Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τρύπες, στους φράχτες που εμποδίζουν πρόσφυγες..




Ουγγαρία: Αυξάνονται οι παράνομες είσοδοι παρά τον φράχτη


                                 "Μια εικόνα όσο χίλιες λέξεις". 



Τί μπορεί να σταματήσει τους απελπισμένους να φύγουν από τις πατρίδες των πολέμων και της φτώχειας; Όχι βέβαια οι φράχτες!

Μια χτεσινή είδηση:

Η ουγγρική αστυνομία ανέφερε, σύμφωνα με BBC, πως όλο και περισσότεροι πρόσφυγες, τους τελευταίους μήνες, κόβουν τα συρματοπλέγματα του φράχτη ή καταφέρνουν να τον υπερπηδήσουν, περνώντας στην ουγγρική επικράτεια με προορισμό άλλες χώρες πιο δυτικά...




Φωτ. από: neurope.eu



Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Πέθανε ο Ουμπέρτο Έκο







 
         Ο διάσημος Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας, Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco), πέθανε χτες βράδυ στο σπίτι του στο Μιλάνο, σε ηλικία 84 ετών. 

Είχε γεννηθεί το 1932 στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε. Από το 1975 έως το 2007 κατείχε την έδρα του Καθηγητή  Σ η μ ε ι ω τ ι κ ή ς  στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Ως σημειωτιστής (έγραψε πάνω από 20 βιβλία επί του θέματος),  ο Έκο προσπαθούσε να ερμηνεύσει τους πολιτισμούς μέσω των συμβόλων, όπως η γλώσσα, οι θρησκευτικές εικόνες, η μουσική κλπ. Κατέστη ευρέως γνωστός με το πρώτο μυθιστόρημά του, το  "Ο ν ο μ α    τ ο υ   Ρ ό δ ο υ",  που ήταν και η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία του, όπου συνδύασε την επιστήμη του με μια μεσαιωνική, αστυνομική πλοκή. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1980 κι έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε περίπου 30 γλώσσες. Το 1986 έγινε ταινία από τον Ζαν Ζακ Ανώ, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Μετά "Το όνομα του Ρόδου", ο Έκο δημοσίευσε μεταξύ άλλων, "Το εκκρεμές του Φουκώ" (1988), "Το νησί της προηγούμενης μέρας" (1994) και "τη Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα" (2004). Τελευταίο του μυθιστόρημα, το "Φύλλο μηδέν" (2014), στο οποίο η πλοκή εκτυλίσσεται στον κόσμο του ιταλικού Τύπου τη δεκαετία του 1990. 

Έγραψε παράλληλα, δεκάδες δοκίμια, για τη μεσαιωνική αισθητική, την ποιητική του Τζέιμς Τζόυς, την ιστορία της ομορφιάς αλλά και της ασχήμιας. Αριστερών πεποιθήσεων, δεν έμοιαζε καθόλου με ένα συγγραφέα κλεισμένο στο δικό του κόσμο και συνέχιζε να γράφει τακτικά, σε στήλη στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso. 

Ήταν ένας σύγχρονος διανοούμενος με ευρύτητα πνεύματος και κριτική ματιά στην εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. Όπως υπενθύμισε η εφημερίδα Il Messaggero, είχε πει χαρακτηριστικά: 

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα σε λεγεώνες ηλιθίων να μιλάνε, αυτοί που άλλοτε δε μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο. Τους υποχρεώναμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με έναν κάτοχο  βραβείου Νόμπελ. Πρόκειται για την εισβολή των ηλιθίων»...  




                                Τα ιταλικά ΜΜΕ για το θάνατο του Ουμπέρτο Έκο 




«Ο Ουμπέρτο Έκο, ένας από τους διασημότερους διανοούμενους της Ιταλίας, είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο της εφημερίδας Corriere della Sera.

«Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου», συνεχίζει η ίδια εφημερίδα.

«O κόσμος των Γραμμάτων θρηνεί για την απώλεια του «Ουμπέρτο Έκο», ο τίτλος της La Stampa.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους τού σύγχρονου πολιτισμού», ανέφερε στον ιστότοπό της η La Repubblica. «Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο».







Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ευγένιος Τριβιζάς βραβεύτηκε για το καλύτερο παιδικό e-book, νικώντας ακόμα και τη Disney


 




       Ο σπουδαίος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Ευγένιος Τριβιζάς απέσπασε το βραβείο για το καλύτερο διαδραστικό βιβλίο (e-book) του 2015 στα Kidscreen Awards, που αποτελεί το σημαντικότερο φορέα βράβευσης τηλεοπτικών, κινηματογραφικών και διαδικτυακών έργων για παιδιά στις ΗΠΑ. 
Βραβεύτηκε για το παραμύθι "Το κοτσάνι του πετροκέρασου" (Little Emily, the cherry stalk and the eraser bombs"), συναγωνιζόμενος μεγάλες εταιρίες του είδους και ανάμεσά τους και την Disney! 

Την καλλιτεχνική επιμέλεια, εικονογράφηση και σκηνοθεσία υπογράφει ο Παναγιώτης Ράππας, βραβευμένος σκηνοθέτης και ισόβιο μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ, και την διεύθυνση παραγωγής o βετεράνος παραγωγός ταινιών κινουμένων σχεδίων στην Αμερική Hal Waite, συνεργάτες και οι δύο, για χρόνια, του   Σ π ί λ μ π ε ρ γ κ.




EUGENE TRIVIAS






eugene trivias