Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σύνοδος Λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Οι Έλληνες συμμετέχοντες










        Ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη, η 62η κατά σειρά συνεδρίαση της περίφημης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και θα διαρκέσει μέχρι 1 Ιουνίου. 140 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών, πολιτικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι μυστικών υπηρεσιών, ΜΜΕ, ακαδημαϊκοί  από 22 χώρες του κόσμου θα πάρουν μέρος στις εργασίες. 

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, τα προς συζήτησιν θέματα είναι, η κρίση της Ουκρανίας, το μέλλον της Μέσης Ανατολής, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η οικονομική και πολιτική επέλαση της Κίνας, το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και ο ρόλος της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση και στην αγορά φυσικού αερίου. Αναμένεται να συζητηθεί επίσης, το κύμα ευρωσκεπτικισμού και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ έχει κατηγορηθεί, ότι: 

-Προωθεί τις καριέρες των πολιτικών εκείνων που συντάσσονται με τα συμφέροντά της, που δεν είναι άλλα από τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των υπέρμαχων της Παγκοσμιοποίησης.

 -Προσπαθεί να διαλύσει τα κράτη, με σκοπό τη δημιουργία μιας παγκόσμιας υπερεθνικής δομής.  

-Λειτουργεί ως Παγκόσμια Κυβέρνηση και η μοίρα του πλανήτη καθορίζεται από τις ετήσιες συνεδριάσεις της. 

       Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Άσμουσεν, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γιόζεφ Άκερμαν πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, ο Γιεργκ Άσμουσεν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, ο Έρικ Σμιντ της Google, ο Ρόμπερτ Ζέλικ της Goldman Sachs, υπουργοί διάφορων χωρών, αξιωματούχοι της ΕΕ, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κ.ά.

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα ονόματα από την Ελλάδα. 

Πρόκειται για τους παρακάτω:














 



 

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζαννιάς

 

 

 

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσούκαλης

 

 











Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος της Action Aid Hellas

 

 

Πηγή: news247.gr


Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ο Στουρνάρας κατά των ...καθαριστριών που δικαιώθηκαν

 





      Οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών   δ ι κ α ι ώ θ η κ α ν   από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η αγωγή των 397 καθαριστριών από το σύνολο των 465 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έγινε δεκτή, αφού το δικαστήριο αναγνώρισε, πως αποτελούσαν εργαζόμενες του στενού πυρήνα του δημοσίου. Μια απόφαση που βάζει πλέον σε "κίνδυνο" το  μέτρο της διαθεσιμότητας που εφάρμοσε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...  

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση και να τις επαναπροσλάβει. Προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, η οποία να «παγώνει» η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωνε τις καθαρίστριες.   Ο   Ά ρ ε ι ο ς   Π ά γ ο ς   α π έ ρ ρ ι ψ ε   την αίτηση του Υπ. Οικονομικών.

       Όμως ο κ. Στουρνάρας δε σταμάτησε εκεί:

Κατέθεσε αίτηση στον Άρειο Πάγο περί αναστολής της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία δικαιώθηκαν οι καθαρίστριες, η οποία προσδιορίστηκε για να συζητηθεί στις 10 Ιουνίου 2014.

Ακόμη,  κατέθεσε και αίτημα αναίρεσης πάλι ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά της επίμαχης απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών. 

      Προφανώς ο κ. Στουρνάρας και οι αρμόδιοι του υπουργείου  του είναι υπεραπασχολημένοι να κυνηγούν τις ...καθαρίστριες  και έτσι δε βρήκαν χρόνο για άλλα θέματα. Π.χ. να προβούν στις δέουσες ενέργειες για τους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ ή να λάβουν αναγκαστικά μέτρα κατά των  εφοπλιστών, που αρνούνται να καταβάλουν την έκτακτη εισφορά και τις οφειλές στο ΝΑΤ.!

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Κάννες: Ο Χρυσός Φοίνικας στη «Χειμερία Νάρκη» από την Τουρκία



 


 

     Ο Χρυσός Φοίνικας (Palme d'Or) του φετινού Φεστιβάλ των Καννών απονεμήθηκε στην τουρκική ταινία «Χειμερία Νάρκη» Winter Sleep») του Νούρι Μπίλκε Τσεϊλάν (Nuri Bilge Ceylan), ένα τρίωρο έπος, που πολλοί παρομοίασαν με έργο του Τσέχωφ. Η «Χειμερία Νάρκη», είναι διάρκειας 3,5 ωρών και έχει γυριστεί στην Καππαδοκία. Παρουσιάζει μια στιβαρή παραβολή για την κατάσταση της σημερινής Τουρκίας, το αδιέξοδο και τη χειμερία νάρκη, στην οποία βρίσκονται οι διανοούμενοί της.

Σε ένα χιονισμένο τοπίο, απομακρυσμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, ο σκηνοθέτης, με βάση ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και με ωραίους διαλόγους σενάριο, παρουσιάζει διάφορες καταστάσεις, με σκοπό να αποκαλυφθούν οι αντιθέσεις, η εκμετάλλευση, η υποκρισία, αλλά και οι ενοχές μιας κοινωνίας, που ζει έχοντας ως βάση το χρήμα.  

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία, όπου ξεδιπλώνεται ένας μικρόκοσμος της σύγχρονης τούρκικης κοινωνίας. Ένας πρώην ηθοποιός, νυν τσιφλικάς εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους στους οποίους δανείζει χρήματα, η αποξενωμένη γυναίκα του, ο «σκληρός» βοηθός του που μαζί με τους δικηγόρους αναλαμβάνουν τις εξώσεις, ένας ιμάμης βουτηγμένος στα χρέη εξαιτίας του αδελφού του, ένας δάσκαλος, αποτελούν τα πρόσωπα της ταινίας.

    Ο Τσεϊλάν είναι ο δεύτερος Τούρκος σκηνοθέτης που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα, μετά τον γνωστό στην Ελλάδα   Γ ι λ μ ά ζ   Γ κ ι ο υ ν έ ι   (Yilmaz Güney), που κέρδισε το βραβείο το 1982.

 

                    






 

Πηγές: cinemateaser.com, naftemporiki.gr, news.in.gr 








Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Τα αξιοσημείωτα και τα καινοφανή των εκλογών της πρώτης Κυριακής













                                   

 

 

 

 

                                        Με την πρώτη!

 

- Ο Πανταζής Χρονόπουλος στη  Ζ α χ ά ρ ω.  Καλά καταλάβατε. Αυτός που κάποτε είχε κηρυχθεί έκπτωτος για σωρεία αδικημάτων, αυτός που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 59 χρόνια κάθειρξη για τις πυρκαγές του 2007 στην Ηλεία, για την  παράνομη αποζημίωση λόγω ...ανύπαρκτης φιλοξενίας άστεγων πυρόπληκτων στο αυθαίρετο ξενοδοχείο του της  παραλίας Καϊάφα κλπ. Αυτός που είναι ήδη κατηγορούμενος στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παράνομη μετακύληση προστίμων.

- Ο  Ψ ι ν ά κ η ς  νίκησε στη μάχη του Μαραθώνα. Χρειάζεται σχόλιο;

- Ο  Π ά χ τ α ς ανέλπιστα έχασε. Ο αγώνας στις Σκουριές καλά κρατεί...

- Θρίαμβος και για τον   Π α χ α τ ο υ ρ ί δ η   στο Περιστέρι. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν βέβαια οι δημότες του που τον προτιμούν. Πάντως στον απόηχο της αναμέτρησης, βγήκαν στο φως καταγγελίες,  ότι εκτός από τα μπαρ και κλαμπ στο Μπουρνάζι, τώρα "μπουρναζοποιήθηκε" και το κέντρο του Περιστερίου και όλα έγιναν με την ανοχή του επιτυχημένου Δημάρχου ...μια ωραία ατμόσφαιρα ηχορύπανσης.

Επίσης ο Παχατουρίδης λειτουργεί καί φιλανθρωπικά. Κάθε Χριστούγεννα, νά 'σου και τόσες χιλιάδες γαλοπούλες, νά 'σου και κάθε μήνα ελεημοσύνη στους Περιστεριώτες που σπουδάζουν,  με πακέτα μακαρόνια, ζαμπονάκι Ζβαν, κέτσαπ κλπ. Διότι, ποίος ο προορισμός ενός Δήμου στον 21αιώνα; Ποίος;

 

                                        Οι ναζί της Αθήνας

 

       Ο Κασιδιάρης πήρε 16, 1%. Γιατί απορούν; Εκτός των άλλων, οι  ό ψ ι μ ε ς   διώξεις τον έβαλαν για τα καλά στο βάθρο του ήρωα. Αναμενόμενο, δεν ήταν; Επίσης όταν ο λεβέντης αθωώθηκε για το   μ α χ α ί ρ ω μ α   στη Πανεπιστημιούπολη (μετά από χρόοονια αναβολών) και αποδόθηκε πεντακάθαρος στην κοινωνία,  γιατί να μην τον τιμήσει το εκλογικό σώμα;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               Στον Πειραιά συννέφιασε...

 

     Εδώ έχουμε την καλύτερη συμπύκνωση του εκφυκλισμού του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Ο απόλυτος εκπρόσωπος τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων,  Γ. Μώραλης, δηλαδή ο  ε φ ο π λ ι σ τ ή ς    Μ α ρ ι ν ά κ η ς,  πρόεδρος του Ολυμπιακού, κατεβαίνει να καταλάβει το λιμάνι - Ελντοράντο και είναι πλέον μια ανάσα από το Δήμο και τον έλεγχο δισεκατομμυρίων! 

Η οπαδική ιδεολογία και η απελπισμένη λογική της Ελλάδας του σήμερα.

 

                                                  Και ο Βόλος

 

      Ο γνωστός ποδοσφαιρικός παράγων Αχιλλέας   Μ π έ ο ς,  υπόδικος για τα στημένα παιγνίδια, μόλις βγήκε από τη   φ υ λ α κ ή,  άρπαξε ένα 40% και ήρθε πρώτος στις δημοτικές! Ναί, στο Βόλο, μια πόλη που φημιζόταν κάποτε για τους καλλιεργημένους πολίτες, για τα κοινωνικά κινήματα και τους αγώνες για την Παιδεία... 

 

Και μερικά ακόμα:

       

 

                                   
 

 

        

                                         

 

      Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραδόξως πήγαν καλά ή τουλάχιστον διατήρησαν τις δυνάμεις τους, παρά το ανελέητο συνεχές σφυροκόπημα από Ν.Δ. Μάλιστα στην περιφέρεια Αττικής πήραν ποσοστό 7%. Ενδιαφέρον...

        Ο υιός Μπακογιάννης πήρε 42,3%  και πλέον προχωράει ακάθεκτος για να πάρει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.  Όχι, οι ψηφοφόροι δεν επηρεάστηκαν καθόλου από τις εμπλοκές της οικογένειας με Χριστοφοράκους ούτε από τη συμμετοχή του σε εταιρία με την αδελφή του Αλεξία στο σκάνδαλο των απευθείας αναθέσεων του Ερυθρού Σταυρού.

       Αλλά και ο Τατούλης ανταμείφθηκε με ένα 42,6% για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ούτε που πτοήθηκαν οι ψηφοφόροι, επειδή διόρισε την κόρη του ή που μοίραζε τα δημόσια έργα σε εταιρίες των παιδιών του και του αδελφού του. Επίσης τον εκτίμησαν με το παραπάνω, που είναι πρωτοπόρος και παλεύει μανιωδώς να φέρει τις  Ε Ο Ζ  στην Πελοπόννησο. Αυτές τις γνωστές Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με καθεστώς σύγχρονης δουλείας, με εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με ωράριο μέχρι και 16 ώρες την ημέρα και μισθούς Αφρικής.. 

       Για τον Απόστολο Γκλέτσο, δεν είναι θέμα που βγήκε με την πρώτη στη Στυλίδα. Το νέο είναι,  που ανακοίνωσε δημιουργία κόμματος και θα το ονομάσει, λέει, τελεία! Μάλλον ...καλάμι θα ήθελε να πει!. 

      Όσοι διατήρησαν   χ α μ η λ ο ύ ς   τ ό ν ο υ ς   και πολιτεύθηκαν χωρίς μισαλλοδοξία, πήγαν καλά π.χ. Μπουτάρης, Καμίνης Σακκελλαρίδης. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο, ως ένα σημείο στον Καμίνη και κυρίως στον Μπουτάρη: Ειλικρινής πολιτικός λόγος χωρίς να κολακεύουν τους ψηφοφόρους, χωρίς δηλαδή να λαμβάνεται υπ' όψιν το πολιτικό κόστος. Εκπολιτιζόμεθα φαίνεται...

 

Η εικόνα, από το wpclipart.com, εμπνευσμένη από το γλυπτό "Σκεπτόμενος" ("Le Penseur") του Ροντέν

 

Πωλητήριο σε παραλίες και άλλα δημόσια ακίνητα μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Σάλος για Ελαφόνησο




Η προς πώληση παραλία της Ελαφονήσου




     Έναντι χαμηλού τιμήματος άρχισαν να πωλούνται τα καλύτερα ακίνητα της χώρας. Σε αυτή την διαδικασία μπαίνει και η μαγευτική Ελαφόνησος και ειδικότερα οι δύο διάσημες παραλίες της, Σίμο και Σαρακίνικο, καθώς έχει ενταχθεί στο  χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. 

Πρόκειται για 175 στρέμματα ολόλευκης αμμουδιάς με Property Code ΑΒΚ 382. Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), ο ιδιώτης αγοραστής θα αποκτά  το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια. 

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που  μιλούν για οικολογική καταστροφή, αφού η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Natura. Την παραλία της Ελαφονήσου, ο «Guardian» και  Το TripAdvisor, την έχουν εντάξει πρώτη στις 10 ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας και πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό «Geo Saison», ένα από τα εγκυρότερα έντυπα τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο» εντάσσοντάς τη στις «δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο, δίπλα στο Μπαλί, στη Χαβάη και τις Μαλδίβες».  

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος το ΤΑΙΠΕΔ αναδιπλώθηκε και εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας,ότι η μελλοντική αξιοποίησή της Ελαφονήσου θα είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης και ότι σε κάθε περίπτωση «η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες». 

Στον κατάλογο των ακινήτων προς πώληση στο ίδιο «πωλητήριο», που ανήρτησε το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις, μεταξύ άλλων, στη Χαλκιδική, τη Νέα Φώκαια, τη Γιάλοβα, την Καβάλα. Επίσης, δεκάδες ακίνητα στην Πλάκα, τριώροφα και πενταώροφα κτήρια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, οικόπεδα στο Ναύπλιο, αλλά και ξενοδοχεία «Ξενία».  Όλος ο κατάλογος, εδώ:


























http://www.spitoskylo.gr/wp-content/uploads/2014/05/properties-lot-b-en.pdf


Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ρωσία: Πέντε ένοχοι για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια





Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία της Αννας Πολιτκόφσκαγια



      Η Άννα Πολιτκόφσκαγια, μια δημοσιογράφος που δε δίσταζε να επικρίνει την πολιτική του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δολοφονήθηκε στη Μόσχα το 2006 στα 48 της χρόνια. Διερευνούσε κυρίως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δολοφονία της προκάλεσε σάλο, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό και καταγγέλθηκε από πολλές δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πρώτη δίκη οι τρεις από τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν. Η απόφαση αυτή ωστόσο ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, που διέταξε την επανάληψη της δίκης. 

Χτες, δικαστήριο της Μόσχας έκρινε ένοχους τους πέντε άνδρες που κατηγορούνταν, συμπεριλαμβανομένων και των τριών που σε προηγούμενη δίκη είχαν αθωωθεί. Ωστόσο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν να διευκρινιστεί ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν την εντολή για την εκτέλεσή της. 

      Πολλοί ακτιβιστές και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία, κάλεσαν τη Μόσχα να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό εκείνων που διέταξαν τη δολοφονία της. 

 

Πηγή: tovima.gr, naftemporiki.gr  


Καννίβαλος βίασε και έφαγε Γερμανό τουρίστα, στη Γαλλική Πολυνησία!




Γαλλική Πολυνησία: Κανίβαλος βίασε και έφαγε Γερμανό τουρίστα! (photos)
Το ζευγάρι αμέριμνο στον εξωτικό παράδεισο, πριν το τραγικό συμβάν

 

 

Ποινή κάθειρξης 28 ετών επιβλήθηκε σε έναν 33χρονο, ο οποίος το 2011 βίασε, δολοφόνησε, έψησε και μετά   έ φ α γ ε   ένα Γερμανό τουρίστα σε εξωτικό νησί της Γαλλικής Πολυνησίας!  

Ο καννίβαλος συνελήφθη όταν η σύντροφος του άτυχου άνδρα, την οποία είχε βιάσει και κρατούσε δεμένη σε ένα δέντρο στη ζούγκλα, κατάφερε να δραπετεύσει ενημερώνοντας τις Αρχές για το τραγικό συμβάν. 

Οι Αρχές ανακάλυψαν μέσα στις στάχτες μακάβρια ίχνη από το σώμα του 40χρονου, ο οποίος τεμαχίστηκε… 

      Το ζευγάρι ταξίδευε στην Γαλλική Πολυνησία με  ιστιοπλοϊκό.

 

                     Οι περίφημοι εξωτικοί προορισμοί

 

      Η Γαλλική Πολυνησία αποτελείται από πολλά νησιά στο Ειρηνικό Ωκεανό, με γνωστότερο την   Τ α ϊ τ ή.  Αρχικά αποτελούσε  υπερπόντια κτήση της Γαλλίας και αργότερα απέκτησε καθεστώς αυτονομίας. 

Το περιστατικό αυτό είναι ένα από αυτά που προκαλούν  σκεπτικισμό σχετικά  με τον τουρισμό σε δημοφιλείς εξωτικούς προορισμούς  και κυρίως για τη σκοπιμότητα της επιλογής τους. Πρόκειται για τόπους παραδομένους στη μεγάλη παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, που φυσικά δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξή τους παρά μόνο για τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει.

Χιλιάδες τουρίστες αρκούνται να κάνουν in μαζικό τουρισμό και να κλείνονται μέσα σε "φτιαχτούς" εξωτικούς παραδείσους χωρίς να γνωρίζουν τί γίνεται παραπέρα από το εξωτικό resort. Όσοι  ταξιδέψουν μεμονωμένα ή κυκλοφορήσουν έξω από τις περίκλειστες  τουριστικές εγκαταστάσεις, τους περιμένουν πιθανόν παντός είδους εκπλήξεις...

 





 

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Διεθνής ημέρα μουσείων σήμερα, με ελεύθερη είσοδο



      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, έτσι και φέτος τα μουσεία σε όλη την επικράτεια ανοίγουν με ελεύθερη είσοδο στο κοινό. Παράλληλα,  π λ ήθος   ε κ δ η λώ σ ε ω ν   έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα έως τις 18 Ιουνίου 2014, σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. 

Μουσείο Βραυρώνας: Οι υπέροχες άρκτοι...

Το πρόγραμμα είναι πραγματικά πλούσιο, με οργανωμένες ξεναγήσεις σε μόνιμες εκθέσεις, επιλεγμένα εκθέματα και αρχαιολογικούς χώρους, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, ημερίδες, συνέδρια, ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοδικές εκθέσεις ή οι σύγχρονες εικαστικές και άλλες εγκαταστάσεις που υλοποιούνται το διάστημα αυτό.

       Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 στο τιμώμενο φέτος Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και περιλαμβάνει ξεναγήσεις στη μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις από αρχαιολόγους και συντηρητές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάλεξη και στο τέλος γιορτή με συναυλία.












Παραπέμπεται ο τραπεζίτης Ανδρέας Βγενόπουλος για τους θανάτους στη Marfin

              



        Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr, ο Ανδρέας Βγενόπουλος παραπέμπεται σε δίκη για το τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων στον εμπρησμό της Marfin στη Σταδίου κατά τη διάρκεια επεισοδίων το Μάιο του 2010.  Μαζί του παραπέμπονται τα μέλη του τότε Δ.Σ της τράπεζας, Ευθύμιος Θ. Μπουλούτας και Ηρακλής Γ. Κουνάδης καθώς και δέκα ακόμα στελέχη της Marfin από το περιφερειακό δίκτυο, τη διεύθυνση ασφάλειας και την τεχνική υπηρεσία.

Η ποινική ευθύνη του Ανδρ. Βγενόπουλου και των συγκατηγορουμένων του προέκυψε στην πολύημερη δίκη για την ίδια υπόθεση, του τότε διευθύνοντα σύμβουλου της Marfin, του υπεύθυνου ασφαλείας του υποκαταστήματος της οδού Σταδίου και της διευθύντριας του ιδίου υποκαταστήματος, που κατέληξε τον Ιούλιο του 2013, στην επιβολή   π ο λ υ ε τ ώ ν   π ο ι ν ώ ν   φυλάκισης. 

Όλοι τους κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας τελεσθείσα δια παραλείψεως κατά συρροή» και «σωματική βλάβη εξ αμελείας παρ' υποχρέων τελεσθείσα δια παραλείψεως κατά συρροή».

 

 

       Το Δικαστήριο έκρινε, ότι ευθύνες για το   θ ά ν α τ ο   α π ό   α σ φ υ ξ ί α   των υπαλλήλων Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Παρασκευής Ζούλια και Νώντα Τσακάλη καθώς και τον τραυματισμό άλλων 21 προέκυψαν καί για την κεντρική διοίκηση της MARFIN, διότι:

- Το υποκατάστημα της Σταδίου παρουσίαζε πολλά κενά ασφαλείας, όπως ανυπαρξία εξόδων κινδύνου, έλλειψη πυροσβεστήρων απουσία συστήματος πυρανίχνευσης κλπ.

- Οι υπεύθυνοι της MARFIN δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο ενόψει της γενικής απεργίας, πορείας και συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, παρά το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο κατάστημα είχε δεχθεί επιθέσεις πολλές φορές στο παρελθόν, επειδή δεν είχε ρολά ασφαλείας.

- "Αν είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η επίθεση αυτή χωρίς νεκρούς και τραυματίες"

 











Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος: Η πλήρης αποσύνθεση







Πρωινή ιστιοπλοϊα στην Αρτέμιδα (φωτ. attikanet)



          Πρόκειται για μια περιοχή, που θα μπορούσε να είναι πηγή ευημερίας για τους κατοίκους της και σπουδαίος τόπος αναψυχής και ενδιαφέροντος για επισκέπτες, αφού μεταξύ άλλων διαθέτει:

- Αμπελώνες, ελαιώνες, δάση 

- Ίσως τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Αττικής με κολπίσκους, βραχώδη τοπία και κυρίως υπέροχη αμμουδιά όπου διασώζονται ακόμα αμμόλοφοι, υδροβιότοπο μέχρι και καταφύγιο της καρέτα - καρέτα ! 

- Μεγάλης σημασίας αρχαιολογικούς χώρους των κλασσικών χρόνων αλλά και διάσπαρτα εκκλησάκια βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής

- Εγγύτητα σε αεροδρόμιο, λιμάνι, εμπορικά κέντρα και καλά εκπαιδευτήρια   

 

 

Το μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου Σπάτων, σύμβολο της περιοχής:  http://attikanet.blogspot.gr/2012/06/blog-post_28.html

 

 

              ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΑΡΧΗΣ

 

      Με δυσκολία θα βρεθεί άνθρωπος σε Σπάτα και Αρτέμιδα, να μιλήσει με καλά λόγια για τη σημερινή ηγεσία του Δήμου. Της καταλογίζουν όχι μόνο αδιαφορία και ασχετοσύνη αλλά και μεθοδευμένες απόπειρες για παράδοση του τόπου σε μεγαλοσυμφέροντα.

     Οι πράξεις εφαρμογής, λιμνάζουν για χρόνια και δεν προχώρησαν καθόλου. Στα Σπάτα, στρέμματα περιουσιών μένουν ανεκμετάλλευτα και με την κρίση επήλθε το απόλυτο τέλμα στην οικονομική ζωή της πόλης.

Στην Αρτέμιδα, μια πόλη με πολλές προοπτικές, η έλλειψη πράξεων εφαρμογής σήμανε οικονομικό μαρασμό, σταμάτησε την ανάπτυξη μιας πολλά υποσχόμενης περιοχής και επανέφερε στη μνήμη την εικόνα των υποδομών της   Λ ο ύ τ σ α ς   τ ο υ   '5 0!

       Το αεροδρόμιο έχει δωρίσει από το 2011 στο Δήμο, ένα έργο άριστων προδιαγραφών: Τη διαμόρφωση σε χώρο αστικού πρασίνου, ενός πάρκου 24 στρεμμάτων στη Λεωφόρο Πικερμίου, πλησίον του "Μπλάνος Sports" με εκτεταμένη φύτευση, πλακοστρώσεις, παιδική χαρά, δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, κιόσκια, παγκάκια, χώρους υγιεινής. 

Και όμως! Το πάρκο αφέθηκε από το Δήμο, χωρίς  φροντίδα,  χωρίς την απαραίτητη ασφαλτόστρωση των 100 μέτρων για πρόσβαση και πλέον εγκαταλελειμμένο έχει  κ α τ α λ ε η λ α τ η θ ε ί,  όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες (όλο το φωτογραφικό υλικό στο  http://dmarkou.blogspot.gr/2013/06/blog-post_24.html ):


 



 

 

 

       Περιοχές φυσικού κάλλους, όπως το δάσος του ΟΤΕ στην Αρτέμιδα, κατάντησε σκουπιδότοπος!

 

Η κατάσταση στο δάσος του ΟΤΕ!  (φωτ. newspata-artemida.blogspot.gr)

   

      Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο χειρισμός του αποχετευτικού ζητήματος από τη δημοτική αρχή, που αντί να ακολουθήσει την τακτική όλων των Δήμων της Ανατ. Αττικής  για να πάνε τα λύματα στην Ψυττάλεια, προσπάθησε λυσσωδώς να εγκαταστήσει ένα  φαραωνικό ΚΕΛ με εκβολή των αγωγών στη θάλασσα της Αρτέμιδος. Ευτυχώς, με την αντίδραση των κατοίκων και την αταλάντευτη θέση του   Τ ο π ι κ ο ύ   Σ υ μ β ο υ λ ί ο υ   Σπάτων, το θέμα φρενάρησε. 

      Μέσα σε όλα τα προβλήματα, λίγο πριν από τις εκλογές, προέκυψε μια πανάκριβη μετεγκατάσταση του Δήμου, ενώ είναι γνωστό, πως αυτό είναι το τελευταίο που θα σκεφτόταν μια εχέφρων διοίκηση κατά την  τροϊκανή περίοδο, με αναμενόμενη τη συρρίκνωση προσωπικού, υπηρεσιών και δραστηριοτήτων...



     Στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου χρεώνονται απίστευτα ανομήματα, όπως η σκανδαλώδης εγκατάλειψη και ο μαρασμός του κληροδοτήματος του Πνευματικού Κέντρου "Χρήστος Μπέκας" και κυρίως η εμπλοκή του στην παρανομία των μαγαζιών της παραλίας, με κάλυψη παράνομων συναυλιών (π.χ. noise festival κλπ.) με την αιγίδα του Δήμου και ανήκουστη εύνοια σε ορισμένα παραλιακά κέντρα!.

       Αλλά και στον Αθλητικό Οργανισμό χρεώνεται απαράδεκτη εμπλοκή στην παραλιακή παρανομία... Παρά την έγγραφη απαγόρευση της  Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου, για δημιουργία παράνομου γηπέδου  πάνω στην αμμουδιά,  ο Δήμος  επέτρεψε και ανέχτηκε απίστευτες καταστάσεις: Κόπηκαν δέντρα, έγιναν αυτοσχέδια τεράστα γήπεδα beach - volley στήθηκαν   μ π α ρ  -  π α ρ ά γ κ ε ς   και κονσόλες με υπαίθρια εγκατάσταση ραδιοφωνικής εκπομπής  με κόλαση ντεσιμπέλ στη διαπασών (σχετικά: http://attikanet.blogspot.gr/2013/06/blog-post_10.html)!

Ακόμα και η   ε ξ έ δ ρ α   επισήμων για τις Εθνικές Επετείους παραχωρήθηκε από το Δήμο σε συγκεκριμένη ...καφετέρια για όλη τη σαιζόν!

Μετά από γενική κατακραυγή και τεράστια κινητοποίηση κατοίκων και φορέων με καταγγελίες στις Αρχές, στον τύπο κλπ., αναγκάστηκαν να ξηλώσουν ορισμένες από τις παράνομες εγκαταστάσεις πάνω στον αιγιαλό.

  


Δεν έφτανε η τεράστια καταπάτηση, ο Δήμος έφερε στο μαγαζάτορα και τη μπλε εξέδρα των Εθνικών Εορτών!

 

Επίσης ο Αθλητικός Οργανισμός χορηγούσε αφειδώς όλα τα καλοκαίρια άδειες σε ένα εγκαταλελειμένο παράνομο   γ ή π ε δ ο  σ ε   Β1  π ε ρ ι ο χ ή   απολύτου προστασίας, για μουσικές εκδηλώσεις παντός είδους, έχοντας έτσι μετατρέψει το χώρο σε υπαίθριο  δ ι α σ κ ε δ α στ ή ρ ι ο   εν μέσω κατοικιών! 

 

                               Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

 

     Η υπέροχη παραλία της Αρτέμιδος, βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση μη αναστρέψιμη.

 

Παραλιακή  παιδική χαρά σκουριασμένη και επικίνδυνη  (φωτ. newspata-artemida.blogspot.gr)

 

       Ο Άγιος Νικόλαος, το κέντρο της πόλης και οι περισσότερες κατοικίες κοντά στην παραλία μέχρι τη Βραυρώνα, κανονικά πρέπει να εγκαταλείπονται από τους κατοίκους από τον Απρίλιο μέχρι και την αρχή του χειμώνα. Αιτία, η συνεχής ηχορύπανση των απολύτως παράνομων νυχτερινών μαγαζιών, που λειτουργούν ασύδοτα με ευθύνη του Δήμου.

Ειδικά το Τοπικό Συμβούλιο Αρτέμιδος, έχει καταντήσει υπηρεσία έκδοσης αδειών μουσικής παράνομων παραλιακών μπουζουκοσκυλάδικων.

      Συνεχώς παράνομες αμμοληψίες, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνιση των αμμόλοφων. Ενώ καταγγέλονται αυτά, ο Δήμος κωφεύει. Μάλιστα εκκρεμούν καταγγελίες στις Αρχές για δημοτικά οχήματα που εμπλέκονται σε αμμοληψία!

     Καμμία προσοχή στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι δημοτικοί άρχοντες περιδιαβαίνουν την περιοχή, αλλά αναίσχυντα κάνουν πως "δε βλέπουν", πως έχουν πνιγεί στο σκουπίδι, στις διαφημιστικές σημαίες των κάθε λογής μαγαζιών, στην κουρελαρία. Τμήματα του αρχαιολογικού χώρου έχουν περιληφθεί θρασύτατα σε επεκτάσεις μαγαζιών!

      Πλήρης η αδιαφορία για τον υδροβιότοπο της Αλυκής και το χώρο της καρέτα- καρέτα. 

      Πρόκειται για μια αμμουδιά αλωμένη από επεκτάσεις - καταπατήσεις των μαγαζιών,  μέσα στην κακογουστιά, με βόθρους και "συντριβάνια" βόθρων εντός της (!), πάρκιγκ οχημάτων,  με αγωγούς  βοθρολυμάτων να ξεχειλίζουν δίπλα στις ξαπλώστρες, σκουριασμένα κοντάρια από τα παράνομα  καλοκαιρινά γήπεδα και βρώμα, πολλή βρώμα...

 

 

      

 

      Δυστυχώς και η θάλασσα πλήττεται το ίδιο. Έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα από τον αρχηγό της ελάσσονος Αντιπολίτευσης (και τώρα υποψήφιο Δήμαρχο) Δημήτρη Μάρκου  για εκβολή αγωγών με βοθρολύματα από παραλιακά μαγαζιά στη θάλασσα, ακριβώς δίπλα στους λουόμενους και η υπόθεση είναι σε εξέλιξη... 

Η υπεύθυνη  Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου σέρνεται, χωρίς να καταφέρει να μπλοκάρει το αίσχος της όζουσας παραλίας. Και τί θα μπορούσε άραγε, αφού από το Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους δεν υπήρχε καμμία απολύτως πολιτική βούληση;

      Μοναδική όαση, το Τοπικό Συμβούλιο Σπάτων,  που με επικεφαλής το   Σω τ ή ρ η   Γ ι α ν ν ά τ ο,  έσωσε την αξιοπρέπεια του Δήμου και μεμονωμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που ήδη πλαισιώνουν όλοι,  την παράταξη Δημ. Μάρκου.

 

                                           ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ;

   Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο Δήμαρχος με αντιδημάρχους, τη νομική σύμβουλο που είχε ο ίδιος προσλάβει  και όσους δημ. συμβούλους του απέμειναν, μεθόδευσαν πρωτοφανές στήσιμο δύο (!!) δικών τους συνδυασμών και προσπαθούν  να ξαναπάρουν την εξουσία!!!

Το φούμο το ξέρετε;

                                                                   (φωτ. newspata-artemida.blogspot.gr)