Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Βρέθηκε κρασοπότηρο του Περικλή σε αρχαίο τάφο!








Βρέθηκε το κρασοπότηρο απ όπου έπιναν ο Περικλής και η παρέα του!




 Ένα απλό κρασοπότηρο-ένας μελαμβαφής σκύφος- του 5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε σε έναν τάφο στην Κηφισιά, έρχεται να ταράξει τα νερά της αρχαιολογίας, καθώς όχι μόνο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Περικλή, αλλά δεν αποκλείεται να φέρει και την ιδιόχειρη υπογραφή του! Το γεγονός αυτό καθιστά το ταπεινό αγγείο ως την πρώτη απτή απόδειξη της ζωής μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ιστορίας. 

 

«Είναι ένα σπάνιο εύρημα. Ένα ζωντανό αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής» δήλωσε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η αρχαιολόγος της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γαλήνη Δασκαλάκη για το αγγείο ύψους μόλις οκτώ εκατοστών που αποκαλύφθηκε στα θεμέλια μιας υπό ανέγερση οικοδομής στην οδό Σπάρτης 18 στην Κηφισιά.

Μόλις 2 μ. κάτω από την επιφάνεια, σε έναν τάφο που δεν εντοπίστηκαν οστά, η αρχαιολόγος βρήκε το αγγείο σπασμένο σε 12 κομμάτια. Όταν συγκολλήθηκε, η έκπληξη ήταν μεγάλη. Στη μία πλευρά κάτω από την  λαβή του ήταν χαραγμένα σε πλαίσιο τα εξής ονόματα σε γενική πτώση:

 

 Αριστείδου, Διοδότου, Δαισίμου, Αρρίφρονος,   Π ε ρ ι κ λ έ ο υ ς   και Ευκρίτου.

 

 Όπως εξηγεί ο γραμματέας της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και συνεκδότης της αρχαιογνωστικής επιθεώρησης «ΗΟΡΟΣ» στο επετειακό τεύχος της οποίας δημοσιεύεται η μελέτη του σημαντικού ευρήματος, Άγγελος Ματθαίου: 

 

 «Το όνομα Αρρίφρων είναι πολύ σπάνιο και το έφεραν ο παππούς και ο μεγάλος αδελφός του Περικλή. Η αναγραφή του ονόματος αυτού πάνω από εκείνο του Περικλή στην επιφάνεια του αγγείου μάς καθιστά κατά 99% βέβαιους ότι πρόκειται για τα δύο αδέλφια και ότι ο αναγραφόμενος Περικλής δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που καθοδήγησε την τύχη της Αθήνας στην περίοδο της ύψιστης ακμής της».

 

 

 

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Το τραγικό γεγονός στους Κομποτάδες Λαμίας







      Τραγικό επίλογο είχε το αμέριμνο παιχνίδι δέκα παιδιών, το βράδυ της Κυριακής, στην ιστορική πλατεία του χωριού Κομποτάδες Λαμίας. 

Τμήμα από τεράστιο γέρικο πλατάνι μήκους 12 μέτρων με βάρος άνω του 1.5 τόνου έσπασε και καταπλάκωσε ένα 9χρονο παιδί μπροστά στα μάτια των γονιών του... Το μικρό του αδερφάκι, ηλικίας 3,5 ετών, που επίσης βρισκόταν στην πλατεία εκείνη την ώρα, σώθηκε από θαύμα και νοσηλεύεται τραυματισμένο στο κεφάλι και στην πλάτη, στο νοσοκομείο Λαμίας. 

 

                                                     Οι ευθύνες

      

      Αρχικά   σ υ ν ε λ ή φ θ η    ο υπεύθυνος πρασίνου του Δήμου Λαμίας, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, καθώς -σύμφωνα με την κατηγορία- είναι αυτή η αρμόδια υπηρεσία του δήμου που δεν μπόρεσε να προβλέψει την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα συγκεκριμένα δέντρα. Σύμφωνα με το Lamia report, αφέθηκε αργότερα ελεύθερος, διατάχτηκε όμως από τον Εισαγγελέα προκαταρκτική έρευνα για το τραγικό συμβάν και πραγματογνωμοσύνη, η οποία θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία που θα σχηματισθεί για την υπόθεση.

      Η τραγωδία αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της κακής λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών και εν προκειμένω αυτών του   Δ ή μ ο υ   και της εν γένει αντίληψης που κυριαρχεί στους τοπικούς άρχοντες. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του χωριού δήλωνε στους δημοσιογράφους πως καμμία ένδειξη δεν υπήρξε ούτε  ...ενημέρωση για την κατάσταση του δέντρου. Κάτοικοι δήλωναν επίσης, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έπεφταν τμήματα του πλάτανου! 


Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Γάζα: Η συγκλονιστική φωτογραφία της ίδιας περιοχής πριν και μετά...






Μια εικόνα, που κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνει το ίδιο σημείο στη Γάζα, πριν και μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, που συνεχίζονται για 19 συνεχόμενες ημέρες με  α μ ε ί ω τη   έ ν τ α σ η.











Οι διασώστες ανασύρουν συνεχώς σορούς θυμάτων, με τους Παλαιστίνιους να μετρούν τουλάχιστον 940 νεκρούς και αμέτρητους τραυματίες.








 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Βυθισμένη στο πένθος η Ολλανδία, για την αεροπορική τραγωδία


 







 

 

      Η Ολλανδία θρηνεί σήμερα τα   1 9 2   θ ύ μ α τ ά   της από την πτώση του αεροπλάνου των Malaysia Airlines στην Ουκρανία.

Από το πρωί οι καμπάνες όλων των εκκλησιών ηχούν πένθιμα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε δημόσια κτίρια και κατοικίες. 

 

 

 

   

  Οι πρώτες σοροί επαναπατρίστηκαν το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν, μέσα σε κλίμα οδύνης... Παρόντες, το βασιλικό ζεύγος, ο πρωθυπουργός και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι.

 

 

                                                Μια μεγάλη απώλεια  


 

      Να σημειωθεί, πως 100 από τους επιβαίνοντες στο μοιραίο αεροπλάνο, ταξίδευαν με τελικό προορισμό τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 20ό διεθνές   σ υ ν έ δ ρ ι ο   γ ι α   τ ο    A I D S.   Ανάμεσά τους ένας σπουδαίος επιστήμονας, o καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ,  J o e p   L a n g e,  που είχε αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα για την καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS και γνωστός υπέρμαχος της πρόσβασης σε φτηνές θεραπευτικές αγωγές στις φτωχές χώρες. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Αφού μπορούμε να στέλνουμε κρύα κόκα-κόλα και μπύρα σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της Αφρικής, τότε δε μπορεί παρά να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο για φάρμακα"... *

 

 

*Joep Lange - obituary, Τhe Daily Telegraphe 18 July 2014

 

 

 

Οι ΗΠΑ ενώ δικαιολογούν το βομβαρδισμό αμάχων στη Γάζα, υπόσχονται βοήθεια στα θύματα!







       Σε μια επίδειξη απόλυτου πολιτικού κυνισμού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ   Τ ζ ο ν   Κ έ ρ ι,  ενώ δήλωνε πως οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ στη Γάζα εντάσσονται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, τώρα υπόσχεται «οικονομική βοήθεια σε αμάχους» ύψους 47 εκατομμυρίων δολλαρίων για ανθρωπιστικούς λόγους!!! 

 

      Εν τω μεταξύ η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται αμείωτη.      Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από το 70% των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς είναι άμαχοι και το 1/3 παιδιά. Μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί περίπου 900   π α ι δ ι ά.  "Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους" δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.





Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ πνίγει τη Γάζα στο αίμα αμάχων






 

       Χιλιάδες κάτοικοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την ανατολική Γάζα μέσα στην απόγνωση, το φόβο και την οργή για το Ισραήλ που έκανε στάχτη ό,τι είχαν φτιάξει, σπίτια, μαγαζιά, που ξεκλήρισε οικογένειες.  

Η πιο αιματηρή μέρα στη Λωρίδα της Γάζας ήταν χτες, καθώς οι νεκροί στη Σατζίγια, μια τοποθεσία που βρίσκεται ανάμεσα στη Γάζα και στα ισραηλινά σύνορα, ξεπέρασαν τους 150. 

 

 

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για γυναίκες και παιδιά που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από το συνεχές σφυροκόπημα του Ισραήλ από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. 

Από τις συγκρούσεις σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 παλαιστίνιοι τραυματίες, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει τους 500. 

 

Ενα μωρό και ένας νεαρός άνδρας, θύματα των βομβιστικών επιθέσεων, δέχονται τις πρώτες βοήθειες. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους αγγίζει τους 280 -μεταξύ των οποίων πο

 

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι -ο οποίος καταφθάνει σήμερα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz- υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκληση για «άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών».

 

 

                          Διαδηλώσεις σε όλο τον πλανήτη

 

 

      Από το Γιοχάννεσμπουργκ ως τη Σεούλ και από το Άμστερνταμ ως το Σαντιάγκο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του Ισραήλ για την τραγωδία στη Γάζα.

 

 

 

 Στην Ουάσιγκτον μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ

 

 

 Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι, μετά το, πρωτοφανές για την Ευρώπη, μέτρο του Φρανσουά Ολάντ να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ!

 

 

Χιλιάδες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις τις Βρεττανίας, όπως το Λονδίνο, το Μάτζεστερ και το Νιουκάσλ, κατά του Ισραήλ με διαμαρτυρίες και για μονομερή κάλυψη των γεγονότων από το BBC

 

 

 

Ανάμεσα στους διαδηλωτές στο Λονδίνο και ένας ορθόδοξος Εβραίος, κρατώντας παλαιστινιακή σημαία...

 

 

 

  3.000 διαδήλωσαν ειρηνικά στο Άμστερνταμ

 

 

Πηγές: kathimerini.gr, capital.gr, abna.ir, theguardian.com, left.gr, Reuters

Reuters
Reuters


Πηγή:www.capital.gr








Πηγή:www.capital.gr

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Αρχιτεκτονικά διλήμματα στην Τήνο


 






Η πιο εντυπωσιακή πισίνα του κόσμου χτίζεται στην Τήνο -Γίνεται ένα με τη θάλασσα, αποτελεί το φυσικό καμουφλάζ μιας βίλας [εικόνες]

 

Αυτό που βλέπετε ειναι ένα project του αρχιτεκτονικού γραφείου Kois Associates Architect, που έκανε το γύρο του διαδικτύου και αφορά την κατασκευή μιας βίλας στην Τήνο με πισίνα που φιλοδοξεί να είναι από τις εντυπωσιακότερες του κόσμου.








Θα δημιουργεί την ψευδαίσθηση, ότι είναι φυσική συνέχεια της θάλασσας και θα λειτουργεί και ως φυσικό καμουφλάζ του σπιτιού, το οποίο θα βρίσκεται ακριβώς από κάτω του. 

 

 

 

 

Το σπίτι  χτίζεται σε μια πλαγιά του νησιού και στόχος είναι να ενσωματώνεται πλήρως στο τοπίο.

 




Εδώ, πάλι στην Τήνο, ένα άλλο σπίτι, που αν και δεν κρύβεται από τον περιβάλλοντα χώρο, παραμένει απολύτως συμβατό με το τοπίο...

 

 

Με φυσικά υλικά και λιτές γραμμές, ενσωματώνεται πλήρως στην ορεινή Τήνο.

Είναι έργο του αρχιτέκτονα Παντελή Νικολακόπουλου και βραβεύτηκε το 2006 στη Βαρκελώνη, με το διεθνές βραβείο Mies van der Rohe.

 

  http://static.urbarama.com/photos/medium/25548.jpg

 

 

 

 

Σαν κατασκευή είναι πιο κοντά στις παμπάλαιες αγροτικές κατοικίες , τα λεγόμενα "κελλιά",  που είναι σπαρμένες σε όλες τις ορεινές περιοχές που κάποτε καλλιεργούνταν... 

 











Κατασκευές αρχέγονες, από απλούς ανθρώπους της γής και φυσικά σε απόλυτη εναρμόνηση με το περιβάλλον...

 

 







  Ανάμεσα σ' αυτές τις αγροτικές κατοικίες των ανθρώπων, συναντάμε παντού στην Τήνο και τις κατοικίες των πουλιών, τους περίφημους περιστερώνες, αριστουργήματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, που αποτελούν και το χαρακτηριστικό του νησιού. 

 

 

 

Τα νησιώτικα σπίτια βρίσκονταν πάντα μέσα στον ιστό των χωριών και όχι απομονωμένα σε μια πλαγιά.. 

 

 



   

Φτειαγμένα σε μικρή κλίμακα, όπως εδώ, το σπίτι - μουσείο σήμερα - του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου.

 

 

 

 

 

Η ανώνυμη λαϊκή αρχιτεκτονική έφτιαξε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε ανθρώπινα μέτρα..

 

 

  

 

Τα περίφημα καλοδιατηρημένα χωριά της Τήνου, μαρτυρούν μια ακριβή αισθητική που αντέχει στο χρόνο.

 

 

Kardiani (Tinos)

 

 

Τα σπίτια της Τήνου αλλά και οι καλλιεργημένες πλαγιές των βουνών της με τις αναρίθμητες αναβαθμίδες, τις "πεζούλες", τις καμωμένες με τον κόπο των ανθρώπων της γής της,  έκαναν, έναν για χρόνια κάτοικο του νησιού, τον φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη, να την αποκαλεί   "χ ε ι ρ ο π ο ί η τ ο    ν η σ ί"...




 

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20110807/low/assets_LARGE_t_183762_53701581.JPG

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό από: iefimerida.gr, omorfipoli.com, dezeen.com, newsbeast.gr, menohalandri.gr, tinosvoice.blogspot.gr, tinos.gr, en.urbarama.com/project/house-in-tinos