Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Πέθανε ο Ίων Βορρές, ιδρυτής του ομώνυμου μουσείου της Παιανίας

  O Ιων Βορρές.        Έφυγε στα 91 του χρόνια, ο συλλέκτης Ίων Βορρές, αφήνοντας ως κληρονομιά ένα σημαντικό χώρο πολιτισμού στα Μεσόγεια, το "Μουσείο Βορρέ" στην Παιανία. Έζησε για πολλά χρόνια στον Καναδά και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1964. Όταν κατά τύχη βρέθηκε κάποτε στην Παιανία, αποφάσισε εκεί να φτιάξει το χώρο του, στην αρχή αναπαλαιώνοντας ένα παλιό μεσογείτικο κτίσμα και σιγά - σιγά αποκτώντας την πέριξ έκταση. Εκεί ήταν η κατοικία του πλέον και μάλιστα διετέλεσε από το 1991 μέχρι το 1998 και δήμαρχος Παιανίας.         

 

 

                                                    

                                       Μουσείο Βορρέ

 

 

 

        Σε αυτό το χώρο ίδρυσε το 1983 το "Μουσείο Βορρέ", ένα πολιτιστικό ίδρυμα που χωρίζεται σε δύο μέρη, το Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και το Λαογραφικό Μουσείο,τα οποία εκτείνονται σε μια έκταση 18 στρεμμάτων, με εκθέματα που  καλύπτουν 2500 χρόνια ελληνικής ιστορίας.  

 

 

 

Στο   Μ ο υ σ ε ί ο   Σ ύ γ χ ρ ο ν η ς   Ε λ λ η ν ι κ ή ς   Τ έ χ ν η ς   εκτίθεται μια από τις πιο σημαντικές και αντιπροσωπευτικές συλλογές σύγχρονης ελληνικής, η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα γλυπτών, κατασκευών και ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων καλλιτεχνών και ανάμεσά τους διάσημα ονόματα Ελλήνων του εξωτερικού.

 

 

 

 

 

Το  Λ α ο γ ρ α φ ι κ ό  Μ ο υ σ ε ί ο   είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων, αυλών και κήπων με επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων, που στεγάζει μια μεγάλη συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαικά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή. 

 

 

 

 

 

Μοναδικό τμήμα του λαογραφικού μουσείου, αποτελούν οι   κ ή π ο ι   του με φυτά αποκλειστικά ελληνικής και μεσογειακής χλωρίδας. 



 

Στο Μουσείο Βορρέ εκτός από τη δυνατότητα οργάνωσης διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων, υπάρχει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως διοργάνωση συναυλιών, εκθέσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά κλπ. 

 

Ο ιστότοπος του Μουσείου, εδώ: http://www.vorresmuseum.gr




Το εν λόγω Μουσείο «γεννήθηκε» το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής Τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ χωρίζεται σε δύο τμήματα: σε εκείνο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και στο Λαογραφικό Μουσείο. Και τα δυο μουσεία καλύπτουν 2.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα. Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτηρίων, αυλών και κήπων, μια επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων, και στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαϊκά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή. - See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%BF-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AD%CF%82#sthash.i4oZMIWP.dpuf

Το εν λόγω Μουσείο «γεννήθηκε» το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής Τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ χωρίζεται σε δύο τμήματα: σε εκείνο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και στο Λαογραφικό Μουσείο. Και τα δυο μουσεία καλύπτουν 2.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα. Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτηρίων, αυλών και κήπων, μια επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων, και στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαϊκά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή. - See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%BF-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AD%CF%82#sthash.i4oZMIWP.dpuf

Υποψήφιοι βουλευτές στην Τουρκία ντύνονται Οθωμανοί!


 

        Το δόγμα του   ν ε ο θ ω μ α ν ι σ μ ο ύ, έμπνευσης του νυν Πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι αμφίβολο αν ευδοκίμησε στην τουρκική εξωτερική πολιτική, στο εσωτερικό της χώρας όμως, κάνει θραύση! 

 

 

ImageΜετά το πολυτελές   Προεδρικό Μέγαρο των 1.150 δωματίων, ήρθε η σειρά των φρουρών του Μεγάρου, που πρόσφατα σε υποδοχή ξένου ηγέτη, εμφανίστηκαν ως πολεμιστές με υψωμένες λόγχες, αλυσιδωτούς θώρακες και ψεύτικα μουστάκια, προκαλώντας ένα σαρκαστικό ντελίριο στο διαδίκτυο. 

 

 

Τη σκυτάλη πήραν τώρα αρκετοί υποψήφιοι του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ), που ποζάρουν σε προεκλογικές αφίσες ντυμένοι αλά οθωμανικά:

 

 

 

Υποψήφιος στο Ικόνιο, στην  προεκλογική του αφίσα φορά τη στολή των Σελτζούκων πολεμιστών του 14ου αιώνα, επειδή το Ικόνιο ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Σελτζούκων!

 

 

 

 

 

 

 

Ένας άλλος, εμφανίστηκε σε αφίσες, με περιβολή σουλτάνου της περιόδου 1600 - 1700!

 

 

 

 

 

 

Παρόμοιας αισθητικής και μια άλλη αφίσα υποψηφίου με επίσης σουλτανική αμφίεση, που ελέω φωτοσόπ, ποζάρει ανάμεσα στο ζεύγος Ερντογάν με φόντο το νέο πολυτελές Προεδρικό Μέγαρο..

 

 

 

       Σε πολλούς ψηφοφόρους άρεσε η ιδέα, αρκετοί όμως και κυρίως Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Τουρκία, διακωμωδούν το θέμα.

 

 

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Spiegel: Το ελληνικό χρέος πρέπει να «κουρευτεί»





Spiegel: Το ελληνικό χρέος πρέπει να «κουρευτεί»          Το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί, αναφέρει σε σημερινό άρθρο γνώμης το περιοδικό “Der Spiegel” στην ηλεκτρονική του έκδοση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα κούρεμα θα ήταν η πιο ειλικρινής επιλογή και σημειώνει, ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται φρέσκο χρήμα για κοινωνικές παροχές, αλλά για να ξεπληρώσει το χρέος της. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του περιοδικού, «δανείζουμε τους Έλληνες για να πάρουμε πίσω τα λεφτά που τους δανείσαμε προηγουμένως. Δεν έχει νόημα να συνεχίζεται αυτό». 

Όπως τονίζεται στο άρθρο γνώμης, τα 227 δισεκ. ευρώ που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δεν ήταν δώρα, ήταν δάνεια. Ωστόσο είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουν οι χώρες - πιστωτές, με πρώτη απ' όλες τη Γερμανία, ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στα ταμεία τους. 

 Όπως τονίζεται, «μπορεί να είναι λάθος ο τρόπος που το εκφράζουν, αλλά οι Έλληνες στον πυρήνα του προβλήματος έχουν δίκιο, η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους, δε μπορεί να σωθεί με νέα δάνεια». 

 Το κούρεμα του χρέους θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να ορθοποδήσει και να γίνει ξανά υπεύθυνη για τον εαυτό της, αποδεικνύοντας, ότι είναι έτοιμη και ικανή να απαλλάξει τη χώρα από τα δεινά της διαφθοράς και να επιβάλει επιτέλους ένα λογικό φορολογικό σύστημα.  

Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους δανειστές, ειδικά από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ωστόσο σημειώνει, ότι θα ήταν η πιο ειλικρινής επιλογή συγκριτικά με την «ψευδαίσθηση» ότι θα επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

 

 

Αναρτήθηκε 27/2/2014 από imerisia.gr



Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Πέθανε ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης Λούκα Ρονκόνι

 



       Ένας πολύ σημαντικός σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας, ο Λούκα Ρονκόνι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, στη Ρώμη. Θεωρήθηκε ανανεωτής του ευρωπαϊκού θεάτρου και ως ένας από τους θεατρικούς σκηνοθέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλη την Ευρώπη. Ενδιαφέρθηκε από νωρίς καί για την όπερα και συνέβαλε πρωτοποριακά στη σκηνοθεσία του μελοδράματος.

Ήταν διευθυντής του περίφημου  P i c c o l o    T e a t r o,  στου οποίου στο δυναμικό ανήκε από το 1998. Σκηνοθέτησε και εκτός των συνόρων της Ιταλίας, σε Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, αλλά και στη χώρα μας. Ανήκε στη γενιά των μεγάλων Ιταλών καλλιτεχνών που ώρισαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική ταυτότητα της Ιταλίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2002 ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, καταγγέλλοντας τη λογοκρισία που ασκήθηκε στην παράσταση "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη, που ανέβασε στο θέατρο των Συρακουσών. 

 

 

                                             O Ρονκόνι στην Ελλάδα

 

 

        Ο Λούκα Ρονκόνι σκηνοθέτησε το 1985,  στο πλαίσιο «Αθήνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα», την κωμωδία του Αριστοφάνη "Πλούτος" για το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, μια παράσταση "εικαστική", που εντυπωσίασε. 

 

μια παράσταση «εικαστική», Πηγή: www.lifo.gr

 

Πλούτος - Επίδαυρος
"Πλούτος",  1985

  

 

Επίσης είδαμε, σε παραγωγή του Piccolo Teatro το 1998, την  ''Επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα" του Μοντεβέρντι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το 2004  τις "Βάκχες" στην Επίδαυρο.

 

 

 


Βάκχες, 2004
"Βάκχες", 2004

  



Πηγές: naftemporiki.gr, lifo.gr

 

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Διακρατική συμφωνία Ιταλίας - Ελβετίας για άρση του τραπεζικού απορρήτου










       Την συμφωνία υπέγραψε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν με την Ελβετίδα ομόλογό του Έβελιν Βίντμερ Σλούμπφ.
Το σχετικό κείμενο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, μετά από συγκεκριμένο αίτημα, με προσαρμογή στα διεθνή στάνταρντ που προβλέπονται από τον ΟΟΣΑ και θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Θα χρειασθούν περίπου ένα μέχρι δύο χρόνια μέχρι να τεθεί σε πλήρη ισχύ. 

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των αδήλωτων κεφαλαίων που Ιταλοί πολίτες έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό, ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ, το 80% των οποίων, βάσει στοιχείων, βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών ελπίζει, με την συμφωνία που υπεγράφη, να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

 

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Το σατιρικό βίντεο της ολλανδικής τηλεόρασης για Βαρουφάκη και Ντάισενμπλουμ!




                     


                   




Η ολλανδική εκπομπή COJONES έφτιαξε ένα βίντεο σκέτη απόλαυση που σατιρίζει την κόντρα Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ κατά τα τρία διαδοχικ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: www.mixanitouxronou.gr/chip-chop-kontra-varoufaki-ntaiselmploum-satiriko-vinteo-tis-ollandikis-tileorasis-pou-ta-echi-ola-apo-merkel-mechri-poutin/

         Στην ολλανδική εκπομπή σατιρίζεται απολαυστικά, σε ρυθμό χιπ - χοπ, η κόντρα Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ στα διαδοχικά Eurogroup. Υποτιμητικά βέλη στρέφονται κατά του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, που τον παρουσιάζουν ως τσιράκι της Μέρκελ και με λειψή μόρφωση σε σύγκριση με το Βαρουφάκη. Σε ρόλο - έκπληξη η Μέρκελ και ο Πούτιν!






Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Δυο μουσεία γιορτάζουν μαζί την Καθαρά Δευτέρα, με παραδοσιακά εδέσματα


 

 

Σπύρος Βασιλείου, Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ( Λάδι σε ξύλο), Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ροδίων

 

 

 

        Δύο μουσεία στην ίδια γειτονιά  (Πλάκα και Ακρόπολη) συνεργάζονται την Καθαρά Δευτέρα σε μια γιορτή   γ ι α    μ ι κ ρ ο ύ ς   κ α ι   μ ε γ ά λ ο υ ς.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης πετάει τους δικούς του χαρταετούς την Καθαρά Δευτέρα στο λόφο Φιλοπάππου και γιορτάζει τα Κούλουμα σε συνεργασία με το «Atelier Σπύρου Βασιλείου», που προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα και ζωντανή rock ‘n’ roll μουσική στο σπίτι του γνωστού Έλληνα ζωγράφου. 

Η ανακοίνωση:

 

                            «Πετώντας τους δικούς μας χαρταετούς» 

 

Ελάτε στις 11:00 στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη (στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου) για να «πετάξουμε» παρέα έως τις 13.00 τους χαρταετούς που φτιάξαμε όλοι μαζί την Κυριακή15/02 στο γειτονικό λόφο του Φιλοπάππου.

 

 

                   «Κούλουμα στο Μουσείο «Atelier Σπύρου Βασιλείου»

 

Κατηφορίζουμε για να γευτούμε τα κούλουμα στο σπίτι του Σπύρου Βασιλείου. Ο Σπύρος Βασιλείου είχε καθιερώσει από το 1958 που εγκαταστάθηκε στο σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5α, όπου πλέον στεγάζεται το Μουσείο «Atelier Σπύρου Βασιλείου», ένα ετήσιο κάλεσμα την Καθαρά Δευτέρα.Τα Κούλουμα του Βασιλείου εξελίχθηκαν σε μία από τις αντιπροσωπευτικότερες γιορτές της πρωτεύουσας. Οι εγγονές του μπαρμπα-Σπύρου συνεχίζουν την παράδοση και σας προσκαλούν στον καθιερωμένο εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας από τις 12.00 έως τις 16.00 με παραδοσιακά εδέσματα και rock ‘n’ roll χρώμα από το συγκρότημα Dimitris Tasenas and the Soul Vibrators.  

 

Είσοδος ελεύθερη 

 

 

 

AtelierΣπύρου Βασιλείου

 

Γουέμπστερ 5Α, Ακρόπολη, τηλ. 210 9231 502 

 

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης:

 

Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, τηλ.: 210 3312 621, 210 3312 750 

 

 


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Νέα συμφωνία μεν, αλλά τη Δευτέρα τα σπουδαία






 

        Χτες στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες,  ξεκίνησε απλώς η πρώτη φάση της   μ ε τ α μ ν η μ ο ν ι α κ ή ς   σ υ ν ε ρ γ α σ ί α ς    με τους δανειστές.  Όμως η Δευτέρα θα είναι εξίσου κρίσιμη, αφού η επικύρωση αυτής της νέας συμφωνίας που επιτεύχθηκε, θα εξαρτηθεί από την αποδοχή εκ μέρους των κρατών - μελών της Ε.Ε. του σχεδίου μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης. Οπότε,  νέος γύρος.

 

         Ανεξάρτητα από τις εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις Κυβέρνησης - Αντιπολίτευσης, κατά γενική ομολογία τα έγκριτα μέσα του ξένου τύπου (εκτός από ωρισμένα γερμανικά που θεώρησαν αποτελεσματική τη σκληρή στάση Σόιμπλε), αναφέρονται σε νέα συμφωνία αμοιβαίων συμβιβασμών και στη σημασία των ελληνικών προτάσεων τη Δευτέρα.

Η άποψη του οικονομικού αναλυτή του BBC, Ρόμπερτ Πρέστον απεικονίζει ακριβώς το σημείο που βρισκόμαστε:

 

"Η Ελλάδα και η Γερμανία έκαναν ένα βήμα πίσω, πριν το γκρεμό. ...Αλλά θα χρειαστούν μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων προτού ξεκαθαριστεί αν η οικονομία και τα δημοσιονομικά αυτού του κατακερματισμένου από την κρίση κράτους μπορούν να επιστρέψουν σε σταθερή βάση. Εν τέλει αυτό που συμφωνήθηκε την Παρασκευή εγγυάται ότι δε θα υπάρξει νέα κρίση -τους φόβους δηλαδή ενός Grexit- για δύο ημέρες. Διότι το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συντάξει τις μεταρρυθμίσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος Απριλίου για μία νέα οικονομική συμφωνία για τη χώρα". 

(Δημοσιεύματα του ξένου τύπου, εδώ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64144367)


      Αναμφίβολα, βαρύ το φορτίο για τη νέα κυβέρνηση. Ένας πολιτικός χώρος, που ποτέ δεν είχε την εξουσία, την κεντρική  τουλάχιστον, καλείται τώρα να καταργήσει τον ενδοτισμό, την παγιωμένη σήψη δεκαετιών και επιπλέον την αναξιοπρεπή υποταγή της κυβέρνησης Σαμαρά, που χάριν του περίφημου πλεονάσματος, έβαζε τους κάθε λογής Γεωργιάδηδες να περικόπτουν ανάλγητα, ακόμη και τα φάρμακα των καρκινοπαθών!

Η μεγάλη μάχη αρχίζει τη Δευτέρα... 

 

 

 

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Habemus Πρόεδρο



 

 

 

 

         Ξεκινήσαμε από τη λύση του απλούστερου προβλήματος, που ήταν η εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, με την έκπληξη της επιλογής του  Π ρ ο κ ό π η   Π α υ λ ό π ο υ λ ο υ,   αντί του μέχρι πρότινος επικρατέστερου,  Δημήτρη Αβραμόπουλου. 

Αμφότεροι, κάθε άλλο παρά εκφράζουν ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, για τον οποίο θα μπορούσε κανείς να προτείνει πολλές προσωπικότητες με ευδόκιμη θητεία, είτε από την αριστερά είτε από το συντηρητικό χώρο, από την πολιτική εξουσία αλλά και τις άλλες εξουσίες όπως τη δικαστική.

 

Όμως ο Προκόπης Παυλόπουλος, αν και είναι ένας ακαδημαϊκός  δάσκαλος που μπήκε για τα καλά στα γρανάζια του κομματικού κατεστημένου και έχει επικριθεί στο παρελθόν για παλαιοκομματική τακτική, διαθέτει σαφώς ανώτερη   σ υ γ κ ρ ό τ η σ η   και μεγαλύτερες δυνατότητες από τον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο. Ο τελευταίος βέβαια, παρά την πανθομολογούμενη πολιτική ανυπαρξία και τις μέχρι σήμερα ανεπιτυχείς θητείες του ως δήμαρχος, υπουργός κλπ., τυγχάνει τόσο αρεστός στους Ευρωπαίους, που προκειμένου να μην τον ...χάσουν από Επίτροπο και να βρεθούν με έναν αριστερό στη θέση του, "επέβαλαν" την απόσυρσή του από την προεδρική κούρσα!

         Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ του 36% δεν είναι απλό να προωθήσει αριστερό Πρόεδρο, σύμφωνα πάντα με τους όρους της δημοκρατίας. Όμως αυτή η σύγκλιση στους θεσμούς προβάλει  ένα  ε ν ω τ ι κ ό   πρόσωπο καί στο εσωτερικό καί στο εξωτερικό, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα.

 

       Πάντως άπαντες - Κυβέρνηση και Πρόεδρος της Δημοκρατίας - θα κριθούν μετά τις συμφωνίες (που ευελπιστούμε) με τα Eurogroup. Όταν δηλαδή θα κληθούν να συμβάλλουν αποφασιστικά, χωρίς προσκόμματα και δισταγμούς στην  κατεπείγουσα πλέον  ανάγκη για   μ ε τ α μ ό ρ φ ω σ η  τ η ς  χ ώ ρ α ς.  Η εκτεταμένη διαφθορά, η τεράστια φοροδιαφυγή των "μεγάλων", τα λαθρεμπόρια, τους περιμένουν. 

 

 

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Τουρκία: Διαδηλώσεις εναντίον των θρησκευτικών στα σχολεία


 


        Μεγάλες διαδηλώσεις με πολλές συλλήψεις την Πέμπτη στη Σμύρνη, κατά της διείσδυσης της θρησκείας στα σχολεία και της  ι σ λ α μ ο π ο ί η σ η ς  της εκπαίδευσης, που όπως υποστηρίζουν αυξάνεται συνεχώς. Για τον ίδιο λόγο  πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και σε άλλες τουρκικές πόλεις, που  διοργανώθηκαν από ενώσεις δασκάλων και μέλη της κοινότητας των Αλεβιτών, μιας φιλελεύθερης μουσουλμανικής μειονότητας. Κατηγορούν τον Ερντογάν για έναν έρποντα "εξισλαμισμό" της Τουρκίας.

İzmir'de okul boykotuna polis müdahalesiΜε απόφασή του, πριν λίγους μήνες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, πως η υποχρεωτική εκμάθηση των θρησκειών που επιβάλλεται στην Τουρκία, δε σέβεται την ελευθερία των πεποιθήσεων των γονέων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να μεταρρυθμίσουν, χωρίς καθυστέρηση, το σύστημα. 




Πηγή: euronews, -typos


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Το σκίτσο του Latuff με την εξουθενωμένη Ελλάδα, που συγκινεί το διαδίκτυο
































 

        Ανήκει στο διάσημο για τα αιχμηρά του σκίτσα,  Carlos Latuff  από τη Βραζιλία. Το ανέβασε ο ίδιος στο Twitter με την παράκληση να διαδοθεί και έτσι έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των social media. 

Δείχνει τον Πρωθυπουργό να υποβαστάζει με το ένα χέρι την εξουθενωμένη "Ελλάδα" μπροστά στο "καθεστώς των Βρυξελλών" και με το άλλο να παραδίδει ένα έγγραφο με τη λέξη "λιτότητα", που έχει διαγραφεί με ένα μεγάλο κόκκινο "Χ".