Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Οι δανειστές επέβαλαν καί εκλογές!



 

 

       Υπάρχει κανείς σ' αυτή τη χώρα, που να πιστεύει, ότι τις εκλογές 20 Σεπτεμβρίου τις αποφάσισε ο Τσίπρας και τα συν αυτώ κυβερνητικά στελέχη; 'Οχι βέβαια! Πριν καλά - καλά τελειώσει το διάγγελμα περί εκλογών, ιδού και οι πρώτες δηλώσεις των "εταίρων" μας:


Γιούνκερ:  

"Οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να διευρύνουν την υποστήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα στήριξης που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας".

 

Μέρκελ:

"Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης"..

 

Ντάισενμπλουμ:

"...ελπίζω ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη (του νέου προγράμματος και του πακέτου μεταρρυθμίσεων) από τη νέα Ελληνική Βουλή".


Παρόμοιες δηλώσεις και από άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε., όπως από Πιερ Μοσκοβισί, Τόμας Βίζερ. Και οι έξωθεν επιδοκιμασίες συνεχίζονται....

 

 

        Ζητούμενο, σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς αμφισβητήσεις... 

 

 

     Δεδομένου ότι οι δανειστές μας είναι  σοβαροί επαγγελματίες και εκπονούν σχέδια ακριβείας, έκριναν, ότι η εκ μέρους τους επιχειρούμενη άλωση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, επιβάλλει την. μέσω των εκλογών, εκδίωξη των διαφωνούντων και τη φίμωση κάθε φωνής αντίστασης! 

Οι οποίες εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομώτερο, πριν  οργανωθούν οι αντιστεκόμενοι και με τη λοιπή αντιπολίτευση αφενός αποδυναμωμένη και κατ' ουσίαν ακέφαλη και αφετέρου με δεδομένη τη στήριξή της στο βαρύ μνημόνιο. Και το κυριώτερο: Οι εκλογές να γίνουν πριν οι πολίτες αυτής της χώρας προλάβουν να ενημερωθούν, τί περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο και πριν νοιώσουν στην καθημερινότητά τους  τ α   ε π α χ  θ έ σ τ α τ α   ν έ α  μ έ τ ρ α.

 

 

                 Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απαρνιέται το πρόγραμμά του

 


       Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα  η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε   κ υ ν ι κ ά   τον ιστορικό ρόλο μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, χάριν της εξουσίας. Διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό σχήμα εντελώς διαφορετικό, εκμεταλλευόμενη την καθίζηση των παραδοσιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης και το βολικό καλπονοθευτικό bonus των 59 εδρών για το πρώτο κόμμα, καθότι η πάγια θέση της Αριστεράς για άμεση θέσπιση της απλής αναλογικής, είχε την τύχη του ...προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

 

 

                          Προεκλογική εκστρατεία εξπρές 



         Μπορεί οι οικονομικοί δείκτες να είναι στο ναδίρ, όμως ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση το τεράστιο κόστος των εκλογών, μιας και στο κάτω αυτό βγαίνει άνετα από την κλιμακούμενη περικοπή των συντάξεων! 

Όλα τα   α μ α ρ τ ω λ ά   Μ Μ Ε   που χρωστούν τεράστια ποσά χωρίς να ενοχληθούν, παρά τις μέχρι τώρα υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν ισχυροί υποστηρικτές της εφαρμογής του σκληρού μνημονίου και φυσικά του Τσίπρα και πολύ δύσκολα θα έχουν βήμα  "επικίνδυνοι'' αντίπαλοι.

Αν προσθέσει κανείς και τα προεκλογικά πυροτεχνήματα, όπως π.χ. το στοπ στις Σκουριές από το Σκουρλέτη (τόσο εύκολο ήταν!) και άλλα ηχηρά που θα ακολουθήσουν, η βούληση των πολιτών θα παραπαίει ανάμεσα σε συνεχή διλήμματα,  η ψήφος θα είναι καθοδηγούμενη και η δημοκρατία θα αναζητείται, στην ίδια τη χώρα που τη γέννησε..

 


 


Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ιστορικές εξοχικές κατοικίες δίπλα στο κύμα





        Πρόκειται για ιδιαίτερα αρχιτεκτονήματα. Είναι εξοχικές κατοικίες δίπλα στη θάλασσα και είτε αποτέλεσαν το όραμα του  αρχιτέκτονα - δημιουργού τους είτε "διηγούνται" την ιστορία των σημαντικών ανθρώπων που τις κατοίκησαν. 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ιστορικά σπίτια...

 

 

 

                            Το σπίτι του Ιάννη Ξενάκη στην Αμοργό  


 





        Έργο μιας σημαντικής φυσιογνωμίας του 20ού αιώνα, ενός αναγεννησιακού ανθρώπου, πρωτοπόρου συνθέτη και  αρχιτέκτονα, του Ιάννη Ξενάκη, είχε σχεδιαστεί το 1966 για το Γάλλο συνθέτη Φρανσουά-Μπερνάρ Μας. 

 

 

 

 

 

 

 

Αποτελεί ένα τελείως προσωπικό και πρωτότυπο δείγμα αρχιτεκτονικής, που παραλλάσσεται ανάμεσα στο άνυδρο τοπίο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Κατανέμεται σε πέντε λευκούς ξεχωριστούς όγκους, έναν για κάθε αυτόνομη μονάδα - δωμάτιο. 

 

 

 

 

 

 

 

Συναντάμε πρωτοποριακά γραμμικά ανοίγματα διαφορετικού μεγέθους και καμπυλότητας, αλλά και οικεία χαρακτηριστικά: Χαμηλή ξύλινη εξώθυρα, πέτρινα σκαλοπάτια, κληματαριά ανάμεσα στην ξερολιθιά και τους ασβεστωμένους τοίχους, πεζούλι και μαρμάρινο χτιστό τραπέζι...

 

 

   

Αναλυτική παρουσίαση του έργου, εδώ:

http://www.greekarchitects.gr/gr/αρχιτεκτονικες-ματιες/σπίτι-διακοπών-στην-αμοργό-του-ιάννη-ξενάκη-id33




                  


                              Το σπίτι του Καζαντζάκη στην Αίγινα

 

 

 

Το σπίτι του Καζαντζάκη | Αίγινα | We Love Aegina

 

 

 

 

 

       Το 1936 θεμελιώνεται το σπίτι, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Βασίλη Δούρα (1904-1981). Ιδιαίτερα μοντέρνο και προχωρημένο για την εποχή του, με κύριο στοιχείο, την απλότητα στη διαμόρφωση των όγκων και το μεγάλο οριζόντιο άνοιγμα για τη θέα. Βρίσκεται στη θέση "Λιβάδι", δίπλα στη θάλασσα, περιστοιχισμένο από φραγκοσυκιές και αθάνατα. 



 

11. Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ελένη στο σπίτι τους στην Αίγινα ...

 

 

Ήταν ακόμη ημιτελές όταν εγκαταστάθηκε το ζεύγος Καζαντζάκη και μάλιστα ολοκληρώθηκε με προσωπική τους εργασία και με τις οδηγίες του ίδιου του Νίκου Καζαντζάκη. Έμειναν εκεί μέχρι το 1946 και φιλοξένησαν δεκάδες φίλους τους. Ανάμεσά τους, σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Σικελιανός, ο Πρεβελάκης, ο Κακριδής κ. ά. Στο σπίτι της Αίγινας, ο Καζαντζάκης θα συγγράψει και μεγάλο μέρος του έργου του. 

 

 

                       

                          Η οικία Λαναρά στην Ανάβυσσο, του Νίκου Βαλσαμάκη

 

 

 

 Image

 

 

        Κτίστηκε το 1961 και βρίσκεται στην άκρη ενός βράχου της Αναβύσσου. Ορίζεται από δύο πολύ λεπτές πλάκες μπετόν χωρίς δοκάρια, με εντυπωσιακούς προβόλους και ανάμεσά τους μεγάλες επιφάνειες γυαλιού. Πρόκειται για κορυφαίο δείγμα μοντερνισμού και αφαιρετικής πρωτοπορίας στην Ελλάδα. 




 

 

 

 

 

Το έργο αυτό του Νίκου Βαλσαμάκη, που πρόσφατα εξελέγη και Ακαδημαϊκός, έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, έχει συμπεριληφθεί σε ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά λευκώματα και θεωρήθηκε ως ένα από τα 757 καλύτερα κτήρια του 20ού αιώνα, σύμφωνα με το 20th - Century World Architecture (σχετ.: http://domesindex.com/buildings/katoikia-sthn-anabysso/).

 

 

 

 

             Άρης Κωνσταντινίδης: Σπίτι διακοπών στην Ανάβυσσο

 

 

 

 

 

   

 

 
      Aυτό το μικρό, δωρικής λιτότητας, σπίτι του αξιωματικού K. Παπαπαναγιώτου ανήκει στα έργα αναφοράς της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Βρίσκεται σχεδόν πάνω στη θάλασσα, σε ένα μικρό βραχώδες ακρωτήριο της Αναβύσσου, στο 48ο χλμ. οδού Aθηνών-Σουνίου. 

 

 

 

 

 

 

Μοναδικά υλικά, το εμφανές σκυρόδεμα της επίπεδης στέγης και πέτρα για τους φέροντες τοίχους. 

 

 

 

 

 

Δημιούργημα (1962) του ριζοσπάστη αρχιτέκτονα και κατά πολλούς, μεγαλύτερου Έλληνα αρχιτέκτονα, Άρη Kωνσταντινίδη, διαθέτει ανθρώπινη κλίμακα, απλό όγκο, λιτότητα της μορφής και κυρίως, αρμονική ένταξη στο τοπίο, που το αναδεικνύουν σε διαχρονικό σύμβολο κάλυψης βασικών αναγκών. 

 

 

 



Χαρακτηριστική είναι και η ιστορία που διηγήθηκε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας σε μια συνέντευξή του στις 12 Απριλίου του 1991 και περιγράφει ένα περιστατικό με τον ιδιοκτήτη του «μικρού σπιτιού στην Ανάβυσσο»:

 

 

 

Όταν τέλειωσε το χτίσιμο, ο ιδιοκτήτης έκανε ένα γλέντι να το δείξει στους φίλους του. «Κυριακή απόγευμα, καλοκαίρι, χαρά Θεού», θυμάται ο Άρης Κωνσταντινίδης. Οι φίλοι έγιναν έξαλλοι, όλοι. «Ρε Τάκη, εσύ μας έλεγες ότι χτίζεις μια βίλλα στη θάλασσα. Ποια βίλλα; Αυτό είναι ερείπιο. Γίνεται ένα με το τοπίο» (γελάει). Μεγαλύτερος έπαινος δεν θα μπορούσε να υπάρξει για μένα. Εκείνος συγκλονίστηκε όμως. Κι όταν φύγανε οι φίλοι του, μου είπε: «Βρε Άρη, δεν το βάφουμε άσπρο να φαίνεται σαν βίλλα; 

Σήμερα, αυτό το «μικρό σπίτι στην Ανάβυσσο», είναι μέρος μιας βίλλας κατά πολύ μεγαλύτερης και αρκετές από τις συνθετικές επιλογές του αρχιτέκτονα έχουν πλέον καταστρατηγηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες... 

(Σχετ.: http://www.greekarchitects.gr/gr/ερευνητικες/φως-ημιφως-id2657)

 

 

 

Φωτ.από: domusweb.it, exploring-greece.gr, culture2000.tee.gr, domesindex.com, arkitekting.files.wordpress.com





Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Πρωτοφανής πλημμύρα μεταναστών στα ελληνικά νησιά







metanastes kos

 

 

Περισσότερες από 50.000 αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα έγιναν το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Frontex, που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 




 

 

 

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να ελέγξει το "πλήρες χάος" στα νησιά, όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες και ζήτησε από την ΕΕ να κάνει περισσότερα ώστε να ανακουφιστεί η Ελλάδα από το βάρος.






 

 

Σύμφωνα με τον Βενσάν Κοστέλ, διευθυντή της Αρμοστείας για την Ευρώπη, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο, «στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα».


 


 

 

 

 

 

Πηγή: news247.gr