Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα "παλιό" γλύκισμα του τρύγου








      Οι παλιότεροι στα Σπάτα θυμούνται όλη τη διαδικασία ενός  ιδιαίτερου εδέσματος, που το άφηναν οι νοικοκυρές να ξεραθεί έξω, ώστε να έχουν κάτι γλυκό για το χειμώνα. Ήταν η   ξ ε ρ ή   μ ο υ σ τ α λ ε υ ρ ι ά!   Όμως σιγά - σιγά με τα χρόνια,  ξεφύτρωναν ζαχαροπλαστεία με ένα σωρό καινούργια γλυκά του εμπορίου και αποτελούσαν δέλεαρ για τα παιδιά, που σνομπάριζαν πια τα παραδοσιακά καλούδια της μαμάς και της γιαγιάς...

 

 

Η αποξηραμένη μουσταλευριά όμως, σε πείσμα των καιρών, εξακολουθεί να υπάρχει και δε φτιάχνεται μόνο στα Μεσόγεια με τους πατροπαράδοτους αμπελώνες, αλλά με διάφορες παραλλαγές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας που καλλιεργούν αμπέλια, όπως σε Σάμο, Τήνο,  Κρήτη κλπ. Συναντάται επίσης με το όνομα "κιοφτέρι".



Οι συμπατριώτες μας οι Κύπριοι, ως δαιμόνιοι έμποροι, έχουν τυποποιήσει το παραδοσιακό αυτό έδεσμα και το εξάγουν μάλιστα!

 

  Kiofteri Sweet ONLY FROM CYPRUS / THE ORIGINAL!! 500gr approx

 

 
 

Σε κάθε περίπτωση, η ξερή μουσταλευριά είναι ένα μοναδικό  γλυκό, με συμπυκνωμένο άρωμα και γεύση και με υφή κάτι ανάμεσα σε ζελέ, λουκούμι ή κυδωνόπαστο. Επίσης απολύτως υγιεινό και θρεπτικό, που καμμία σχέση δεν έχει με τα σημερινά βιομηχανοποιημένα, πλήρη συντηρητικών και χρωστικών ουσιών, γλυκά...

 

 

                                        Σ Υ Ν Τ Α Γ Η

 

 

      Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αφού φτιάξουμε τη συνηθισμένη μουσταλευριά, απλώνουμε το μείγμα, πάχους 2-3 εκατοστών περίπου, στο ταψί και το αφήνουμε σε εξωτερικό χώρο μέχρι να ξεραθεί και να σκληρύνει κάπως.  Εάν θέλουμε την πασπαλίζουμε με ασπρισμένα μύγδαλα.  Όμως την κόβουμε σε ρομβοειδή κομμάτια πριν ολοκληρωθεί η αποξήρανση, η οποία στο στάδιο αυτό συνεχίζεται και εκτός ταψιού. Πολλές φορές τη διατηρούσαν και περασμένη σε κλωστή.  


 

"Τρύγος. Δυο Γυναίκες"
Αγήνωρ Αστεριάδης, χαρακτική





Φωτογραφίες από cretangastronomy.blogspot.gr, kritikaepikaira.gr, cyprusflavours.com. Το χαρακτικό, από lesxianagnosisbiblioudegas.blogspot.gr



Το διατηρούσαν μάλιστα όλο το χρόνο, όπως γίνεται και σήμερα με την αποξηραμένη μουσταλευριά. - See more at: http://kritikaepikaira.gr/%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/#sthash.ReFDbwav.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου