Ένας από τους ηγέτες του 20ού αιώνα που διαμόρφωσαν το ιστορικό γίγνεσθαι όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο, ο Φιντέλ Κάστρο, έφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια. Κατάφερε, μέσα απο τις πράξεις αλλά και τις αντιφάσεις του, να γίνει παγκόσμιο σύμβολο των αγώνων για ανεξαρτησία, απέναντι σε κάθε είδους αποικιοκρατία.
Ο τίτλος της "Granma" του επίσημου οργάνου του Κ.Κ.της Κούβας, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Φ. Κάστρο |
638 απόπειρες δολοφονίας από τη CIA!
Παρά τις αντιξοότητες, το νησί της Καραϊβικής με τα 11 εκατομμύρια κατοίκους, κρατήθηκε συσπειρωμένο, άντεξε και αντιστάθηκε στον οικονομικό στραγγαλισμό.
Ο "καστρισμός" διατήρησε τη γοητεία του ζωντανού κινήματος στους νέους και στη βάση της κοινωνίας και κυρίως είχε πρωτοφανή απήχηση στις κοινωνίες της Λατινικής Αμερικής, όπως και στις αναπτυσσόμενες χώρες του υπόλοιπου κόσμου.
Η Κούβα συνέχισε να βοηθά τα απελευθερωτικά κινήματα ανά τον κόσμο αποστέλλοντας στρατό. Έχει στείλει κατά καιρούς 386.000 στρατιώτες στα «καυτά» μέτωπα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και άλλου είδους βοήθεια, όπως γιατρούς κλπ.
Ο Kάστρο συμμετείχε επίσης ενεργά στο "Κίνημα των Αδεσμεύτων" με τον Μακάριο, τον Όλαφ Πάλμε, την Ιντίρα Γκάντι κ. ά.
Με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Όλαφ Πάλμε |
Ιστορική η συνεργασία του κατά τη διάρκεια της κουβανικής επανάστασης και στη διακυβέρνηση της Κούβας, με τον μυθικό Κομμαντάντε, τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αν και θεωρείται από πολλούς, πως έντεχνα και με ιδιαίτερη μαεστρία, ο Φιντέλ τον "απομάκρυνε" από την Κούβα. Ο Τσε συνέχισε τους αγώνες του στη Λατινική Αμερική, με αποτέλεσμα το τέλος του από τη CIA,το 1967 στη Βολιβία...
Τα επιτεύγματα και η επανάσταση που "θάμπωσε"
Ιστορικά, η Κούβα έχει να επιδείξει ένα από τα ψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και αλφαβητισμού στη Λατινική Αμερική μετά την επανάσταση. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν για όλους τους Κουβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένης και της τριτοβάθμιας.
Με τον Μαντέλα |
Και τον Μακαριο τον αποκαλουσαν Καστρο της Μεσογειου
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΕΤΥΧΑΝ. ΠΕΤΥΧΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΓΟ ΤΣΑΒΕΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔικτάτορας δεν ήταν; κανε ποτέ εκλογές;
ΔιαγραφήΕΚΑΝΕ ΟΜΩΣ Ο ΑΛΛΙΕΝΤΕ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ....ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΑΛΑΝΕ ΣΤΗ ΧΙΛΗ ΤΟΝ ΠΙΝΟΣΕΤ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ....ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ!
ΔιαγραφήΟ ηγέτης μιας μικρής χώρας, επηρέασε τα πολιτικά δρώμενα, παγκοσμίως , αν και στο εσωτερικό η Κούβα έπασχε απο δημοκρατία και είχε πολλούς πολιτικούς κρατούμενους. Από την άλλη, τί δυνατότητες είχε με το γίγαντα δίπλα του και τους μυριάδες έμμισθους πράκτορες μέσα στην ίδια την Κούβα συν το απάνθρωπο εμπάργκο (ούτε φάρμακα δεν τους πουλούσαν!!!). Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι μία: Πολύ δύσκολο να ορθοποδήσει μια χώρα στην αμερικάνικη ήπειρο, όταν πάει κόντρα στα συμφέροντα των ΗΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά αξίζει η εθνική ανεξαρτησία άμα ο λαός δυστυχάει στην ανέχεια; Τη Κούβα τη διαλύσανε με το εμπάργκο και παλευει με τον τουρισμο να επιβιώσει. Μεγαλα διληματα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγε και ο Αλέξης στην Κουβα να πουλήσει ή να αγοράσει λίγη αριστερωσύνη να μας δείξει ότι έχει κάποια σχέση με τον Καστρο, ο οποίος αν μη τί άλλο δεν συμβιβάστηκε με τους μεγάλους! Ενώ ο δικός μας από τα μικράτα του κιόλας έχει πάρει σερί και προσκυνάει τους πάντες. Την Μέρκελ τον Σώιμπλε, όλη την Ε.Ε. τις Τράπεζες και όλους τους μεγαλοκαρχαρίες ντόπιους κα ξένους! Χάθηκε τελείως η ντροπή σ' αυτόν τον τόπο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠείτε ότι θέλετε για τον Κάστρο. Ομως ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ RESPECT ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ που πεισματικά προτίμησε τη φτώχεια από την υποταγή. Ενώ εμείς συνηθίσαμε στο βαθύ σκύψιμο μη χάσουμε το ευρώ τρομάρα μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΠΙΣΗΣ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΑΛΙΚΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΡΑΠΕΔΙΕΣ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΠΟΥΛΗΣΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΗΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ.
Διαγραφή