Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Κυβέρνηση Αριστεράς; Θα δείξει.






 
      ......Τώρα θα μιλούσαμε για αλλαγή, αν η λέξη δεν έσερνε πίσω της την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ. Τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης συζητήθηκαν και μάλιστα μερικά θέματα επικρίθηκαν από κάποιους, ως πολύ ...αριστερά. Πρόκειται π.χ. για τα θέματα του   π ο λ ι τ ι κ ο ύ   ό ρ κ ο υ,  της εξαγγελίας  για απονομή ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών κλπ. Όμως όλα αυτά αντιμετωπίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα από συντηρητικές και δεξιές κυβερνήσεις, εδώ και χρόνια!   Η σύνθεση, οι ενστάσεις και η κριτική.........................................       ......Σίγουρα, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη. Στα θετικά της περιλαμβάνεται και η υπουργοποίηση αρκετών εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων. Φυσικά δε λείπουν οι ενστάσεις για διάφορα πρόσωπα, όπως π.χ. για το σκόπιμο της υπουργοποίησης  Σ α κ κ ε λ α ρ ί δ η   και  Β ο ύ τ σ η, όταν είναι γνωστή η εκ μέρους τους κάκιστη δημόσια διαχείριση προσωπικών και οικογενειακών τους θεμάτων, αντίστοιχα. Συζητήθηκε επίσης η ταυτόχρονη συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο των  Θ. Δρίτσα και Τ. Χριστοδουλοπούλου, που μάθαμε πως τυγχάνουν σύζυγοι! Είναι γνωστό πάντως πως έχουν εντελώς αυτόνομη πορεία στα πολιτικά δρώμενα. Ιδιαίτερα η Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι για πολλά χρόνια αφιερωμένη στο πρόβλημα των μεταναστών και ορθώς ανέλαβε το σχετικό πόστο.
 
  Η Τασία Χριστοδουλοπούλου και η επίσης υπουργοποιηθείσα   Ν ά ν τ ι α   Β α λ α β ά ν η   αποτελούν δύο εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες της Αριστεράς με ισχυρή παρουσία και πολυσχιδή δραστηριότητα από τον αντιδικτατορικό αγώνα μέχρι σήμερα. Κριτική ασκήθηκε και για τις δυνατότητες των υπουργοποιηθέντων στελεχών των ΑΝΕΛ, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το ελέγξει απόλυτα αυτό, για ευνόητους λόγους. Τα πιο έντονα πυρά για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα για την προτεινόμενη ανάδειξη  της   Ζ ω ή ς  Κω ν σ τ α ν τ ο π ο ύ λ ο υ  ως Προέδρου της Βουλής προήλθαν από το "θολό" Ποτάμι. Το γεγονός από μόνο του, είναι έπαινος για τη νέα Κυβέρνηση, διότι προφανώς κάτι σημαίνει ο εκνευρισμός του εθνικού εργολάβου των MEGAλων έργων..

 Η Κυβέρνηση στελεχώθηκε από ένα μεγάλο   ο ι κ ο ν ο μ ι κ ό  ε π ι τ ε λ ε ί ο και αυτό είναι το πιο σημαντικό, διότι εκεί θα δοθεί η μάχη. Ακόμη, είναι ενδιαφέρον πως μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και ο γνωστός οικονομολόγος αντιευρώ, ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας (Για ώρα ανάγκης;).Στα εξωτερικά θέματα έχουμε μια έντονη πατριωτική χροιά (καθηγητής Ν. Κοτζιάς). Θα φανεί αν θα μείνουμε σε λεονταρισμούς ή αν θα αποκτήσουμε, όχι κάποιο λόγο στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά τουλάχιστον τη δυνατότητα των απαραίτητων ελιγμών.
 Η απογοήτευση για Σαμαρά......................................      ............Ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, αποτελεί θλιβερό γεγονός για τη χώρα, η πανθομολογούμενη απογοήτευση από την απελθούσα κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον επικεφαλής της. Έναν Πρωθυπουργό που συστηματικά  α π α ξ ί ω ν ε   τ ο υ ς  θ ε σ μ ο ύ ς, σπανίως προσερχόταν στο κοινοβούλιο και που κυβερνούσε περιστοιχιζόμενος από εσμό μυστικοσυμβούλων ακραίας πολιτικής τοποθέτησης. Ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο διέψευσε όλες τις προσδοκίες, αλλά αντίθετα, επιβεβαίωσε πανηγυρικά τους επικριτές του και σφράγισε αρνητικά την υστεροφημία του.                ..........................Ο διεθνής αντίκτυπος των ελληνικών εκλογών ..................................................  ......Αν και συνεχώς λέγεται πως έχουμε μια "κυβέρνηση Αριστεράς για πρώτη φορά", αυτό δεν ισχύει απόλυτα, αφού η Αριστερά είχε συχνά και την εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έστω περιωρισμένη. Τα δείγματα αυτής της εξουσίας δε διέφεραν πολύ από αυτή των άλλων πολιτικών χώρων. Αυτό σημαίνει πως δεν αρκούν οι ταμπέλες "αριστερά", "δημοκρατικά", "σοσιαλιστικά" κλπ, αλλά απαιτούνται δραστικές και ουσιαστικές αλλαγές για να εκπληρώνονται τα οράματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής ανεξαρτησίας.      Δε μπορεί όμως να παραγνωριστεί το  γεγονός της τεράστιας σημασίας του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών διεθνώς. Ώρες ολόκληρες τα ΜΜΕ παγκοσμίως, ασχολούνταν με την Ελλάδα. Επίσης, φανερή προς το παρόν, μια  προσεκτικά διαφορετική γλώσσα των εταίρων μας στην Ευρώπη. Το μέλλον παραμένει αβέβαιο, όμως αναμφισβήτητα πνέει ένας   α έ ρ α ς   ε θ ν ι κ ή ς    α ξ ι ο π ρ έ π ε ι α ς   μετά από τέσσερα χρόνια ταπείνωσης, κακής εικόνας της χώρας και κυρίως άθλιας ανθρωπιστικής κρίσης.       

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Οι ελληνικές εκλογές και η αλλαγή στην Ευρώπη






Αλέξης Τσίπρας και Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο αρχηγός των Podemos της Ισπανίας, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ






      Ο   Μ ά ρ ι ο   Ν τ ρ ά γ κ ι   με τις πρόσφατες  εξαγγελίες του, σήμανε μια αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κόντρα στις μέχρι τώρα απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης.Πλέον η ΕΚΤ τυπώνει χρήματα για αγορά ομολόγων, ώστε να μειωθούντα επιτόκια και να μπορούν πολίτες και επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια. Το αποτέλεσμα θα είναι να τονωθεί η αγορά λόγω της κατανάλωσης και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.       Η μεταστροφή αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  οφείλεται στην ανεπιτυχή διαχείριση της οικονομικής κρίσης, με  αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τη Γερμανία και τις λοιπές ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης. Μια λιτότητα που οδήγησε σε τεράστια   α ν θ ρ ω π ι σ τ ι κ ή   κ ρ ί σ η   ιδιαίτερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης με αποκορύφωμα την Ελλάδα.       Αυτό όμως που ενοχλεί ιδιαίτερα τους ισχυρούς της Ευρώπης, είναι η ενίσχυση πολιτικών δυνάμεων που αντιδρούν στη λιτότητα και στην παντοδυναμία των τραπεζών, όπως για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι PODEMOS στην Ισπανία και κυρίως το ενδεχόμενο ενός ντόμινο ανάφλεξης τέτοιων κινημάτων και σε άλλες χώρες.  Η περίπτωση της Ελλάδας............................................ 

                 .......Αναμενόμενη η ανάληψη εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιαυτό άλλωστε ήδη έγινε και σχετική συννενόηση Γ. Δραγασάκη και Γκ. Χαρδούβελη ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας..Βέβαια οι Ευρωπαίοι εταίροι μας , το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και πολλοί "ανεξάρτητοι" επικεφαλής διαφόρων οικονομικών ινστιτούτων, έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο ανελλιπώς κατά τη διάρκεια όλης της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα μας,  ε π ε μ β α ί ν ο ν τ α ς   α ν τ ι δ ε ο ν τ ο λ ο γ ι κ ά  και εξαντλώντας όλες τους τις απειλές (με το γάντι, πάντα!), αν τυχόν παρεκκλίνουμε.      Όμως υπάρχει ρεαλισμός στη διεθνή πολιτική σκακιέρα και πάντα εξυφαίνεται παράλληλα, ένα σχέδιο Β'. Έτσι κι αλλιώς, ο Σαμαράς πάντα εθεωρείτο "αναλώσιμος" εξαιτίας της πλήρους αδυναμίας να προβεί σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές στη χώρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση του προκλητικά  μ ε γ ά λ ο υ   κ ε φ α λ α ί ο υ,   κυρίως εφοπλιστικού, την πάταξη του  λ α θ ρ ε μ π ο ρ ί ο υ   κ α υ σ ί μ ω ν   κλπ., πράγματα τα οποία επανειλημμένως είχαν επισημάνει καί η Ευρώπη καί το ΔΝΤ.. ......Από αυτή την άποψη, μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, είναι για τους λεγόμενους δανειστές, καλύτερο όχημα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Όμως, προκειμένου μια τέτοια κυβέρνηση να   ι σ ο ρ ρ ο π ή σ ε ι   μεταξύ των έξωθεν απαιτήσεων για συνέχιση της σκληρής λιτότητας και της άμεσης ανάγκης για ανάπτυξη με αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα χρειαστεί σκληρή δουλειά και προσωπικότητες ολκής. Αυτό είναι το στοίχημα.    






Ο Βορίδης ακύρωσε ομιλία στην Παλλήνη λόγω αντιδράσεων







 

 

 

                   .......     Aρκούσε μια μικρή ομάδα 30 περίπου ατόμων, που κρατούσε φυλλάδια που απεικόνιζαν ...τσεκούρια και μερικά πανώ κατά του φασισμού, για να ακυρώσει την τελευταία στιγμή χτες, την προγραμματισμένη ομιλία του στην Παλλήνη ο Μάκης Βορίδης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι συγκεντρωθέντες διένειμαν κείμενο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής:"Στην Παλλήνη έφτασε σήμερα ο ‘’τσεκουράτος’’ Βορίδης για να πραγματοποιήσει προεκλογική συζήτηση σε κλειστό φυσικά χώρο και χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα στην περιοχή. Ο ίδιος ως πρώην υπουργός Υγείας συνυπέγραψε στη δημιουργία μιας τεράστια ζώνης   υ γ ε ι ο ν ο μ ι κ ή ς   φ τ ώ χ ε ι α ς   και αποκλεισμού των ανασφάλιστων ανθρώπων από στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, εξαθλίωσε (μισθολογικά και εργασιακά) το προσωπικό του ΕΣΥ και οδήγησε τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και το προσωπικό τους στα όρια της κατάρρευσης. Εκφραστής της  νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε στο βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων .....Οι απολύσεις και η διάλυση της δημόσιας υγείας και συνολικά οι πολιτικές της εξαθλίωσης του κεφαλαίου πάνε μαζί με τον αντιδημοκρατικό ολοκληρωτισμό που θέλουν να μας επιβάλουν οι Βορίδηδες σήμερα. Οι λογικές αυτές όμως δεν χωράνε ούτε στην Παλλήνη, ούτε πουθενά! Θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε προσπάθεια τους να μαυρίζουν τις ζωές μας!"

Το κείμενο συνοδευόταν από το ακόλουθο σκίτσο:..................................................

     Συνεργάτες του κ. Βορίδη, τον ενήμερωσαν για την κατάσταση και αποφασίστηκε η προεκλογική ομιλία να ακυρωθεί.  

Πηγές: news247.gr από zwpallini.gr

.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αλέφαντος: "Ντιμπέι ρέεε"!

                     




                   



Κριστίν Λαγκάρντ: Νομικά αδύνατη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ



 



      H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της χτες στον ιρλανδικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη,  απάντησε πως αυτό δεν είναι νομικά εφικτό («καταρχήν κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται βάσει των κανόνων της ζώνης του ευρώ») και κατά τη γνώμη της θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα.Επίσης η ίδια μιλώντας προ ημερών στο Council on Foreign Relations στην Ουάσιγκτον, είχε αναφέρει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών. Δήλωσε ακόμη, πως το ΔΝΤ αναμένει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου για να ξαναρχίσει τις συζητήσεις με την όποια κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα και πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, ώστε η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και συνεκτικό τρόπο.

  Πηγή: tovima.gr από Reuters

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

"Έκρηξη" Ντόρας κατά Σαμαρά και το "παραλήρημα" Βορίδη





      Και άλλοι χάνουν, αλλά δεν κάνουν έτσι! Εξέλιπε κάθε συστολή σε μερικά στελέχη της Ν.Δ. εν όψει της διαφαινόμενης ήττας:

 

 

       Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε προεκλογική ομιλία της, έβαλε ευθέως εναντίον του αρχηγού του κόμματος με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές,  κατηγορώντας το Σαμαρά ως υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή της χώρας. Συγκεκριμένα, απέδωσε την κρίση "στις δυνάμεις εκείνες που έρριξαν το Μητσοτάκη το 1993" (https://www.youtube.com/watch?v=8yMPLbC4qvM, στο 15'.05''). Είναι γνωστό, ότι εποφθαλμιά πάλι την αρχηγία του κόμματος, όμως οι αναφορές αυτές δεν είναι μόνο ένα αυτογκόλ, αλλά κυρίως το τελευταίο σκαλί πολιτικού αμοραλισμού. 

Βέβαια το εκλογικό σώμα θα το ενδιέφερε περισσότερο να απολογηθεί η κυρία για τις σχέσεις με το Χριστοφοράκο, την εξαφάνιση του Καραβέλα και γενικά για τις σχέσεις τής οικογένειας με τη SIEMENS...

 

 

       O Μάκης Βορίδης πάλι, δεν αποτέλεσε και καμμιά μεγάλη έκπληξη. Απλώς αφαίρεσε το προσωπείο του σοβαρού συντηρητικού πολιτικού που φορούσε κατά την παρένθεση της κυβερνητικής του θητείας και  ξαναβούτηξε απροκάλυπτα στα φασιστικά έλη, εκεί όπου από την εποχή του κολλεγίου μέχρι σήμερα, ανελλιπώς, κολυμπά: 

 

 

 

 

Δεν πρόκειται για φαινόμενα "πολυγλωσσίας" και τάσεων, που  συχνά αποδίδονται στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι πάντα άδικα, αν και αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εν μέρει και από το γεγονός, πως το κόμμα αυτό εκτινάχτηκε από το 3% σε πρώτο κόμμα εξουσίας.Εδώ έχουμε τη Ν.Δ., ένα σταθερά μεγάλο κόμμα για δεκαετίες, που περιλαμβάνει στους κόλπους του ως μεγαλοστελέχη σε σημαντικά πόστα μάλιστα,  από ανίκανους γόνους μέχρι φασίστες με τη βούλα, που καταρρακώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα κοινοβουλευτικά ήθη.Σε αντίθεση με τα ανωτέρω στελέχη, υπήρξε τουλάχιστον μια νηφάλια φωνή: Αυτή της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας,................Σ  ....Σε αντίθεση με τους ανωτέρω, υπήρξε τουλάχιστον μια νηφάλια φωνή: Αυτή του γνωστού στελέχους της Ν.Δ. και μέλους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μ α ρ ι έ τ τ α ς   Γ ι α ν ν ά κ ο υ,  που κριτικάρισε μεν τις θέσεις του κόμματος τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δε δίστασε να δηλώσει, πως, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δε θα γίνει ορυμαγδός και πως η ίδια προσωπικά δεν αποσύρει ούτε ένα ευρώ από τις τράπεζες.              σε 

Αποκλείστηκαν από το δικαίωμα ψήφου 100 χιλιάδες δεκαοχτάρηδες και χιλιάδες εκπατρισμένοι επιστήμονες






        Τελικά, περίπου 100.000 νέοι που έχουν γεννηθεί το 1997 και συμπληρώνουν το 2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους αποκλείονται από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, για λόγους γραφειοκρατικούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, αν και υπήρξαν φωνές που επέμεναν ότι υπήρχε δυνατότητα ψήφου. Ανάμεσά τους και αυτή του Σ υ ν η γ ό ρ ο υ   τ ο υ   Π ο λ ί τ η, που σε επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, υπέδειξε συγκεκριμένους τρόπους για να λυθεί το θέμα, αλλά η Κυβέρνηση εκώφευσε. 

 

      Επίσης, ενώ σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες (και στην Κύπρο) οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν, η Ελλάδα πάλι δεν έδωσε τη δυνατότητα αυτή στους εκπατρισμένους πολίτες της, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και τεράστιος ο αριθμός   ε κ λ ε κ τ ώ ν  ε π ι σ τ η μ ό ν ω ν, που αναζήτησαν εργασία σε όλη την υφήλιο, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σήμερα μάλιστα η αγγλική εφημερίδα Guardian σε άρθρο της για τη φυγή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, ανεβάζει τον αριθμό τους σε 200.000!

 

Πρόκειται για κατάφωρη φαλκίδευση του ύψιστου συνταγματικού δικαιώματος του εκλέγειν, πλήγμα στη Δημοκρατία και μάλλον θα αποβεί άλλο ένα μπούμεραγκ για τους κυβερνώντες.. 





Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Γαλλία: Οι σκοτεινές πλευρές μιας χώρας του φωτός και των αξιών







        Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία κάνει πολλούς να αναρωτιούνται, τί ώθησε αυτά τα νέα παιδιά να  αιματοκυλήσουν το Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο  και να σπείρουν τον τρόμο απ' άκρη σ' άκρη.

Όσο και αν αποφεύγουν να το παραδεχτούν οι Γάλλοι ιθύνοντες, η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Είναι προφανές, πως εξαιτίας της κρίσης αυτής και της αποτυχίας ενσωμάτωσης κοινωνικών ομάδων, βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο ακραίος ισλαμικός φανατισμός με τραγικά αποτελέσματα.

 

 

                                                Η κατάσταση στα banlieues

 

 

        Σύμφωνα με τους  δείκτες, στη Γαλλία η ανεργία των νέων φτάνει το 25%. Υπάρχει όμως και η ακόμα πιο σκληρή πραγματικότητα των banlieues, δηλαδή των υποβαθμισμένων γαλλικών προαστίων, που συχνά έρχονται στην επικαιρότητα λόγω βίαιων κοινωνικών αναταραχών. Νέοι άνθρωποι, κυρίως παιδιά των μεταναστών από τις πρώην γαλλικές αποικίες αναζητούν εις μάτην ένα ρόλο στη γαλλική κοινωνία. Οι στατιστικές μιλούν για   9 0%   α ν ε ρ γ ί α  σ τ ο υ ς   ν έ ο υς   μ ο υ σ ο υ λ μ ά ν ο υ ς!  

 

Είναι γνωστό, πως οι περισσότεροι εργοδότες αρνούνται να  προσλάβουν άτομα με μουσουλμανικό όνομα και τόπο κατοικίας τα banlieues. Το φαινόμενο αυτό έχει προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς, που μεταξύ άλλων, έχουν προτείνει σαν λύση να γίνονται οι αιτήσεις για πρόσληψη εργασίας, ανώνυμα! 

 

 

                                    Οι στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό

 

 

        Η Γαλλία δεν είναι μόνο η χώρα της της υψηλής αισθητικής σε τομείς από την Τέχνη μέχρι τη μόδα και τη διάσημη κουζίνα της και η χώρα της κουλτούρας και των αξιών, σαν αυτές του συνθήματος " liberté, légalité, fraternité", που ανεμίζει υπερήφανα παντού. 

Έχει παράλληλα ένα ιδιαίτερα αμαρτωλό αποικιακό παρελθόν με αποκορύφωμα τις ωμότητες στον πόλεμο της Αλγερίας. Όμως και σήμερα συνεχίζει να "δραστηριοποιείται" στρατιωτικά στην κεντρική Αφρική (Τσαντ, Μάλι), γενικότερα στη υποσαχάρια Αφρική και Μέση Ανατολή,  λειτουργώντας σαν το βασικό στρατιωτικό σκέλος ολόκληρης της Ε.Ε.

Να σημειωθεί, πως το 38.000 τόνων πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο"Charles de Gaulle" με 30 αεροσκάφη και συνοδεύοντα πλοία, ήδη πλέει προς τον Περσικό Κόλπο για δράση σε Ιράκ και Συρία.  

 





                     Περιθωριοποίηση, εγκληματικότητα και τα παρεπόμενα  

 

 

       Χιλιάδες νέοι άνθρωποι αν και φέρουν τη γαλλική υπηκοότητα, αισθάνονται ότι βρίσκονται σε πόλεμο με την ίδια τους τη χώρα, θεωρώντας ότι βάλλεται το ισλάμ. Παρέμειναν δεύτερης κατηγορίας πολίτες έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα,  από την αγορά εργασίας, έξω από τη ζωή. Ένα «βάρος» για την  κοινωνική ασφάλιση και «πονοκέφαλος» για την έννομη τάξη στα προάστια. 

 

 

 

 

Περιθωριοποιούνται συνεχώς και οι φυλακές, ήδη, από τα τέλη του ’90 γεμίζουν με νεαρούς των υποβαθμισμένων προαστίων, κυρίως αραβικής καταγωγής. Αρχικά με ελαφρά παραβατικότητα, αλλά σιγά - σιγά κλιμακωνόταν η πορεία προς σοβαρότερα αδικήματα. 

Πολύ εύκολα πλέον, ελλείψει και άλλων κοινωνικών κινημάτων,    π α ρ α χ ώ ν ο ν τ α ι   σ ε    τ ζ α μ ι ά   και γίνονται έρμαια του ακραίου ισλαμικού φανατισμού. Ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν ποιός ακριβώς οπλίζει το χέρι τους και τους στρέφει σε φρικαλέες πράξεις, όπως οι πρόσφατες κατά σκιτσογράφων ή των ανύποπτων πελατών ενός παντοπωλείου. 

 

Αναμενόμενη είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και αστυνομεύσεων και επίσης η αυστηροποίηση των νόμων με περιστολή κεκτημένων ελευθεριών. Συγχρόνως υπάρχει φόβος για γιγάντωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή με συνεχιζόμενη την εμπλοκή όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά και άλλων δυτικών κρατών.

 Ίσως διανύουμε μια νέα εποχή, πολύ διαφορετική. 

 

Φωτ. από freerepublic.com, AFP (Boris Horvat)