Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015
Κυβέρνηση Αριστεράς; Θα δείξει.
......Τώρα θα μιλούσαμε για αλλαγή, αν η λέξη δεν έσερνε πίσω της την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ. Τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης συζητήθηκαν και μάλιστα μερικά θέματα επικρίθηκαν από κάποιους, ως πολύ ...αριστερά. Πρόκειται π.χ. για τα θέματα του π ο λ ι τ ι κ ο ύ ό ρ κ ο υ, της εξαγγελίας για απονομή ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών κλπ. Όμως όλα αυτά αντιμετωπίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα από συντηρητικές και δεξιές κυβερνήσεις, εδώ και χρόνια! Η σύνθεση, οι ενστάσεις και η κριτική......................................... ......Σίγουρα, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη. Στα θετικά της περιλαμβάνεται και η υπουργοποίηση αρκετών εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων. Φυσικά δε λείπουν οι ενστάσεις για διάφορα πρόσωπα, όπως π.χ. για το σκόπιμο της υπουργοποίησης Σ α κ κ ε λ α ρ ί δ η και Β ο ύ τ σ η, όταν είναι γνωστή η εκ μέρους τους κάκιστη δημόσια διαχείριση προσωπικών και οικογενειακών τους θεμάτων, αντίστοιχα. Συζητήθηκε επίσης η ταυτόχρονη συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο των Θ. Δρίτσα και Τ. Χριστοδουλοπούλου, που μάθαμε πως τυγχάνουν σύζυγοι! Είναι γνωστό πάντως πως έχουν εντελώς αυτόνομη πορεία στα πολιτικά δρώμενα. Ιδιαίτερα η Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι για πολλά χρόνια αφιερωμένη στο πρόβλημα των μεταναστών και ορθώς ανέλαβε το σχετικό πόστο.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου και η επίσης υπουργοποιηθείσα Ν ά ν τ ι α Β α λ α β ά ν η αποτελούν δύο εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες της Αριστεράς με ισχυρή παρουσία και πολυσχιδή δραστηριότητα από τον αντιδικτατορικό αγώνα μέχρι σήμερα. Κριτική ασκήθηκε και για τις δυνατότητες των υπουργοποιηθέντων στελεχών των ΑΝΕΛ, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το ελέγξει απόλυτα αυτό, για ευνόητους λόγους. Τα πιο έντονα πυρά για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα για την προτεινόμενη ανάδειξη της Ζ ω ή ς Κω ν σ τ α ν τ ο π ο ύ λ ο υ ως Προέδρου της Βουλής προήλθαν από το "θολό" Ποτάμι. Το γεγονός από μόνο του, είναι έπαινος για τη νέα Κυβέρνηση, διότι προφανώς κάτι σημαίνει ο εκνευρισμός του εθνικού εργολάβου των MEGAλων έργων..
Η Κυβέρνηση στελεχώθηκε από ένα μεγάλο ο ι κ ο ν ο μ ι κ ό ε π ι τ ε λ ε ί ο και αυτό είναι το πιο σημαντικό, διότι εκεί θα δοθεί η μάχη. Ακόμη, είναι ενδιαφέρον πως μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και ο γνωστός οικονομολόγος αντιευρώ, ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας (Για ώρα ανάγκης;).Στα εξωτερικά θέματα έχουμε μια έντονη πατριωτική χροιά (καθηγητής Ν. Κοτζιάς). Θα φανεί αν θα μείνουμε σε λεονταρισμούς ή αν θα αποκτήσουμε, όχι κάποιο λόγο στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά τουλάχιστον τη δυνατότητα των απαραίτητων ελιγμών.
Η απογοήτευση για Σαμαρά...................................... ............Ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, αποτελεί θλιβερό γεγονός για τη χώρα, η πανθομολογούμενη απογοήτευση από την απελθούσα κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον επικεφαλής της. Έναν Πρωθυπουργό που συστηματικά α π α ξ ί ω ν ε τ ο υ ς θ ε σ μ ο ύ ς, σπανίως προσερχόταν στο κοινοβούλιο και που κυβερνούσε περιστοιχιζόμενος από εσμό μυστικοσυμβούλων ακραίας πολιτικής τοποθέτησης. Ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο διέψευσε όλες τις προσδοκίες, αλλά αντίθετα, επιβεβαίωσε πανηγυρικά τους επικριτές του και σφράγισε αρνητικά την υστεροφημία του. ..........................Ο διεθνής αντίκτυπος των ελληνικών εκλογών .................................................. ......Αν και συνεχώς λέγεται πως έχουμε μια "κυβέρνηση Αριστεράς για πρώτη φορά", αυτό δεν ισχύει απόλυτα, αφού η Αριστερά είχε συχνά και την εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έστω περιωρισμένη. Τα δείγματα αυτής της εξουσίας δε διέφεραν πολύ από αυτή των άλλων πολιτικών χώρων. Αυτό σημαίνει πως δεν αρκούν οι ταμπέλες "αριστερά", "δημοκρατικά", "σοσιαλιστικά" κλπ, αλλά απαιτούνται δραστικές και ουσιαστικές αλλαγές για να εκπληρώνονται τα οράματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής ανεξαρτησίας. Δε μπορεί όμως να παραγνωριστεί το γεγονός της τεράστιας σημασίας του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών διεθνώς. Ώρες ολόκληρες τα ΜΜΕ παγκοσμίως, ασχολούνταν με την Ελλάδα. Επίσης, φανερή προς το παρόν, μια προσεκτικά διαφορετική γλώσσα των εταίρων μας στην Ευρώπη. Το μέλλον παραμένει αβέβαιο, όμως αναμφισβήτητα πνέει ένας α έ ρ α ς ε θ ν ι κ ή ς α ξ ι ο π ρ έ π ε ι α ς μετά από τέσσερα χρόνια ταπείνωσης, κακής εικόνας της χώρας και κυρίως άθλιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015
Οι ελληνικές εκλογές και η αλλαγή στην Ευρώπη
Αλέξης Τσίπρας και Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο αρχηγός των Podemos της Ισπανίας, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ |