμένη κήλη, ακριβώς μια μέρα πριν γεννήθεί το δεύτερο παιδί του.

Ο Νίκος Σκαλκώτας, αν και έφυγε πρόωρα, άφησε έργο τεράστιο σε όγκο. Ανακαλύφθηκε ως συνθέτης μετά το θάνατό του, χάρη στην πρωτοβουλία φίλων και θαυμαστών του (Γ.Γ. Παπαϊωάννου, Γιώργος Χατζηνίκος κ.ά.), που ίδρυσαν την «Εταιρεία Φίλων Σκαλκώτα» για να διαφυλάξουν και να διαδώσουν το έργο του, που περιλαμβάνει πάνω από 170 έργα (κοντσέρτα, συμφωνικές σουίτες, μουσική δωματίου, χορούς και τραγούδια). 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός από τα προχωρημένα (ατονικά) έργα του, που αντιπροσωπεύουν τον κύριο όγκο της παραγωγής του, περίπου ένα 12% αφορά σε απλούστερα, τονικά και τροπικά έργα, όπως οι περίφημοι «36 Ελληνικοί Χοροί για ορχήστρα» και το λαϊκό μπαλέτο «Η Θάλασσα», που ενσωματώνουν στοιχεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής με ένα τρόπο τελείως προσωπικό και πρωτοποριακό. 

Έγινε ο πρώτος Έλληνας συνθέτης, που γράφοντας σε σύγχρονο ιδίωμα, καταξιώθηκε σε μια από τις κυρίαρχες θέσεις στο διεθνές στερέωμα δίπλα στους μεγαλύτερους σύγχρονους συνθέτες. Άκουσε ελάχιστα από τα έργα του να παίζονται και ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε το 1954, πέντε χρόνια μετά το θάνατό του. 

 

 

 

 

 




        Το σύνολο του έργου του χαρακτηρίζεται από εκφραστική ποικιλία, βάθος,  ηχητική και τεχνική τελειότητα. Η καταξίωση του στο στερέωμα της σύνθεσης ήλθε πέντε δεκαετίες μετά τον θάνατό του, όταν ένα μεγάλο αφιέρωμα από το Konzerthaus του Βερολίνου καθώς και το πρώτο διεθνές επιστημονικό μουσικολογικό συνέδριο για το έργο του, τον κατέστησαν μουσική προσωπικότητα παγκόσμιου κύρους και βεληνεκούς. Τότε ο διεθνής τύπος τον χαρακτήρισαν «...Μεγάλο Έλληνα» και το περιοδικό «American Record Guide» έγραψε ότι παρήγε «...μουσική μεγάλης δεξιοτεχνίας που συνδυάζει την εύφορη έμπνευση με την έντονη αμεσότητα και την αδρή δύναμη με τη ρητορική και στωική ευγλωττία». Ο αυστριακής καταγωγής βρετανός μουσικολόγος και μουσικοκριτικός Χανς Κέλερ αναφέρει ως κορυφαίους συνθέτες του 20ου αιώνα τα τέσσερα «Σ»: Σένμπεργκ, Στραβίνσκι, Σκαλκώτας και Σοστακόβιτς...

 

 

 

                 

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγαλειώδης διαδήλωση για τα εργασιακά στο Παρίσι. Συγκρούσεις και τραυματισμοί




 

 

 

        Σπασμένες βιτρίνες, βόμβες μολότοφ, συγκρούσεις με την αστυνομία: Οι ταραχές που ξέσπασαν χτες στο Παρίσι, στις τεράστιες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 άτομα και να γίνουν 16 συλλήψεις. Ένας αστυνομικός τυλίχθηκε στις φλόγες όταν εκτοξεύτηκε εναντίον του μια βόμβα μολότοφ, υπέστη εγκαύματα στο πόδι.

 

 

 

Παρίσι: Συγκρούσεις, συλλήψεις και τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας



Η εργασιακή νομοθεσία, η οποία είναι πλέον σε ισχύ,  καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις και μειώνει πολλά από τα εργασιακά δικαιώματα.

 

 

 Παρίσι: Συγκρούσεις, συλλήψεις και τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας

 

 

 

         Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε 100 πόλεις. Στη Νάντη και στη Ρεν  σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς. Στο Μπελφόρ, στα ανατολικά, η κινητοποίηση εξελίχθηκε σε διαδήλωση των εργαζομένων του ομίλου Alstom που ζητούν να μην κλείσει το τοπικό εργοστάσιο, το «λίκνο» της υπερταχείας TGV, επειδή η διεύθυνση επιθυμεί να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες μονάδες. 

 

 

 

 https://pbs.twimg.com/ext_tw_video_thumb/776361259495227392/pu/img/fs334yD-8mV0RdBZ.jpg

 


«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Δεν θα έχουμε νέο κύμα διαδηλώσεων όμως υπάρχουν άλλοι τρόποι να αγωνιστούμε κατά της εργατικής νομοθεσίας», δήλωσε Ζαν Κλοντ Μειγί, επικεφαλής του συνδικάτου Force Ouvriere. «Αυτός ο νόμος θα είναι η τσίχλα που κολλάει στις σόλες των παπουτσιών των κυβερνητικών στελεχών».Ο Μειγί και ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT, δήλωσαν από κοινού ότι ελπίζουν ότι τα νομικά κωλύματα θα εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τη νομοθεσία.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr,kathimerini.gr, leparisien.fr

 

 


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και άλλα ωραία





Το περίφημο βίντεο με το Δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση, να παρακινεί τους πολίτες να "δράσουν", εξαιτίας της απόφασης να πάνε προσφυγόπουλα στο σχολείο της πόλης  του:

 


                  
                  μμμ




Το επίμαχο απόσπασμα:

 

Δήμαρχος: Ως διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς.

 

Δημότης: Πώς; Νόμιμα; 

 

Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει!

 

Δημότης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια! 

 

Δήμαρχος: Μπράβο!

 


Ασφαλώς η Βόρεια Ελλάδα υφίσταται πολύ πιο έντονα τις συνέπειες της προσφυγικής πλημμυρίδας  και της ανοργανωσιάς της κρατικής μηχανής. 

 

Ασφαλώς οι κάτοικοι οφείλουν να απαιτούν κάθε κυβερνητική απόφαση να υλοποιείται συντεταγμένα και όπως επιτάσσουν οι σύγχρονοι κανόνες. Π.χ. για τα προσφυγόπουλα που εντάσσονται στα σχολεία, να  υπάρχει άμεση εκμάθηση της ελληνικής, ιατρικός έλεγχος, αναλογικότητα στην κατανομή τους κλπ. 

 

Δυστυχώς στο Ωραιόκαστρο είχαμε την απαίτηση ενός συλλόγου γονέων να μη φοιτούν στα δημόσια σχολεία τους, πρόσφυγες, αλλά να δημιουγηθούν ειδικά σχολεία - γκέτο δίπλα στους καταυλισμούς και απειλούν με κινητοποιήσεις! Από κοντά και ο Δήμαρχος!

 

Πάντως δάσκαλοι, άλλοι φορείς δημοτών και απλοί πολίτες διαχώρισαν τη θέση τους από αυτές τις κινήσεις. Για τους άλλους, ισχύει η φράση: "Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες και εμείς φασίστες". 

 

 


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η Δανία αγόρασε Panama Papers για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής





Image result for denmark flag       Όπως μεταδίδουν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Δανία αγόρασε έγγραφα από τα Panama Papers, με στοιχεία για Δανούς φοροφυγάδες, με σκοπό να αποδείξει την ενοχή τους.
Πρόκειται για την πρώτη χώρα που αγοράζει έγγραφα των Panama Papers. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εφοριακών αρχών, περιέχουν 500 - 600 ονόματα Δανών οι οποίοι έχουν πιθανόν φοροδιαφύγει.


Από τα δημοσιεύματα προκύπτει, ότι η Δανία πλήρωσε για τα έγγραφα αυτά τουλάχιστον μισό εκατομμύριο κορώνες, δηλαδή 134.000 ευρώ περίπου. «Ολα δείχνουν ότι είναι χρήσιμες πληροφορίες», είπε στον Guardian η Δανέζα υπουργός Φόρων. «Εχουμε ευθύνη απέναντι στους Δανούς φορολογούμενους οι οποίοι καταβάλλουν με προθυμία τους φόρους τους», πρόσθεσε.«Εχουμε την αίσθηση ότι τα στοιχεία είναι ορθά και ότι μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, ώστε να αποκτήσουμε μια γενική εικόνα για τη φοροδιαφυγή», είπε ένας εκπρόσωπος φορολογικής υπηρεσίας στο δημόσιο ραδιόφωνο της Δανίας.

 

Αυτά από τη Δανία το Βορρά. Ας ελπίσουμε να συγκινηθεί και η (παρ' ολίγον) Δανία του Νότου και να πράξει αντίστοιχα.   
  

 

 

 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Φλαμίνγκο στο Ναύπλιο!










Μια υπέροχη έκπληξη περίμενε χτες όσους βρίσκονταν στο Ναύπλιο, όταν ένα  σμήνος από πανέμορφα φλαμίνγκο εμφανίστηκε στον υδροβιότοπο της Νέας Κίου! 

 

 

 

 

 

Αρχικά εντοπίστηκε ένα, όμως σε λίγο έγιναν δέκα και αργότερα έφτασαν τα πενήντα, περίπου. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα φοινικόπτερα, που διακρίνονται από το ροζ χρώμα τους, παραμένουν στην Αργολίδα, καθώς  βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στο υδροβιότοπο, εξασφαλίζοντας τροφή για ένα διάστημα, μέχρι ότου ανακτήσουν δυνάμεις από το μακρύ ταξίδι της μετανάστευσης.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

 

 

 Το μεταναστευτικό τους ταξίδι έχει κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά με προορισμό την αραβική χερσόνησο, τον Περσικό κόλπο και τις Ινδίες...

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

  

Πηγή: argolikeseidhseis.gr., iefimerida.gr