Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Λαογραφική ιστοσελίδα για Σπάτα - Αρτέμιδα





       http://laografia-spata.gr/ είναι η ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για την περιοχή μας, κυρίως λαογραφικού περιεχομένου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σπάτων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διατρέχει στο χώρο και στο χρόνο και ξυπνά μνήμες πολύτιμες...

 

 

 

Περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για Σπάτα και Λούτσα με επίκεντρο πάντα την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου από την αρχική κατοίκηση μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Η ιστοσελίδα είναι ιδιαίτερα καλαίσθητη και απ' ότι διαπιστώσαμε, εμπλουτίζεται συνεχώς.

 

Οι παλαιοί κάτοικοι θα νοιώσουν σίγουρα συγκίνηση και νοσταλγία για μια εποχή που δεν παρήλθε απλώς, αλλά διεκόπη βάναυσα με την εγκατάσταση του αεροδρομίου, μεταβάλλοντας  σιγά-σιγά το χαρακτήρα της περιοχής  σε τέτοιο βαθμό, ώσπου να καταστεί απρόσωπος. Συγχρόνως όμως η ιστοσελίδα αποτελεί πρόκληση και έναυσμα για να διατηρηθούν οι μνήμες αυτές. 

 

Για τους νέους κατοίκους είναι μια ευχάριστη έκπληξη, αφού αποκαλύπτεται μπροστά τους το πλούσιο παρελθόν του τόπου που επέλεξαν ή τους έλαχε να ζήσουν και συγχρόνως μια ευκαιρία να τον γνωρίσουν σε βάθος.

 

 

       Σε κάθε περίπτωση,  η ενασχόληση με το παρελθόν ενός τόπου και η γνώση της ιστορίας του αποτελεί αντίδοτο στην αλλοτρίωση και στην ομογενοποίηση των πάντων, που καταστρέφουν ένα πολύτιμο στοιχείο: Αυτό της μοναδικότητας, ανθρώπων και κοινωνιών....